„Nukleáris” támadás Románia ellen

Igen, a törökországi nukleáris fegyverek Romániába való telepítéséről van szó. Lufi az egész. Mint a fegyvercsempészek ügye.
Hirdetés

Az Adevărul által megkérdezett diplomaták és biztonsági szakértők azt állítják, hogy a Törökországon tárolt amerikai nukleáris fegyverek átszállítása Deveselura dezinformáció, melynek célja „sebezhetővé tenni Románia imázsát”. Az olténiai település lakói egyelőre nem tapasztaltak „semmi gyanúsat” a községben.

Az EU-val és NATO-val kapcsolatos ügyekre szakosodott EurActiv.com újságírói azt állítják, hogy az Egyesült Államok megkezdték 20 nukleáris fegyver átszállítását Törökországból, az incirliki bázisról Romániába. Erre állítólag a Washington és Ankara közötti kapcsolatok elhidegülése miatt kerül sor, miután Törökország elnöke, Recep Erdoğan Fethullah Gülen védelmével vádolja az AEÁ-t, aki szerinte a kudarcba fulladt puccskísérlet mögött állt. Az újságírók azt állítják, hogy az információ két független amerikai forrásból származik. A cikk egyik szerzője Georgi Gotev bolgár származású újságíró, akinek már több NATO-t bíráló cikke volt.

A bukaresti Külügyminisztérium (MAE) tagadja, hogy sor kerülne egy ilyen áthelyezésre. „A MAE határozottan visszautasítja hivatkozott információkat”, ez áll az EurActiv.com újságírói által kapott válaszban. Mihnea Motoc védelmi miniszter is cáfolta az európai újságírók által bemutatott információkat. „Nem voltak semmiféle megbeszélések ezzel kapcsolatosan, sem politikai, sem szakmai szinten. Erre vonatkozóan nincsenek semmiféle elképzelések, sem tervek. Erre az információra reagálva határozottan nem mondhatunk mást, csak azt, hogy spekuláció”, mondta Motoc. Ezen kívül diplomáciai források azt magyarázták az Adevărulnak, hogy „a deveselui bázis műszakilag nem tud mást befogadni, csak a rakétaellenes pajzsot. A megjelent hír tiszta spekuláció”.

Traian Băsescu elnök is élből elutasította az állítást: „Ezeket a fegyvereket nem úgy tárolják, mint néhány zsák krumplit, különleges silókra van szükség. Figyelembe kell venni, hogy ezek a fegyverek olyan kódokkal vannak ellátva, melyeket az AEÁ elnökének kell engedélyeznie. Ostoba, gyermeteg dolog, ha valaki azt képzeli, hogy az ilyenfajta fegyvereket teherautóra lehet rakni és Romániába lehet hozni.”

Milyen hatásai vannak egy B61-es bombának

A most az incirliki bázison tárolt B61-es bombák szuperszonikus repülőkre tervezett termonukleáris fegyverek. Ezek erejét a célponttól függően állítani lehet, 0,3 kilotonnától 240 kilotonnáig. Egy 1 kilotonnára beállított bomba 200 méteres körzetben mindent megsemmisít, 600 méteren belül pedig az építmények többségét. A becsapódás 800 méteres sugarában a sugárzás halálos dózisú.

„Elejétől a végéig aberráció”

A Nukleáris Tesztek Teljes Betiltásáról szóló Szerződés Szervezetének (CTBTO) vezetőségének egyik tagja, Cristian Diaconescu volt külügyminiszter azt nyilatkozta az Adevărulnak, hogy a hazai jogrend tiltja nukleáris fegyverek átszállítását az ország területén. „Ez elejétől a végéig aberráció. Először is, a NATO-n belül nem volt semmilyen párbeszéd egy ilyenfajta lépésről. Másodsorban, ami a nukleáris fegyverkezés megakadályozását illeti, a rakéták ellenőrzését is beleértve, Románia egy sor rendkívül korlátozó megállapodásnak partnere. Harmadsorban saját törvényeink is vannak: a 111/96. sz. törvény, mely kimondottan tiltja nukleáris fegyverek importját és romániai állomásoztatását”, mondta a volt külügyminiszter. Valóban, a nukleáris tevékenységek biztonságos végzéséről, szabályozásáról, engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló törvény 6. cikkelye szerint: „Románia területén tilos nukleáris fegyver vagy bármilyen nukleáris robbanószerkezet kutatása, kikísérletezése, fejlesztése vagy felrobbantása.” „Ezen kívül, amellett, hogy NATO-területről van szó, ez EU terület is, ahol érvényben van a ballisztikus fegyverek terjesztésére vonatkozó hágai magatartási kódex. A szabályok rendkívül szigorúak és rendkívül korlátozóak”, mondta még Diaconescu.

A volt külügyminiszter ugyanakkor kitért a dezinformálás hatásaira is. „Ez az információs háború egyik formája. Nem tudnám megmondani, kitől származik az információ, mindenesetre olyan valaki áll a háttérben, akinek érdeke sebezhetővé tenni Románia imázsát. Ha számításba veszik, miként építették fel azt a fegyvercsempészeti ügyet is, megpróbálják Romániát, mint NATO-tagországot sebezhetővé tenni, mert mindkét téma az ország biztonságpolitikájával kapcsolatos. Lesznek még ilyen csapások Románia ellen”, szögezi le Diaconescu.

