Miért érdemes vezetett sétákra menni a Kolozsvári Magyar Napokon?

Hat pontban mondjuk el. De hogy kerül a képbe Nagy Feró??
Hirdetés

1. Tanulunk!

Megismerhetjük, hol is élünk. Egy ilyen séta elképesztő mélységeket nyit meg. Előbb rádöbbenünk, mennyi mindent nem tudunk közvetlen környezetünkről, aztán elkezdjük magunkba szívni az ismereteket. Jóleső érzés!

2. Végre nem az interneten keresünk!

A vezetett séták a Google Glass és egyéb, kiterjesztett valóság-alapú (augmented reality) ketyerék analóg megfelelői. Megy az ember a városban egy olyan útvonalon, amelyen egyébként a hétköznapokban is közlekedik, de közben mégsem ugyanazon az útvonalakon járkál, mert a vezetőtől megkapja az adott helyszín kiterjesztett információcsomagját is.

A kolozsvári Házsongárdi temetőn ugyan nem ügyintézés céljából rohanunk végig (bár többen, akik a Majális utca tetején laknak, a sírok közötti sétányon járnak le a városközpontba), de egy vezetett séta egy másik világba röpít. Gaal György helytörténésszel azért érdemes járkálni a Házsongárdban, mivel egymagunkban biztosan nem találnánk meg az egykori kolozsvári főbírók és polgármesterek sírjait – ez volt ugyanis a témája a keddi vezetett sétának –, az ott eltemetett egykori elöljárók jó részét még a Wikipédia sem ismeri, a járulékos sztorikról és anekdotákról nem is beszélve. Egy ilyen séta nem olyan, mint amikor az idegenvezető ledarálja a betanult szöveget, aztán rohanás tovább a következő helyszínre, hanem beszélgetős, kérdezős, ráérősen és emberien lassú, az információk pedig befogadható és megemészthető ütemben és mennyiségben érkeznek.

3. Elkalandozunk!

A vezetett séták soha nem kizárólag az adott témáról szólnak, hiszen sem a vezető, sem a résztvevők nem célra tartó gépek, így olyasmiről is hallhatunk, ami nem feltétlenül tartozik a séta tematikájához. Meg aztán a résztvevő kérdez, a vezető válaszol, hasznos kitérők, izgalmas elágazások jönnek szembe a történetben.

4. Szocializálunk!

Új ismeretségeket köthetünk, de legalábbis közelebb kerülhetünk társainkhoz, olyan emberekhez, akiket nem ismerünk, akikkel egyébként elsuhanunk egymás mellett az utcán.

5. Mozgunk!

Felállunk a képernyő elől és gyalogolunk, sétálunk, járkálunk, mégpedig a szabad levegőn. Rohanó világunk, amikor nem rohan, akkor tesped. A vezetett séta a tespedés legjobb és leghasznosabb ellenszere.

6. Híres emberekkel futunk össze!

Hirdetés

Alighogy Gaal György elkezdte bevezetését a Házsongárdban, a semmiből hirtelen felbukkant a főtéri nagyszínpadon kedd este fellépő Nagy Feró (és néhány kísérője). Annyira meglepetésszerűen jelent meg, hogy bár karunk reflexszerűen emelkedett fényképezésre, lencsénknek nem volt ideje rendesen ráhangolódni, pedig ezekben a gépekben rettentő gyors ám az autofókusz! Nem tudjuk, mit csinált Feró a Házsongárdban, mert mire megkérdeztük volna, el is tűnt a sírok között. Virág volt nála, egy szál gerbera és egy ricsés kendő.

Amint látszik, igencsak megéri vezetett sétákra, városi túrákra menni. Bele kell nézni a KMN heti programjába, bőven van benne tematikus városnézés, házsongárdi séta, orgonatúra. Jó sétát!

(szöveg és fotó: Fall Sándor)

Hirdetés