Öt érv amellett, hogy Donald Trump megnyeri az amerikai elnökválasztást

Ha már Michael Moore is siratja Hillary Clintont, akkor baj van.
Hirdetés

Michael Moore amerikai rendező azt állítja, hogy az egyesült államokbeli politikai rendszerrel szembeni elégedetlenség miatt a republikánus milliárdos legyőzi az elnökválasztáson a demokratapárti Hillary Clintont.

„Sajnálom, hogy rossz hírt kell közölnöm, de már múlt nyáron megmondtam, hogy Donald Trump lesz a republikánus jelölt az egyesült államokbeli elnökválasztáson. Most egy még szörnyűbb és lehangolóbb hírem van: Donald Trump megnyeri a novemberi elnökválasztást”, írja Michael Moore amerikai politikai kommentátor és rendező, a Kóla, puska, sültkrumpli, a Fahrenheit 9/11, a Sicko és a Kapitalizmus: Szeretem! készítője, akit a The Huffington Post idéz.

„Itt az idő előbújni a bura alól és szembesülni a valósággal. Bármennyire is igyekeztek magatokat statisztikákkal megnyugtatni (a választók 77 százaléka nő, színes bőrű és 35 év alatti felnőtt), Trump mindezekben a csoportokban megszerzi a többséget.

Ha a logikát hívjátok segítségül (az emberek semmiképpen sem szavazhatnak az érdekeikkel szembemenő bohócra), ez is az egyik módja, hogy megvédjétek magatokat a traumáktól. Ez olyan, mintha fegyverropogást hallanál és azt akarnád elhinni, hogy csak egy kerék durrant ki, vagy valaki petárdákkal szórakozik”, állítja Michael Moore.

A középnyugati régióra tipikus számítások, avagy az amerikai Brexit

„Azt hiszem, hogy Trump a Nagy Tavak térségében lévő négy ’kék’ államra – Michigan, Ohio, Pennsylvania, Wisconsin – fogja összpontosítani a figyelmét. Négy hagyományos államról van szó, melyeknek azonban 2010-től republikánus kormányzóik vannak. Az utóbbi időben csak Pennsylvania választott meg egy demokratapártit.

Trump a pennsylvaniai felmérésekben megelőzi Hillary Clintont, míg Ohióban szoros az eredmény. És ez azért van így, mert Trump helyesen állította, hogy a Clinton-család kiállása az észak-amerikai szabadkereskedelmi megállapodás (NAFTA) mellett hozzájárult az ipar lerombolásához az Egyesült Államoknak ebben a részében. Trump ebben a témában és a csendes-óceáni egyezmény (TPP) témájában fogja támadni Clintont, melyet Clinton szintén támogat, és sok más lépést is, melyek romba döntötték ezt a négy államot”, érvel Moore.

„A michigani előválasztás során Trump azzal fenyegette a Ford-üzemeket, hogy 35 százalékos adóval fogja sújtani őket a Mexikóban gyártott gépkocsik után, amennyiben odaköltöztetik a termelésüket. Ez a diskurzus kiváltotta a munkásosztályhoz tartozó választók tetszését.

És amikor Trump azzal fenyegetőzött, hogy az iPhone egyesült államokbeli gyártására fogja kényszeríteni az Apple-t, Kína helyett, ezzel szintén belopta magát a választók szívébe és a saját otthonában győzte le az ohiói kormányzót, John Kasich-et. Ezek a mérges és dühös emberek úgy érzik, hogy a demokratapárti politikusok átverték és magukra hagyták őket, akik szociális jellegű retorikájuk ellenére a Goldman Sachs-os érdekcsoportokkal fogtak össze egy zsíros csekkért cserébe”, állítja Moore.

A dühös fehér férfi utolsó ellenőrzési lehetősége

„Az AEÁ politikai vezetését 240 éve férfiak uralják és ez a végéhez közeledik. Egy nő fogja átvenni a vezetést! Hogyan történhetett ez meg a szemünk láttára?! Voltak jelek, de figyelmen kívül hagytuk őket. Nixon, a nem elárulója kényszerítette ránk a IX. cikkelyt, azt a szabályt, mely szerint a diáklányoknak egyenlő esélyt kell adni a sportban.

