Boc rendes fizetést akar, nem különnyugdíjat

Ezért átlagosan 22 százalékkal emelnék a helyi köztisztviselők fizetését. Mármint ha a PNL kormányra kerül. Boc viszont semmi pénzért se lenne kormányfő.
Hirdetés
Átlagosan 22 százalékkal emelnék a köztisztviselők fizetését 2017-től a liberálisok abban a határozatban, amelyet a Nemzeti Liberális Párt Helyi Választottjainak Ligája fogadott el ma Brassóban. Ezt belefoglalnák a Helyi választottak bérezésének és összeférhetetlenségének kódexébe, amelyet átemelnének a választási programjukba. Vagyis ha a decemberi választások után a PNL kormányra kerülne, nagy valószínűséggel a fizetésemelés bekerülne a kormányprogramba is.
 
A határozat valós, forrásokkal együtt járó decentralizációt is sürget, valamint az európai pénzalapok lehívásának és a helyi fejlesztések lebonyolításának egyszerűsítését – írja a Mediafax hírügynökség. Tudósítása szerint Emil Boc, Kolozsvár polgármestere szólalt fel a polgármesterek különnyugdíja ellen, amelyről szóló törvényt a párt nem támogatja, és az Alkotmánybíróság is már kétszer elvetette.
 
Boc nem tartja méltányosnak, hogy különnyugdíjakkal újabb és újabb privilegizált csoportok jöjjenek létre, úgy véli, rendes fizetés kellene a polgármestereknek és a helyi közigazgatásban dolgozóknak, hogy aztán rendes nyugdíjat kapjanak az egységes nyugdíjrendszerben. Ezt nemcsak a törvény előtti egyenlőség elve indokolná, hanem az is, hogy az egyre több kategóriának adott különnyugdíj szétrombolja az egységes bérezési és a nyugdíjrendszert is.
 
Nem helyes szerinte az, hogy jelenleg a központi közigazgatásban dolgozók kétszer-háromszor annyit keresnek, mint a helyi közigazgatás tisztviselői, és felemlegette az egységes bérezési rendszert, amelyet kormányfősége alatt alkottak meg, és amelyet megdicsért a Világbank, mert csak 15-20 százalékos volt az eltérés a központi, illetve helyi adminisztráció alkalmazottainak bérezése között.
 
Arra a kérdésre, hogy mit jelent számára a rendes fizetés, kitérően válaszolt azzal, hogy a kérdésre mindig az aktuális kormány kell választ adjon a rendelkezésre álló források alapján.
 
Arra viszont egyértelmű nemmel felelt, hogy ha pártja alakítana kormányt, elvállalná-e újból a miniszterelnöki tisztséget. Semmi esetre, őt személyesen már soha nem vonzza a kormányfői tisztség, válaszolta Emil Boc.
 

Hirdetés