Ezek a meglett férfiak már felkészültek az Untoldra

Nem a fesztiválhátizsákot pakolták be, hanem a helyszínt fogják biztosítani. Terroristáktól nem tartanak.
Hirdetés
Intézményi erődemonstráció zajlott a kolozsvári Untold fesztivál beharangozó sajtótájékoztatóján. Majdnem minden készen áll, mindenre fel vannak készülve, mindent és mindenkit biztosítani fognak – mondta el ma a prefektúrán
  • Gheorghe Vușcan prefektus,
  • Emil Boc polgármester,
  • Marius Mînzat megyei tanácselnök,
  • Tudor Grindean megyei főrendőr,
  • Florinel Budișan és Liviu Uzlău főcsendőrök,
  • Bogdan Buta főszervező,
  • az egészségügyi, közszállítási és katasztrófavédelmi intézmények vezetői.
A PR-szempontok mellett azért vonult fel mindenki, aki valamilyen mértékben felelős az egyéni és közbiztonságért, hogy megnyugtassák a majdnem háromszázezres kolozsvári lakosságot, hogy attól még a normális, nyári mederben zajlik a város mindennapi élete, amiért a lakosságszám hirtelen 25 százalékkal megugrik augusztus 4-7. között.
 
Ennek ellenére még a terrorfenyegetettség szintje sem emelkedik, a csendőrség teljes mértékben megbízik a SRI-től kapott információkban – válaszolta Uzlău megyei csendőrparancsnok annak az újságírónak a kérdésére, aki korántsem bízik ennyire a SRI-ben. Szerinte a SRI helytelenül állapítja meg a terrorkészültség szintjét, a meglévő információk alapján magasabb készültséget tart indokoltnak. 
 
Rendelkeznek „legrosszabb forgatókönyvvel”, ami egy esetleges terrortámadást illeti, folytatta a nyugtatást a csendőrparancsnok, bizonyos csendőrségi, egészségügyi és katasztrófavédelmi egységek évek óta felkészültek ilyen helyzetek kezelésére. Egyébként normál üzemmódban is képesek biztosítani a felhőtlen szórakozást a fesztiválozóknak, mondta a parancsnok, cserébe elvárják, hogy
 

a fesztiválozók is civilizáltan szórakozzanak.

Ez azt jelenti, hogy például ne vigyenek magukkal hátizsákot, hátitáskát a fesztivál helyszínére, a Sétatéri parkba és a stadionba, mert úgysem engedik ezeket be. Csak kicsi, retikülméretű táskákkal engedik be a fesztiválozókat, és csak a park magyar színház felőli végén, ott lesz az egyedüli bejárat. 
 
Itt viszont már szerdán 14 órától elkezdik a jegyek beváltását karszalagokra, és öt jegyárusító bódé is működni fog azoknak, akik helyben szeretnének napijegyet venni – részletezték a fesztivál főszervezői. Tavalyhoz képest gyarapították a beengedő csapat létszámát, de azért idén is kérik a fesztiválozók türelmét, ha sor alakul ki.
 
A fesztiválozók mindent helyben kell, hogy megvegyenek, mert ahogy táskát, úgy ételt és italt sem lehet bevinni a rendezvény területére. Hat lej lesz egy palack üdítő, hét lej a csapolt sör, 8 a dobozos. Ezeket a főtámogató Ursus biztosítja, amely külön sört érlelt a fesztiválra. (Ezt lehetett egyébként Tusványoson is inni, akik megkóstolták, írják meg kommentben, miben más a megszokott medvés sörhöz képest.) Mintegy 60 étterem nyit standot a parkban, a menü árban és kínálatban is változatos lesz – ígérte Bogdan Buta főszervező.
 
Fizetni készpénzzel nem, csak fesztiválkártyával és fizetős karszalaggal lehet majd: előbbiből 50 ezret, utóbbiból 20 ezret helyeznek forgalomba. Ezeket a bejáratnál lehet majd fel- és újratölteni, húszezer kártyát előre feltöltenek 100 lejjel.
 
Tilos továbbá bevinni drogot, üveget, cumit, kést, fegyvert, lézeres játékokat, esernyőt, pirotechnikai eszközöket, bármilyen spray-t, gyúlékony dolgokat, állatokat, tükörreflexes fényképezőgépet, illetve bármilyen tárgyat, amellyel sérülést lehet okozni. Gyógyszert, légzéskönnyítő spray-t asztmásoknak, inzulint és orvosi cseppeket viszont be lehet vinni, de csak orvosi igazolással és csak egy napi adagot.
 
Mindenki vigyázzon magára és a többiekre, hangzott el, a krónikus betegek különösen készüljenek fel arra, hogy magas lesz a délutáni csúcshőmérséklet. Ingyenes vizet mindenki kaphat az egészségügyi sátrakban, és a stadion mellett felállítandó mobil kórházban magas színvonalú sürgősségi ellátást biztosít a helyi egészségügyi személyzet. (Tavaly mintegy 150-en vették igénybe.) Emellett az egészségügyi biztosító szerződést kötött az összes Kolozs megyei gyógyszertárral, hogy szükség esetén elsősegélyt biztosítsanak a hozzájuk fordulóknak.
 
A Kolozsvár Arénában még most építenek ki plusz útvonalakat, ahol tűz esetén lehet kimenekíteni a bulizókat, ezért a tűzvédelmi engedélyt még nem kapták meg a szervezők a fő helyszínre, de kezdésre mindenképp megkapják, mondta a megyei katasztrófavédelem vezetője. Az összes helyi rendőr szolgálatban lesz – közölte Emil Boc polgármester. A rendőrség megduplázza a közrendre vigyázó állományát: a fesztivál idején 600 rendőr fog csendőrökkel és helyi rendőrökkel közösen járőrözni, mondta a megyei rendőrparancsnok.
 
