Megvitatják az 1916-os román betörést

Ráadásul Bukarestben, a Balassi Intézet nemzetépítésről szóló konferenciáján.
Hirdetés

Fotókiállítással és filmvetítéssel egybekötött egész napos konferenciát szervez csütörtökön az I. világháborús magyar és román nemzetépítő törekvésekről a Balassi Intézet bukaresti központja.

Kósa András László, a bukaresti központ vezetője szerdán az MTI-nek elmondta: az MTA BTK Történettudományi Intézetének Kelet-közép-európai nacionalizmusok az első világháború éveiben elnevezésű kutatócsoportja Magyarországon kívül már Szerbiában, Bulgáriában és Törökországban tartott hasonló konferenciát, amelyen

az illető országok nemzetépítő törekvései képezték a fő témát.

Most hasonló értekezletre kerül sor román és magyar viszonylatban – magyarázta.

Hangsúlyozta, hogy nem hadtörténeti, hanem sokkal inkább eszme- és politikatörténeti konferenciát tartanak, amely az első világháborút a nemzetpolitikai törekvések egyik eszközének tekinti. Szó lesz egyebek mellett a román hadsereg 1916-os erdélyi betöréséről – magyarázta az igazgató.

Magyar részről előadást tart L. Balogh Béni, Szarka László, Katona Csaba és Szőts Zoltán Oszkár történészek, román oldalról Cornel Sigmirean, a marosvásárhelyi Petru Maior Egyetem oktatója és a Román Tudományos Akadémia tagja, valamint Răzvan Pârâianu nemzetközileg jegyzett történész.

Kósa kiemelte: a konferenciának lesz egy második, kerekasztal-beszélgetés része, amelyen lehetőség nyílik, hogy az előadók megvitassák az elhangzottakat és ütköztessék véleményeiket. „Ennek a konferenciának az a hozzáadott értéke, hogy

párbeszédre, vitára készteti a résztvevőket”

Hirdetés

– mondta az igazgató. A konferencia román és magyar nyelven zajlik, a szervezők szinkrontolmácsolást biztosítanak.

A csütörtöki egész napos rendezvény második felében bemutatják a (N)ők is hősök. Női sorsok az első világháborúban című fotókiállítást, amely először lesz látható Magyarországon kívül. Az igazgató közölte: Bukaresten kívül más romániai városokban is tervezik bemutatni a kiállítást. Ebből az alkalomból a szervezők román és magyar nyelvű katalógust nyomtattak, amely gazdag információs anyagot és számos fotót tartalmaz a kiállításból.

A program zárásaként levetítik Koszta István és Marossy Géza Székely kálvária 1916 című dokumentumfilmjét.

Hirdetés