A monarchiát ma gyászolók anno posztkomcsi propagandisták voltak

Anna királyné halála jól felkavarta a szart a hazai opportunista budik mélyén.
Hirdetés

A román televíziók hétfőn, kevéssel 14 óra után valóságos szocialista munkaversenyt indítottak, melynek keretében egyik rendkívüli műsor követi a másikat Anna román királyné halála kapcsán.

Ezekben a műsorokban valójában nincs semmi rendkívüli és – akárcsak a kommunizmusban – „kipipálnak egy tevékenységet”. Nem tesznek egyebet, csak nagy szavakkal dobálóznak, pontosabban mondva üres szavakkal, melyek csak rosszul, siralmasan mímelik a „jóérzést”. Értelmetlen szavak ezek olyanok részéről, akiket jobb híján rángattak be a stúdiókba, és akiket történészekként, monarchia-szakértőkként vagy a „királyi családhoz közel álló személyekként” mutatnak be.

A kérdéses „közel állók” valójában a leggyakrabban mindenféle hivatásos fogadásra meg partira járnak.

Olyan alakok, akiket az a szerencse ért, hogy eljuthattak egy-egy eseményre, melyen, ha nem is Mihály király és Anna királyné, de legalább Margit hercegnő és Radu herceg részt vett. Ha pedig még ők sem voltak jelen, akkor esetleg véletlenül bemutatták őket Simina Mezincescu asszonynak.

Következésképpen a tévék képernyőjét Oana Stănciulescu (aki keményen teljesít a Realitateanál) vagy Stelian Tănase szállja meg. Ez utóbbit telefonon érte el a Digi 24, a Maestro pedig hirtelen mintha elfelejtette volna – persze, a román emlékezete szelektív! –, hogy a TVR (Román Televízió – a szerk.) elnök-vezérigazgatójaként éppen ő távolította el az Ora Regelui (A király órája – a szerk.) című műsor készítői közül Marilena Rotaru asszonyt. Arról a tévés műsorkészítőről van szó, aki – akárcsak a 90-es években – állítólag újra abban találtatott bűnösnek, hogy a pillanatnyi hatalmasoknak egyáltalán nem tetsző szavak hagyták el a száját. Akik aztán megparancsolták Stelian úrnak, hogy „tegye helyre a dolgokat”, a „monarchiához közel álló” illető pedig ezt azonnal végrehajtotta.

Meg szokott még jelenni a stúdiókban a PNŢCD-s (Kereszténydemokrata Nemzeti Parasztpárt – a szerk.) álelnök, igazolványában szereplő neve szerint Aurelian Pavelescu is, elmond ő is két-három értelmetlen szót valamiféle bezápult retorikával, és mivel a televízió mindenekelőtt képeket jelent, mindezt vagy Rotaru asszony filmjeiből lopott, vagy Eugenia Vodă utóbbi napokban unalomig ismételgetett, Anna királynéval készített interjújából vett képekkel kísérik.

A TVR-ben hallottam hétfőn, szintén telefonon keresztül Constantin Bălăceanu Stolnici akadémikust,

a kommunista Securitate buzgó és fizetett együttműködőjét is.

Az egyik legundorítóbb informátort, ahogy őt Neculai Constantin Munteanu tökéletesen ábrázolta, hozzátéve:

„A jó megjelenésű, udvarias, bojárságával túlzásba esve tüntető Stolnici előtt nyitva voltak azok ajtói, akiket idehaza és külföldön is besúgott. Ionescu Paul és Laurenţiu néven, de más nevei is voltak, minden állásból besúgott liberálisokat, parasztpártiakat, monarchistákat, diplomatákat, munkatársakat, orvosokat, pácienseket, rokonokat.”

Kedden, szintén a TVR-ben újabb kellemetlen meglepetés: a televízió képernyőjén a hosszú életű opportunista Răzvan Theodorescu képe terült el undorító módon. Aki a 90-es években a fészénés (FSN – Nemzeti Megmentési Front – a szerk.) propaganda meghatározó kiszolgálója volt a rádióban és a televízióban és ugyanakkor hű szolgája is Ion Iliescunak. Vagyis annak az alaknak, akinek ostoba, felelőtlen parancsából Mihály királyt és Anna királynét megkergették az autópályán, mert Iljics bá félt őket beengedni abba az országba, melyet egy szerencsétlen szavazás révén kezelésbe kapott.

Hirdetés

Azt gondolva, hogy mindnyájan felejtünk, Theodorescu úr iszonyatos zagyvaságokat hordott össze, önmagát fényezte, mindenki előtt nevetségessé téve

azt állította, hogy ma megszavazná a monarchia visszaállítását.

És szégyentelenül magának tulajdonította annak érdemét, hogy 1992 tavaszán az adó közvetítette a királyi látogatást.

Ezzel szemben, amnéziát szimulálva, Răzvan Theodorescu egy hangot sem szólt arról, hogy ő, egy másik, Emanuel Valeriu névre hallgató besúgóval együtt döntött arról, hogy el kell bocsátani a TVR-től Marilena Rotarut és Vartan Aracheliant, akik engedélye nélkül beszélni merészeltek Mihály királyról és a monarchia szerepéről.

Theodorescu úr már arra sem emlékszik, hogy 1992-ben, a királyi látogatás után, ezúttal saját kezdeményezésére leváltotta a TVR belpolitikai szerkesztőségének éléről Gabriel Giurgiut és Radu Coşarcăt, nem megfelelő túlbuzgóságot vetve a szemükre és a már bejáratott Cornelius Roşianu és Rodica Becleanu kommunista-fészénés propagandistákkal váltotta fel őket.

Minthogy a román televíziókban bármi lehetséges, egyáltalán nem tartom kizártnak, hogy egy jövendőbeli hasonló műsorban túlcsorduló monarchista érzelmekről beszélni láthatjuk majd Sergiu Andon ügyvédet is. Aki nem más, mint az a Scânteiás (a Román Kommunista Párt szócsöve volt 1989-ig – a szerk.) újságíró, aki teljes fegyverzetben állt át a Darie Novăceanu által vezetett fészénés Adevărulhoz, ahol megírta a Menj a fenébe, Felség! című undorító szöveget.

 

Az alcímeket a szerkesztőség adta. Fotó: fluierul.ro

Hirdetés