„Hollywoodi forgatókönyvek”

A parlamenti védelmi bizottság tagjai is fenntartásokkal fogadták a nukleáris robbanófejek áttelepítésére vonatkozó információt. „Ez az információ sértheti Románia nemzetbiztonságát, mert külső szereplők a saját előnyükre és hazánk hátrányára használhatják ki. Romániának határozottan vissza kell utasítania ezt a dezinformálást, a Parlament szintjén is. Egy hollywoodi forgatókönyvvel van dolgunk, mely komoly károkat okozhat Románia nemzetbiztonságának”, mondta Ovidiu Raeţchi képviselő, a védelmi bizottság tagja.

Ugyanezen a véleményen van a képviselőházi védelmi bizottság alelnöke, Costică Canacheu is. „Azt hiszem, ezek nyári forgatókönyvek. Vannak nukleáris (termelési és birtoklási) képességekkel rendelkező országok, mint az AEÁ, Oroszország és Kína, valamint befogadó államok, mint Németország, Hollandia és Törökország. Románia e két klub egyikének sem tagja”, magyarázta az Adevărulnak Costică Canacheu. 

Katonai szakértő: „Hidrogénbombákról van szó”

Alexandru Grumaz tartalékos altábornagy kihangsúlyozta, hogy nem hisz ebben az áttelepítésben. „Ez az áthelyezés nem történhet meg. Egyelőre! Ezek a robbanófejek hidrogénbombák. Nem a szállítás a gond. Hanem a tárolás, a tárolás biztonsága”, mondta Grumaz, aki a Honvédelmi Minisztérium (MApN) Integrált Védelmi Tervezési Igazgatóság igazgatója volt. Sőt, Grumaz arra hívta fel a figyelmet, hogy Törökország jelenleg kettős játékot űz, a NATO-val is, Oroszországgal is, ráadásul Iránnal is. Az altábornagynak kérdése is van: „Kinek az érdeke Romániát belekeverni ezekbe a vitákba? Nem ez az egyetlen ilyen elem. Ott van a fegyvercsempészetes intoxikálás is. Hibrid háború folyik”, figyelmeztetett Alexandru Grumaz.

Pentagon: Az AEÁ semmilyen helyszín esetében sem erősíti meg és nem cáfolja a nukleáris fegyverek létezését

Hirdetés

A Mediafax megkereste az AEÁ Védelmi Minisztériumát csütörtökön, a nukleáris fegyverek Törökországból Romániába történő állítólagos áthelyezésére vonatkozóan. Az illetékesek kijelentették: az AEÁ-nak biztonsági okokból az a politikája, hogy semmilyen helyszín esetében sem erősíti meg és nem is cáfolja a nukleáris fegyverek létezését. „Az AEÁ-nak az a politikája, hogy semmilyen általános vagy specifikus helyszín esetében nem erősíti meg és nem cáfolja a nukleáris fegyverek jelenlétét vagy hiányát”, közölte Patrick Evans alezredes a Pentagon kommunikációs osztályáról.

Ezen kívül megemlítette, hogy ezzel a politikával akarják megakadályozni az ellenfelek hozzáférését a katonai információkhoz és megvédeni a rendszert terrorista fenyegetésektől és szabotázstól. „Ez a politika azon alapul, hogy megtagadjuk olyan katonai információk kiadását, melyeket effektív vagy potenciális ellenségek felhasználhatnak, növelni akarjuk a nukleáris fenyegetéssel szembeni elrettentés hatékonyságát és a nukleáris fegyverek biztonságát, különösen a szabotázs- vagy terrorista fenyegetésekkel szemben”, állítja az idézett forrás.

„Elkezdődhet a háború innen, tőlünk, Deveseluból?”

A rakétaellenes pajzsnak helyet adó község, Deveselu újra a figyelem középpontjában áll. Ide is elért a pletyka, hogy az amerikaiak állítólag Romániába költöztetnék a nukleáris fegyvereiket, de az emberek nem tudnak annál többet mondani, mint amit a tévében hallottak. Ezen kívül semmi mást sem hallottak vagy láttak. Deveseluba nem érkeztek meg az állítólagos konvojok, hiszen látták volna, mert egész nap kint vannak, most van a betakarítás ideje. „Nem tudom, mik azok a nukleáris fegyverek, de biztosan nem jó dolgok. Most mi történhet? Elkezdődhet a háború innen, tőlünk, Deveseluból? Ettől félek! Látni nem láttam semmi gyanúsat a községben, de ha hoztak ide fegyvereket, akkor nem azért hozták azokat, hogy mi lássuk őket. Ha tudtuk volna, mi történik, már elejétől fogva nem mentünk volna bele, hogy katonai bázist hozzanak létre Deveselun”, vélekedik Domnica Ivan, aki kiállt a kapuba a legfrissebb híreket kommentálni.

A férfiak viszont, akik tudják, miről beszélnek, hiszen voltak katonák, határozott véleményen vannak: „Hazánk biztonságos és senki sem enged meg ilyesmit. A nukleáris fegyverek itt katasztrófát okozhatnak. Azt hallottam, hogy egyes pletykák szerint egész konvojok haladtak át itt, de ez nem igaz. Vannak bizonyos érdekek, egyesek pedig az amerikaiakat akarják lejáratni”, véli meggyőződéssel Iulică Militaru.

„Nálunk nyugalom van, béke”

Deveselun a nap ugyanúgy zajlik, még akkor is, ha néhány riporter fel akarja itt piszkálni a helybélieket. „Nálunk nyugalom van, béke, mindnyájan a magunk dolgával foglalkozunk, a helybéliek a termést gyűjtik be, a napraforgót, a kukoricát. Nem, cáfolunk bizonyos változatokat és el kell mondanunk, hogy nem láttuk a térségben ezeket a konvojokat”, mondja Ion Aliman polgármester is.

 

A címet a szerkesztőség adta. Fotó forrása: at7addak.com

Hirdetés