Reméljük, ma mindenki elviszi a papját sörözni

Végre egy világnap, amelynek van értelme.
Hirdetés

A Vidd el a papodat sörözni! nem valami hivatalos világnap, csak egy kedves, hagyományteremtő szándékkal indult kezdeményezés, amely katolikus berkekből indult három éve.

Először a Catholicgentleman.net (azaz a Katolikus úriember) nevű amerikai blog közölte 2013-ban a felhívást, hogy szeptember 9-én mindenki hívja meg egy sörre a papját, a kezdeményezést magyar nyelvterületen rögtön fel is karolta a Kereszténység és kapitalizmus blog.

A kezdeményezés lényege, hogy kicsit eloszlassa azt a képet, miszerint az egyház csupa morcos, életidegen elveket valló papokból és idős, templomjáró nénikékből áll. A papok is emberek, akiknek nehéz és bonyolult munkájuk van, és igazán megérdemlik, hogy időnként kirúgjanak a hámból egy-két jóféle korsó sör mellett – és ki más gondoskodhatna erről leginkább, ha nem a híveik.

Bár katolikus „akcióról” van szó, a protestánsok is hamar csatlakoztak hozzá, például az evangelikus.hu oldal is közölte a felhívást – úgyhogy a lutheránusok, kálvinisták vagy unitáriusok is nyugodt lélekkel elsörözgethetnek ma a lelkészükkel.

Hirdetés

Annál is inkább, mert köztudott, hogy maga Luther Márton is nagy híve volt a nedűnek, sőt az egyház megreformálása mellett a sörfőzésben is jeleskedett.

Úgyhogy felekezettől függetlenül: egészségükre, tiszteletes urak és hölgyek, tisztelendő atyák!

Hirdetés