Korrupciós gyanú egy hírszerzési vezető ellen

A belügyi tárca hírszerzésének vezetőjéről van szó.
Hirdetés

Korrupciós ügyben hallgatta ki hétfőn reggel az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) Rareș Văduvát, a belügyminisztérium belső hírszerzésének (DGIPI) vezetőjét.

Văduvát nem kellett előállítani, az idézésnek ügyvédje társaságában tett eleget. Sajtóértesülések szerint hivatali visszaélés és bűnsegédlet miatt indítottak eljárást ellene abban az ügyben, amelyben Gabriel Oprea volt belügyminiszter és a belső hírszerzés korábbi vezetője, Nicolea Gheorghe ellen törbénytelen közbeszerzési eljárások miatt indult vizsgálat.

A DNA szerint Oprea hivatali visszaélést követett el, amikor 410 ezer lejjel megnövelte a belügyi tárca belső hírszerző szolgálatának költségvetését, hogy az összegből egy Audi A8 típusú limuzint vásároljanak, amelyet 2015 augusztusa és októbere között kizárólag ő maga használt.

A DNA szerint Oprea még tavaly június 15-én Nicolae Gheorghe, a belső hírszerzés államtitkári rangú vezetője, valamint Pavel Gabriel Nicolae, a tárca jogi osztályának irányítója közreműködésével utalta ki az összeget a hírszerzésnek, az operatív kiadásokra szánt keretből. Ezzel azonban megsértették a hatályos törvényeket, amelyek csakis olyan helyzetekben teszik lehetővé, hogy az operatív keretből gépjárműveket szerezzenek be, ha azokat a bűnözők üldözésére használják.

Hirdetés

Ennek nyomán a DNA úgy értékeli, hogy Oprea döntése nyomán 410 ezer lejes kár érte a belügyminisztérium költségvetését. A gyanú szerint Văduva többek között a közbeszerzésekre vonatkozó dokumentumok visszatartásával akadályozta a nyomozók munkáját.

Văduva idén februártól áll a belügyi tárva hírszerzésének élén, korábban, 2006 és 2014 között a Román Hírszerzős Szolgálaton (SRI) belül töltött be különböző vezetői tisztségeket, ezt megelőzően pedig a rendőrség állományában szolgált.

Hirdetés