Besszarábia tényleg nem Románia

Erősített rá a moldovai amerikai nagykövet nagy port kavart kijelentésére Lucian Boia történész.
Hirdetés
Történelmileg helytálló James Pettit, az USA moldovai nagykövetének kijelentése, miszerint Besszarábia nem Románia, és külön történelme van, bármennyire is hisztérikusan fogadták ezt egyesek Romániában – nyilatkozta Lucian Boia történész a News.ro hírügynökségnek adott interjújában.
 
A román szenátus már hosszú nyilatkozattervezetet készített elő, amely szerint az amerikai nagykövet kijelentései nem helyénvalók, érzékenyen érintik a románokat, és azt sugallják, hogy az amerikaiak helyeslik, hogy Sztálin Hitlerrel közösen „amputálta” Besszarábiát Romániáról. A szenátorok szerint Románia és Moldova lakosainak többsége a két ország egyesülését szeretné.
 
Pettit kijelentései alapvetően helyesek, véli a történész: Besszarábiának 1812-ig Moldovával közös a történelme, nem Romániával, hiszen ne feledjük, hogy Románia csak 1859-től létezik. Románia történelme során Besszarábia mindössze a két világháború között tartozott hozzá, az utóbbi két évszázadban Moldova történelme érezhetően más volt, mint Romániáé, és ez meglátszik az országon minden tekintetben, mondta Boia. Persze, közös törzsről fejlődtek, Besszarábia közel áll Romániához, de nem állítható az, hogy Besszarábia Románia – szögezte le a történész.
 
Amikor Románia belépett az első világháborúba az Antant oldalán, akkor Erdélyt választotta Besszarábia rovására, és ezt el kell mondani, hangsúlyozza Boia az interjúban. 
 
Amit lehetett 1918-ban, azt már nem lehetett 1989-ben vagy 1990-ben, utalt Moldova egyesülésére Romániával. Nem az a kérdés, hogy most mit szeretne Románia, hanem egyrészt a nagyhatalmi kontextus (Oroszország érdeke) mit enged, másrészt – és ez nem igazán hangzik el Romániában – Moldova lakosságának nyilvánvaló többsége nem akar egyesülni Romániával, hanem független Moldáv Köztársaságban óhajt élni – magyarázta Lucian Boia.
 
A moldvai Függetlenség Napján James Pettit azt nyilatkozta a Moldova 1 csatornának, hogy Moldova nem Románia, az országnak megvan a saját történelme és kihívásai, többek között az, hogy többetnikumú ország, amelynek lakosai különböző nyelveken beszélnek, ráadásul ott van Transznisztria problémája is, amelynek területe még csak nem is a központi kisinyovi kormány fennhatósága alá tartozik, de amelynek különleges státusra van szüksége, de mindenképp a Moldáv Köztársaság keretén belül.
 

Hirdetés