Elkezdődött a tanév, de iskolák ezrei működnek hatósági engedély nélkül

Például egészségügyi és katasztrófavédelmi engedély nélkül.
Hirdetés

Romániában az iskolai tanév hétfői kezdetekor is négyezernél több olyan iskolaépület található, amely nem rendelkezik az egészségügyi hatóságok, illetve a katasztrófavédelem engedélyével – derül ki az oktatási minisztérium statisztikáiból.

A Mediafax hírügynökség kérésére összeállított adatok szerint összesen 4221 olyan, iskolának otthont adó ingatlan van, amely nem rendelkezik ilyen engedélyekkel.

Igaz, valójában 20 710 ilyen épület van, azonban a többségüknek nincs is szüksége rá, mivel az engedélyek szükségességét az ingatlanok építésének éve, illetve az épületek állaga határozza meg. A 4200-as szám tehát azokra az iskolaépületekre vonatkozik, amelyeknek szükségük lenne ugyan hatósági engedélyekre, de nem tudták megszerezni azokat.

Romániában egyébként 18 746 iskola működik, összesen 26 733 épületben.

Az államfői hivatal szóvivője, Mădălina Puşcalău-Dobrovolschi vasárnap közölte, Klaus Iohannis államfő felszólította a kormányt az iskolák felújítási terveinek ismertetésére.

Hirdetés

A fejlesztési minisztérium szerint amúgy az egészségügyi engedélyek megszerzéséhez szüksége munkálatok befejezésének határidejét szeptember 20-ig tolták ki.

Iohannis: nem a korrupció a siker útja
Az oktatás jelenti asikerhez vezető utat, nem a korrupció, a nepotizmus, a trükközés és a könnyű siker – jelentette ki a tanévnyitó alkalmából Klaus Iohannis államfő. Az elnök a bukaresti Mihai Eminescu Főgimnázium tanévnyitó ünnepségén vett részt.
Iohannis emlékeztetett: az oktatás minőségének javítása érdekében hirdette meg a Képzett Románia elnevezésű programot, amelynek keretében a közoktatásban elért eredményekről lesz szó, mivel az érettségi eredmények idén is meglehetősen szomorú állapotokat tükröztek.
Dacian Cioloș miniszterelnök a bukaresti I. Károly Gimnáziumban megtartott ünnepségen felszólalva arról beszélt: az oktatásban szemléletváltás szükséges, hogy a diákokat megtanítsa kifejezni önmagukat és felelősséget vállalni. Egyben arra biztatta a fiatalokat, ne üres címeket hajkurásszanak, mivel azok semmilyen fejlődést nem tükröznek.

 

Hirdetés