A PSD bevonná a kormányba az RMDSZ-t

Az alakuló balközép koalíció pártjai versenyt udvarolnak a magyar alakulatnak, amely viszont a választások előtt nem kötne szövetséget senkivel.
Hirdetés

Az év végi parlamenti választások megnyerésére legesélyesebbnek tartott román Szociáldemokrata Párt (PSD) a liberális ALDE-val közösen akar kormányt alakítani, amelybe az „eredmények függvényében esetleg az RMDSZ-t is bevonnák” – közölte szerdán Florin Iordache, a bukaresti képviselőház ideiglenes elnöke.

A szociáldemokrata politikus viszont kizárta a Nemzeti Liberális Párttal (PNL) kötendő nagykoalíció lehetőségét.

Az RMDSZ kormányra hívását Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnök, az ALDE társelnöke is szorgalmazta. Egy kedd esti televíziós interjúban a jobbra tolódott PNL-ből kilépett, a PSD-vel együttműködő, saját liberális pártot alapító Tăriceanu úgy vélte: a választások után a PSD-nek és az ALDE-nak koalíciós ajánlattal kellene megkeresnie az RMDSZ-t egy szélesebb parlamenti többség kialakítása érdekében.

Kelemen Hunor azonban egyáltalán nem zárja ki egy PSD-PNL nagykoalíció lehetőségét, függetlenül attól, mit mondanak most róla az érintettek. Az RMDSZ elnöke korábban ugyancsak az RFI-nek nyilatkozva azt is leszögezte: a magyar érdekképviselet a voksolás előtt senkivel sem köt választási szövetséget.

Hirdetés

Alina Gorghiu, a PNL társelnöke már több alkalommal is kizárta a PSD-vel való választások utáni együttműködést.

Egy PNL által megrendelt közvélemény-kutatás kedden ismertetett adatai szerint a PSD a voksok 37, a PNL pedig a szavazatok 31 százalékát kapná, ha most rendeznék meg választást. A parlamenti képviseletét alternatív küszöbbel bebiztosító RMDSZ 5 százalék körüli eredményre számíthat. Egyes felmérések szerint az ALDE, valamint a Traian Băsescu volt államfő által vezetett Népi Mozgalom Párt (PNP) is átlépheti az ötszázalékos parlamenti küszöböt.

Hirdetés