Biztos, hogy Magyarország csak a 12. az olimpiai éremtáblázaton?

Attól függ, hogyan számolunk. A Google alternatív szempontokkal állt elő.
Hirdetés

Magyarország, mint arról beszámoltunk, a vasárnap véget ért riói nyári olimpia éremtáblázatán a 12. helyen végzett (az örökrangsorban pedig a 8.), Románia pedig a 47. lett.

Ez igen szép eredmény, ám a Google alternatív éremszámlálója még inkább megdobogtathatja a magyar szíveket. A kereső fejlesztői ugyanis összeállítottak egy alternatív – és szerintük sok szempontból igazságosabb – éremtáblázat-sorozatot, amely figyelembe vesz más szempontükat is, mint az egzakt sporteredmények.

Megtekinthető például, hogyan nézne ki az éremlista, ha minden országnak ugyanakkora lakossága lenne – ez esetben Magyarország a 8. helyet foglalná el. Ha GDP-arányosan nézzük a teljesítményt, a magyarok a táblázat 9. helyén lennének.

Az alternatív táblázatok segítségével az is kiderül, hogy az olimpiára, a sporttevékenységekre vagy az egészséges életmódra vonatkozó keresések száma alapján hol álltak volna az országok a világverseny alatt. Eláruljuk, Magyarország minden kategóriában jobban végzett volna, mint a valóságos végeredménye.

Ugyanezt meg lehet tekinteni Románia vonatkozásában, túl sokat nem segít az országon, de egy-két kategóriában a románok is jobban teljesítettek – legalábbis a Google alternatív éremuniverzumában.

Hirdetés