Az alkalmazottak tb-járulékának növelésével riogatnak

A munkáltató csak különleges esetekben fizetne. Ugyanakkor a bruttó fizetést is növelni kéne. A miniszter cáfol.
Hirdetés

Kizárólag az alkalmazottakkal fizettetné az eddig a munkáltató és az alkalmazott által közösen fizetett társadalombiztosítási járulékot a pénzügyminisztérium – közölte a Profit.ro saját értesülésekre hivatkozva.

Ezek egyike  21,7-re csökkentené a tb-járulékot.

Csakhogy míg eddig 10,5 százalékot vontak le erre a célra az alkalmazottak béréből, a fennmaradó 15,8 százalékot pedig a munkáltató fizette, most a teljes összeget a bérből vonnák le.

A munkáltató tehát szokványos munkakörülmények esetén nem fizetne tb-járulékot, nem szokványos körülmények esetén ugyanakkor 4,2, különleges körülmények esetén pedig 8,4 százalékot fizetne.

Egyúttal 5,5  százalékról 8,9 százalékra növelnék az egészségbiztosítási járulékot.

Hirdetés

Ezzel párhuzamosan ugyanakkor köteleznék a munkáltatókat, hogy 21 százalékkal növelje meg azon bérek bruttó összegét, amelyek kisebbek vagy egyenlőek öt átlagbérrel. Az ennél nagyobb fizetések esetén 2815 lejjel kellene növelni a bruttó bért.

Anca Dragu pénzügyminiszter ugyanakkor a Digi 24 hírtelevíziónak nyilatkozva azt mondta: nem hivatalos tervezetről van szó, a

tárca idén nem tervez járulékemelést, és hamarosan egy olyan tervezetet terjeszt elő, amely az adózás egyszerűsítését irányozza elő.

Hirdetés