Tőkés: az erdélyi magyar állampolgárok vegyenek részt a kvótareferendumon

És szavazzanak nemmel a feltett kérdésre – teszi hozzá a Bihar megyei EMNP elnöke.
Hirdetés

A kötelező betelepítési kvótáról október másodikán tartandó magyarországi népszavazáson történő részvételre buzdította Tőkés László európai parlamenti képviselő az erdélyi magyar állampolgárokat egy pénteki nagyváradi sajtótájékoztatón.

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnöki tisztségét is betöltő Tőkés László arra kérte a magyar állampolgársággal is rendelkező erdélyieket, hogy – ha még nem tették meg – vetessék fel magukat a választói névjegyzékbe. Hozzátette: az EMNT és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) irodáiban bárkinek segítséget nyújtanak a regisztráció folyamatában, és a levélszavazatok majdani összegyűjtésében és célba juttatásában is aktív szerepet vállalnak.

Az október 2-i népszavazáson a következő kérdésre kell igennel vagy nemmel válaszolni: „Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”

Tőkés László szerint „rossz íze van” annak, hogy Jean-Claude Juncker európai bizottsági elnök bírálja a Magyarországot a betelepítési kvótákkal kapcsolatos álláspontja miatt, és ezáltal „támadja a tagállami szuverenitást”. „Amikor a romániai restitúció vagy az autonómia ügyét vetjük fel időről időre az EU-ban mindig a tagállami kompetenciákra hivatkozva utasítják vissza a kezdeményezéseinkhez, most viszont a tagállami kompetenciákat veszik semmibe” – állapította meg.

Csomortányi István, az EMNP Bihar megyei szervezetének elnöke a sajtótájékoztatón azt kérte az erdélyi magyaroktól, hogy a népszavazási szavazólapon feltett kérdésre szavazzanak nemmel.

Hirdetés

Nagy József Barna, a honosítási folyamatban segítséget nyújtó Bihar megyei demokráciaközpont vezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy szeptember 17-ig vetethetik fel magukat az erdélyi magyarok a választói névjegyzékbe.

 

Hirdetés