Rio: megvan az első román érem, három magyar úszó a döntőkben

Enyhülhet némileg a románok frusztrációja, miután női párbajtőrcsapatuk megnyerte a tornát, aranyuk pedig Románia első érme a riói olimpián. És egy medáljuk még biztosan lesz.
Hirdetés

Míg magyar szempontból az eddigiekhez képest nem volt „gazdag” a Rio de Janeiróban zajló olimpia hatodik, csütörtöki napja – érem nem született, ugyanakkor három úszó, köztük az olimpián eddig három aranyál tartó Hosszú Katinka is tovább jutott a pénteki (európai idő szerint szombat hajnali) döntőkbe –, a románok örülhetnek, mivel a női párbajtőrözők csapatversenyén megszerezték első érmüket, és mindjárt a legfényesebbet.

A döntőben a románok a címvédő és tavaly világbajnok kínaiakkal csaptak össze a csapatversenyek első napján és fegyelmezett vívással – éppen azzal, ami ellenfelük erőssége – magabiztos győzelmet arattak.

Az első hat asszó során tekintélyes, héttalálatnyi előnyt hoztak össze, innentől pedig az ázsiaiaknak már nagyon nehéz dolguk volt. Időnként közelebb zárkóztak, de volt már kilenctusos különbség is. Az utolsó párban Ana Maria Popescu – aki férjhez menetele előtt Brânzăként vált a női párbajtőrvívás egyik legjobbjává – taktikusan őrizte az előnyt Hszü An-csivel szemben.

A világranglistán éppen döntőbeli ellenfelük mögött második helyezett románoknál a hetedik asszóra becserélték a tartalék Loredana Dinut, hogy ő is kaphasson aranyérmet. A kínaiaknál is pástra lépett a negyedik csapattag, Hao Csia-lu.

Még egy érem biztosan kinéz a románoknak, mivel a Florin Mergea és Horia Tecău alkotta férfi teniszpáros a négy között legyőzte az amerikai Steve Johnson/Jack Sock duót, így döntős.

Hosszú és Kapás a fináléban

Magyar részről Hosszú Katinka a legjobb idővel jutott a csütörtöki elődöntőből a pénteki fináléba 200 méter háton a riói olimpián. Az immár háromszoros olimpiai bajnok bajai úszó 2:06.03 perces idővel újabb hat századot faragott az előfutamban felállított országos csúcsán.

„Ez nem jelent semmit, nem nagyon lehet tudni, hogy ki mit tud” – reagált a 27 éves Hosszú az MTI felvetésére, miszerint több mint egy másodperccel gyorsabb volt minden riválisánál.

A döntőt – Hosszú részvételével – kelet-európai idő szerint szombaton hajnali 4.03-kor rendezik.

Hirdetés

Kapás Boglárka országos csúccsal szintén döntőbe jutott 800 méteres gyorsúszásban, míg a szám másik magyarja, Risztov Éva 14-edikként nem került be a fináléba.

Még egy esély Cseh előtt

A férfiak között Cseh László negyedik idővel jutott a nyolcas fináléba a 100 méter pillangó elődöntőjéből. Az első ötkarikás aranyérmére hajtó 30 éves úszó – előfutamos idejétől öt századdal elmaradva – 51.57 másodperccel elsőként csapott célba a futamában, amelyben tőle egy századdal maradt el minden idők legeredményesebb olimpikonja, a 22 aranyával rekorder amerikai Michael Phelps.

„Jobb időt szerettem volna, de a kezdés úgy látszik, nem akar összejönni. Az, hogy Phelpset megvertem egy századdal kis győzelem a lelkemnek, de nem jelent semmit. Holnap a döntőben szeretném a legjobbamat megúszni, akkor teljesen mindegy hányadik helyen végzek, mert ha nyolcadik, akkor is elégedett leszek. Már nincsenek olyan vágyálmaim, amelyeket nem biztos, hogy lehet teljesíteni” – mondta Cseh.

A döntőt – Cseh részvételével – kelet-európai idő szerint szombaton hajnali 4.12-kor rendezik.

Magyarország a csütörtöki nap után egy helyet visszacsúszva hatodik az összesített éremtáblázaton, míg Románia a 31.

A nap egyik érdekessége, hogy az amerikai úszófenomén, Michael Phelps férfi 200 méter vegyesen begyűjtötte 22 olimpiai aranyérmét, amivel még inkább bebiztosította, hogy ő legyen minden idők legeredményesebb olimpikonja.

Hirdetés