Magyar napok lesznek Európa kulturális fővárosában is

Igen, Temesvárra gondolunk.
Hirdetés

Első alkalommal szervezi meg a Várbástya Egyesület a Temesvári Magyar Napokat Szeptember 30. és október 2. között – tájékoztatott közleményben az egyesület.

Amint a szervezők fogalmaztak: az esemény célja a magyar kisebbség értékeinek és hagyományainak megismertetése a néptánc, könnyűzene, gasztronómia, irodalom, képzőművészet, hagyományos kézműves mesterségek és színház bemutatásán keresztül. Az eseményen a Temesvár főterének számító Opera téren szabadtéri színpadot állítanak fel, amelyen népszerű magyar együttesek lépnek majd fel.

A koncertek közül a Bikinit emelnénk ki, mert fellépése szimbolikus jelentőségű Temesváron, hiszen az együttes pár hónappal a Ceaușescu-diktatúrát megdöntő forradalom után elsőként koncertezett a bánsági városban, és koncertjéből nagylemez is készült.

A nyitóünnepséget az 1848/49-es Szabadságharc Szegedi III. Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesületének díszfelvonulása teszi majd ünnepélyessé.

A koncerteken és színházi, illetve zenés előadásokon kívül lesz gasztronómiai sarok, szabadtéri játszóház a gyermekeknek, kézműves foglalkozások vagy jurtaállítás is.

Hirdetés

Tamás Péter, a Várbástya Egyesület elnöke, Magyarország tiszteletbeli temesvári konzulja az MTI-nek elmondta: évről-évre szeretnék megszervezni a Temesvári Magyar Napokat, amelyekkel nemcsak a bánsági magyarokat, hanem a város román többségét és más nemzetiségeit is meg kívánják szólítani.

Mint köztudott, 2021-ben Temesvár lesz Európa egyik kulturális fővárosa, és bíznak benne, hogy a magyar napok is hozzájárulnak a kulturális fővárosi programok sikeréhez, és a fővárosi cím is erősíti majd a magyar napok ez utáni kiadásait.

A programról a TMN honlapján tájékozódhat részletesebben.

Hirdetés