A helybéli lakosság pedig, attól függetlenül, hogy szereti-e vagy sem az Untoldot, fogadott-e örökbe ingyenesen fesztiválozót, vagy épp kéthavi fizetést gombol le róluk azzal, hogy kiadja nekik az üres szobáját, 
 

a következő korlátozásokat lesz kénytelen elviselni:

  • a Stadion utcát már szombaton lezárták az autós forgalom elől, és így is marad augusztus 9-én 22 óráig;
  • a Coșbuc / Bem utcát holnap egy órától augusztus 8-án este 11-ig zárják le;
  • a Szamos parti Függetlenség útját pedig a Garibaldi hídtól a Napoca hídig szintén holnap hajnali egy órától augusztus 8-án 23:30-ig tartják lezárva a forgalom elől;
  • a parkot, a stadiont és a sportcsarnokot, illetve az ezeket körülvevő nyílt tereket több mint 8 km-nyi kerítéssel zárják le mindazok elől, akiknek nincs fesztiváljegye.
A 101-es és 102-es villamosok közlekedését felfüggesztik, ezeket augusztus 2-ától 9-ig autóbuszok fogják helyettesíteni, amelyek módosított útvonalon, a Dónáth negyedben teszik meg a Garibaldi és a Napoca híd közötti távot. Ugyanezen az útvonalon közlekedik majd a 30-as busz is, amely a stadion elkerülésével nem a Főtér, hanem a Széchenyi / Mihai Viteazu tér érintésével jut el a Magyar utcába (21 decembrie 1918).
 
A szászfenesi M26-os buszjárat a fesztivál ideje alatt Garibaldi utcán közelíti meg a Hétvezér / 14 iulie teret, és ott lesz a végmegállója is. Bogdan Buta főszervező előre is a helyiek elnézését kéri az okozandó kellemetlenségekért.
 
Cserébe a sétatéri park környékét megközelítő buszjáratok gyakrabban fognak közlekedni, és gyarapodik az éjszakai járatok száma is 23 és 4 óra között: az éjszakai 25-ös troliként közlekedik majd 15 percenként, 4 és 5 óra között 8-10 percenként, a hatos troli, a 30-as és 46-os buszok félóránként, az M26-os fenesi busz óránként jár majd. Az Unió és Mócok útján lévő buszjegyes bódék folyamatosan nyitva tartanak, az éjszakai járatokra 3 lejbe kerül egy jegy. A napi közszállítási bérlet ára változatlanul 12 lej, a három naposé 20 lej, a heti bérleté 41 lej.
 
Adrian Chereji főkommunikátor és Bogdan Buta főszervező
 
Adrian Chereji főkommunikátor és Bogdan Buta főszervező
 

Ingyenesen parkolni

a fesztivál alatt a Sun strand mellett lehet majd, ezer férőhelyig, a bejárata a Cora parkolójának bejárata mellett lesz. Igénybe lehet venni a városháza központi parkolóházát, ahol este héttől reggel hétig autónként 1 lej a parkolási díj, és 382 hely van, illetve a piac melletti Leul központ 400 férőhelyes parkolóját, ahol óránként 3 lej, napjára 15 lej, illetve négy napra 50 lejért őrzik az autókat.
 
Az előzetes számok szerint a szervezők 
  • több mint 150 fellépőre,
  • naponta több mint hatvanezer fesztiválozóra,
  • 600 rendőrre,
  • 400 csendőrre,
  • 125 helyi rendőrre,
  • 500 biztonsági céges emberre,
  • 1200 önkéntesre,
  • összesen több mint ötezer személyre számítanak, akik valamilyen formában dolgoznak a fesztivál sikeréért.
200 kamionnyi rakományból építik ki a helyszínt és a színpadot, csak a stadionbeli főszínpadhoz több mint 35 km kábelt fektetnek le, és minden nagyobb és látványosabb lesz, mint tavaly, ígérik a szervezők. Néhány helyen ingyenes wifit és 350 mobilvécét is biztosítanak. A szálláslehetőségek változatosak, az olcsók persze már elfogytak. Itt még lehet kutakodni szabad ágy, illetve sátorhely után.
 
A főszervezői csapat sikeresnek minősítette az érettségis és a véradó kampányukat: 35, színjelesre érettségizőnek biztosítottak belépőt, illetve több mint 600 véradó jutott kedvezményes árú fesztiválbérlethez. A kőgazdagokat külön fesztiválrepülő hozza Bukarestből Kolozsvárra, a 140 utast a fesztivál mesefigurái várják a kolozsvári repülőtéren. A környező városokból pedig külön buszjáratok indulnak Kolozsvárra a fesztiválozókkal.
 
Erdélyt azzal is népszerűsíteni szeretnék a fesztiválozók körében, hogy ha a fesztivál után nem vágják le azonnal a karszalagot, akkor azzal különböző kedvezményekben részesülnek augusztus 5-19. között kiemelt turisztikai célpontoknál Nagyváradon, Félixfürdőn, Gyulafehérváron, Nagyszebenben, Brassóban vagy Szinaján. A kedvezményesen látogatható intézmények listája itt olvasható. Egy utazási iroda pedig két, egyenként három napos Erdély-túrát is előkészített a fesztiválozóknak, részletek itt.

Hirdetés