Trump Hitlernél, Clinton Nérónál pszichopatább

Fantasztikus kilátásokat tartogat az amerikai elnökválasztás egy oxfordi kutatás szerint.
Hirdetés

Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje az amerikai elnökválasztáson összességében rosszabb pszichopátiás vonásokkal rendelkezik Adolf Hitlernél az Oxfordi Egyetem egyik pszichológusa szerint. Hillary Clinton, a demokraták jelöltje pedig Napóleon és Néró között helyezkedik el.

Kevin Dutton a sztenderdnek tekintett PPI-R tesztet alkalmazva és szakemberek véleményét kikérve sorolta be a két elnökjelöltet. Kutatása szerint a náci Németország vezetője,

Adolf Hitler 169 pontot, Donald Trump ennél némileg rosszabb, 171 pontot

kapott volna a vizsgálaton. Összehasonlításképpen: Margaret Thatcher, Nagy-Britannia Vasladyként emlegetett első női miniszterelnöke 136, I. Erzsébet királynő pedig 130 ponttal zárta volna a tesztet a The Daily Telegraph keddi ismertetése szerint.

A lap ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy a pszichopátiás vonások közül nem mindegyikre tekintenek negatívként a szakemberek, és még Jézus és Szent Pál esetében is magas értékeket mutattak ki: mindketten 157 pontot kaptak.

Hirdetés

„A teszt nem mondja meg, hogy valaki pszichopata-e vagy sem, csak pontozza őket nyolc jellemző alapján, amelyek hozzájárulnak a pszichopátiás személyiséghez” – fejtette ki Kevin Dutton, hozzátéve, hogy egyes vonások valóban pozitívak lehetnek, például a bátorság és az idegeskedés hiánya, mások viszont negatívok, így a felelőtlenség és a mások hibáztatása, manipulálása. Az empátia hiánya a jó és a rossz kormányzáshoz is hozzájárulhat.

„A kiváló és a szörnyű vezetők egyaránt rosszabb értékelést érnek el az átlagosnál”

– mutatott rá a szakember, hangsúlyozva, hogy a pszichopátiás vonások elegye az igazán meghatározó.

Donald Trump jobban tudja befolyásolni a társadalmat Hitlernél és vakmerőbb is nála, a náci vezető viszont egocentrikusabb és kevésbé empatikus volt. Hillary Clinton a Néró római császárt jócskán felülmúlóan egocentrikus a tesztek eredménye szerint.
Kevin Dutton vizsgálatában Szaddám Huszein egykori iraki diktátor végzett a legrosszabb helyen 189 ponttal.

A helyzet tehát kétesélyes: az amerikai elnökválasztás győztese – bármelyikük is legyen az – a benne meglévő „pszichopata-faktort” nagyon jóra és nagyon rosszra egyaránt fordíthatja.

Hogyan szavazna Harry Potter?
Talán még ennél is meghökkentőbb a The Guardian egyik cikke, amely arról írt, hogy egy Harry Potter-olvasókkal kapcsolatos amerikai felmérés kimutatta: minél több kötetét olvasta valaki a Potter-regényfolyamnak, annál nagyobb ellenszenvvel viseltet Trump iránt.
Diana Mutz, a Pennsylvaniai Egyetem tanára 2014-ben többek közt a halálbüntetés és a muszlimokkal való bánásmód megítélésével kapcsolatban kérdezte a Potter-olvasókat, 2016-ban pedig megismételte a kutatást Donald Trumpra vonatkozó kérdésekkel kiegészítve. A felmérés szerint demokraták, republikánusok és függetlenek nagyjából egyforma arányban olvassák a Potter-könyveket, és mindhárom csoportban megfigyelhető volt, hogy az olvasott kötetek számával csökkent „Trump(demort)” népszerűsége.
Arról nincs hír, hogy ez az eredmény azokra is vonatkozik-e, akik a könyveket ugyan nem olvasták, de láttak már Harry Potter-filmeket.
Hirdetés