Milyen kormányfővel megy neki Románia 2017 óriási kihívásainak?

Érdekes, az elemző szóra se méltatja az RMDSZ-t, a mérleg híres nyelvét. Vajon miért?
Hirdetés

A jövő év gazdasági, bel- és külpolitikai szempontból rendkívül aggasztónak ígérkezik. Románia olyan választás előtt áll, mely a következő kormányt fogja adni és egyelőre nem látszik, hogy bármelyik jelentős szervezet olyan csapatot igyekezne kiállítani, mely képes lenne megbirkózni a példa nélküli kihívásokkal. Melyek lennének ezek?

Az Európai Unió átalakulása a Brexit után. A folyamatban már megtörténtek a különböző formátumokban zajló első konzultálások és találkozók, de nehéz megjósolni, hogy milyen irányban alakulnak a dolgok. Románia számára az a lényeg, hogy megmaradjon az EU szilárdsága és aktív szereplője legyen a jelenleg zajló játékoknak. Romániában, sajnos, semmilyen pezsgés nem tapasztalható ezen a téren. Lehet, hogy a nyári vakáció miatt van így, de a történelem nagy eseményei nem veszik figyelembe a vakációkat.

Az EU és a NATO keleti határainál zajló fejlemények és Oroszország politikája. Ebben a kontextusban nem kevésbé fontos az az információs háború, mely már közvetlenül érint minket és rendkívül súlyos következményekkel járhat. Az utóbbi két hétben két epizód is lezajlott: az egyik a Sky News botránya a romániai fegyvercsempészetről, a másik az EurActiv híre a törökországi amerikai nukleáris fegyverek Deveselura költöztetéséről. Ez a két dezinformálási példa azt mutatja, hogy a továbbiakban is a legrosszabbra kell készülnünk.

A törökországi helyzet, melynek alakulása sok rosszat tehet az egyik legérzékenyebb geostratégiai térségben. Ez a térség a közvetlen szomszédságunkban van és turbulenciái mind politikailag, mind gazdaságilag közvetlen hatással vannak ránk.

Az amerikai választás. Az őszi egyesült államokbeli választásnak globális hatása lesz. De minden elképzelést felülmúl az a lehetőség, hogy Donald Trump bejuthat a Fehér Házba. Ez a földrengés megváltoztatná a világ jelenlegi működését, minden ezzel járó következménnyel együtt.

A jövő évi előrejelzések belpolitikai téren sem megnyugtatók. A parlamenti választást a bizonytalanság jellemzi. Jelen pillanatban a PSD (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) tűnik esélyesnek. A párt nem lép ki a választói számára ismerős keretekből és teljes mértékben abban bízik, hogy katonái képesek mozgósítani a foglyul ejtett, állami költségvetéstől függő kategóriákat.

A PNL (Nemzeti Liberális Párt – a szerk.) semmit sem képes kínálni a jobboldali választóknak, akik új megoldásokat várnak a liberálisoktól vagy egy alternatívától, mely színre léphetne.

A Mentsétek meg Romániát (USR) igyekszik magát országosan megszervezni, de az idő nem Nicuşor Dannak dolgozik. Egy dolog volt a bukaresti harc, más dolog az országos versengés, ahol döntő szerepük van a megyei struktúráknak és a polgármestereknek.

Hirdetés

Az ALDE (Liberálisok és Demokraták Szövetsége – a szerk.) a PSD reménysége, hogy a választás után többséget és ebből következően kormányt alakíthat, nagyjából annak mintájára, ahogy nemrég még az UNPR-vel (Románia Haladásáért Nemzeti Szövetség – a szerk.) tette. De megtörténhet, hogy az ALDE a választáson nem hozza majd a jelenlegi felmérések által mutatott eredményt.

Ha így lesz, akkor a PSD és a PNL nagykoalícióra kényszerül majd. Továbbra is az a kérdés, hogy ki lesz a kormányfő?

 

Fotó forrása: rfi.ro

 

Hirdetés