Fegyverrel állítottak meg egy embercsempészt a román–szerb határon

Huszonnyolc migránst vezetett volna át a zöldhatáron.
Hirdetés

Határsértő migránsokat és egy vélt embercsempészt fogtak el az éjszaka folyamán a szerb-román államhatár térségében a román határrendészek. Az embercsempészettel gyanúsított férfi elfogásához fegyvert is használtak – közölte a román határrendészet.

Az államhatár térségében román területen haladó 28 tagú csoportot Nagykomlós (Comloșu Mare) és Kiskomlós (Comloșu Mic) települések között nem sokkal éjfél után érzékelték hőkamerák segítségével, és egy határrendészekből és csendőrökből álló készenléti csoportot vezényeltek a helyszínre a határsértők elfogására.

Az igazoltatás során kiderült, hogy 27 szíriai és egy iraki állampolgár lépett be a zöldhatáron át Romániába. A határrendészek pár órával később riasztólövéssel tudtak megállítani egy Szerbia felé tartó férfit, akiről azt feltételezik, hogy az illegális bevándorlókat vezette a határ térségében. Az embercsempészettel gyanúsított férfi szerb állampolgárságú.

„A hatályos jogszabályokkal összhangban, a határrendészek figyelmeztető lövést adtak le, mire a szóban forgó személy megadta magát” – fogalmaz a román határrendészet közleménye.

Hirdetés

A határsértőket a határrendészet kunszőlősi (Lunga) bázisára szállították, és felvették a kapcsolatot a szerb hatóságokkal az ügy közös kivizsgálása és a határsértők átadása ügyében. Románia és Szerbia között olyan egyezmény van érvényben, amelynek értelmében a zöldhatáron átlépő személyeket Románia visszaadja Szerbiának.

Románia augusztus 19-től megerősítette délnyugati határainak védelmét. Ekkortól a határrendészet mellett a csendőrség és a rendőrség egységei is bekapcsolódtak a határvédelembe, és munkájukat éjjel-nappal felderítő helikopter segíti.
 

Hirdetés