Hirdetés

Aztán a nőknek megengedték, hogy utasszállító repülőket vezessenek, Beyoncé pedig a Super Bowl alkalmával lerohanta az országot színes nőkből álló hadseregével, hogy kihirdesse uralkodásunk végét! Ezek az elemek csak a fehér férfit fenyegető jéghegy csúcsát képviselik. Az az érzésünk, hogy a hatalom kikerül a kezeink közül, hogy a dolgok már nem úgy történnek, ahogy kell”, írja az amerikai rendező.

A Hillary Clinton-probléma

„Nekem tényleg tetszik Hillary és azt hiszem, sok esetben igazságtalanul bírálták. De az iraki háborút támogató szavazata miatt megígértem, hogy sohasem fogok rá szavazni. Eddig betartottam az ígéretemet. De rögtön meg is szegném, ha ezzel megakadályoznék egy proto-fasisztát abban, hogy az AEÁ hadseregének főparancsnoka legyen.

De őszintén hiszem, hogy Hillary Clinton megtalálja majd a módját, hogy bevonjon minket valamilyen katonai akcióba. A kemény szárnyhoz tartozik, jobboldalibb ideológiával, mint amilyennel Barack Obama rendelkezett. De átengedhetjük-e a nukleáris gombot a pszichopata Trumpnak? El kell ismernünk: nem Trump a legnagyobb gond, hanem Hillary. Rendkívül népszerűtlen, a választók csaknem 70 százaléka nem tartja megbízhatónak és becsületesnek.”

Bernie Sanders támogatóinak lehangolt szavazata

„Többé nem kell azzal foglalkoznunk, hogy Bernie Sanders támogatói nem szavaznának Hillary Clintonra. A felmérések már azt mutatják, hogy Sanders támogatói közül sokan idén Hillaryre szavaznának, többen, mint amennyien a belső szavazáson 2008-ban Obamára szavaztak. Nem ez a gond. A riadójelnek az kellene lennie, hogy bár Bernie Sanders támogatói fenntartásokkal Hillary Clintonra fognak szavazni, ez lehangolt szavazás lesz, mert egy választó nem tud majd másik ötöt meggyőzni, hogy ők is így tegyenek.”

A Jesse Ventura-hatás

„Végül ne hagyják figyelmen kívül a választó képességét arra, hogy meglepetéseket okozzon. A szavazófülke maradt azon kevés társadalmi terek egyike, ahol nincsenek kamerák, lehallgató-berendezések, házastársak, gyermekek, főnökök, rendőrök, de még határidők sem. Annyit maradhatsz, amennyit akarsz és senki sem vethet semmit a szemedre. Ott nincsenek szabályok. A mostani helyzetben, amikor az emberek dühösek egy rosszul működő politikai rendszerre, több millióan fognak Trumpra szavazni, és nem azért, mert egyetértenének az elképzeléseivel, nem azért, mert lelkesíti őket a bigottsága vagy a személyisége. Hanem csak azért, mert megtehetik.

Több millió ember választhatja azt, hogy bábu lesz és megszavazza Trumpot csak azért, hogy felkavarja a vizeket és lássa, mi történik ezután. Emlékeznek 1998-ra, amikor egy profi harcos lett Minnesota kormányzója?

Minnesota azon államok egyike, ahol a lakosság legképzettebbek közé tartozik, polgárai pedig különleges humorérzékkel rendelkeznek. Ők nem azért szavazták meg Jesse Venturát, mert ostobák és azt hitték, ez az ember egy értelmiségi, aki megérdemli a legmagasabb politikai tisztséget. Azért tettek így, mert megtehették. Venturát azért választották meg, hogy gúnyt űzzenek egy beteg rendszerből. Ugyanez történhet Trumppal is”, hangsúlyozza ki Michael Moore.

Hirdetés