Városi élet a kommunizmusban: új múzeumi részleg Váradon

A Haza Sólymai egyenruhától a Bucegi-cigiig sok mindent kiállítanak a nagyváradi várban kialakítandó új múzeumi részlegen. A váradiakon is múlik, miből fog állni a gyűjtemény.
Hirdetés

Városi élet  a kommunizmusban – ezt az elnevezést kapja a nagyváradi várban kialakított várostörténeti múzeum új részlege, mely a Ceaușescu-diktatúra hétköznapi tárgyait sorakoztatja majd fel. A kiállítandó „relikviákat” a város lakóinak hozzájárulásával gyűjtenék össze.

A múzeum ötletgazdája, Cristina Pușcaș muzeológus az Agerpresnek elmondta: a mai fiatalok nagyon keveset tudnak arról, hogyan éltek az emberek a kommunizmusban. Rögtön a forradalom után sokan megszabadultak a rossz emlékű tárgyaktól, holott ezeknek néhány éven belül ugyanolyan értéke lesz, mint a korábbi korok mindennapi kellékeinek. Ebből kiindulva hirdette meg a gyűjtemény előteremtését szolgáló kampányát a várostörténeti múzeum és A 40 Vértanú Egyesület.

Régi rádiókat, propaganda kiadványokat, faliújságokat, emléklapokat, iskolai egyenruhákat, tankönyveket, fotókat, játékokat egyaránt várnak. A gyűjtemény darabja már egy Haza Sólymai (Şoimii Patriei) gyermekeknek szóló kiadvány, egy úttörő (pionír) nyakkendő, néhány gyermekjáték, Bucegi cigaretta, horgolt csipketerítők, töltőtollak, illetve – általában a televíziókészülékek tetejét díszítő – üveghalak, stb.

Ha Ön is rendelkezik hasonló tárgyakkal, akkor szeptember 19-e után adományozhatja a múzeumnak. Cserébe oklevelet és egy ingyen tárlatlátogatást kap. A kampány várhatóan decemberig tart. 

Hirdetés