Pokolgép robbant Törökországban

Kilenc rendőr halt meg egy ellenőrzőpontnál elkövetett merényletben.
Hirdetés
Autóba rejtett pokolgép robbant péntek reggel a főként kurdok lakta, délkelet-törökországi Cizre városban, a készenléti rendőrség ellenőrzőpontjánál. Kilenc rendőr meghalt, több mint hatvan ember megsebesült – jelentette a Habertürk török hírtelevízió. Két sebesültnek súlyos az állapota.
 
A robbanás helyszínétől ötven méterre lévő rendőrőrs épületében súlyos károk keletkeztek a detonáció következtében. Az egészségügyi minisztérium két helikoptert és 12 mentőautót küldött a helyszínre.
 
A hatóságok a kurd kisebbség autonómiájáért küzdő Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) felkelőit teszik felelőssé a robbantásért, mivel a PKK gyakran követ el hasonló támadásokat a térségben.
 
Cizre közvetlenül a szíriai határon fekszik, és a legközelebbi iraki település is csak mintegy 25 kilométerre fekszik tőle. Cizre volt az egyik központi helyszíne a biztonsági erők tavaly decemberben kezdődött délkelet-törökországi hadműveletének, amelynek során kiűzték a PKK lázadóit a régió városaiból. 
 
A településen december 14. és március 2. között 24 órás kijárási tilalom volt érvényben. Az összecsapások június közepén a térség hegyvidéki területeire tevődtek át.
 
A kurd szakadárok 1984 óta tartó küzdelmét 2013-ban tűzszünet zárta le, de 2015 nyarán kiújultak a harcok. A konfliktusban azóta a PKK több mint 7000 felkelője és a török biztonsági erők legalább 600 tagja vesztette életét.

Hirdetés