Házi őrizetben marad, és nem dolgozhat a székely „terrorista”

A családi gazdaságban terrorveszélyes, a fogorvosnál nem.
Hirdetés

Augusztus 16-ig meghosszabbította a legfelsőbb bíróság kedden a Szőcs Zoltánra és Beke Istvánra vonatkozó kényszerintézkedést – számolt be a Székely Hírmondó.

Az ellenőrző szervek megfelelőnek találták a házi őrizet körülményeit, ezért mind Beke István, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom (HVIM) kézdivásárhelyi szervezetének vezetője, mind pedig Szőcs Zoltán családja mellett maradhat. Az erdélyi HVIM-elnök kérését, hogy a családi gazdaságban dolgozhasson, illetve elmehessen a fogászatra, részben elutasították.

Szőcs családja a lapnak elmondta, Zoltán napi 4–5 órára szerette volna elhagyni a házat, hogy besegítsen a gazdálkodásba, ezt nem hagyták jóvá, ellenben a másik kérését, hogy fogorvoshoz menjen – szigorú előírások alapján – jóváhagyták.

A család úgy értékelte, ez már nagy előrehaladás, kifejtették, örülnek, hogy a majdnem héthónapos megpróbáltatás után Zoltán odahaza lehet. Bíznak abban, hogy – bár lassú léptékkel halad az ügy – végül nem fogják elítélni őket.
Szőcsék cáfolták a médiában közölt hírt, miszerint Zoltán nem fogadhat látogatókat, ez a tiltás mindössze azon személyekre vonatkozik, akiket az ügy kapcsán tanúként beidéztek. Mint mondták, eddig is rengetegen látogatták meg Zoltánt, és támogatásukról biztosították, természetesen a média képviselői is megkeresték, azonban az ügyvéd tanácsára továbbra sem nyilatkozik.

A HVIM erdélyi aktivistáit azzal gyanúsítják, hogy házi készítésű bombát akartak robbantani Kézdivásárhely főterén a román nemzeti ünnepre szervezett december elsejei katonai parádé közben.

Hirdetés

A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) május 19-én emelt vádat ellenük. Beke Istvánt közösség elleni merénylet kísérletével, valamint a robbanóanyagokra vonatkozó szabályok megsértésének a kísérletével, Szőcs Zoltánt a két említett bűncselekményre való felbujtással vádolják.

Beke az ügyészek szerint törvénytelenül vásárolt 400 pirotechnikai eszközt (petárdát), ebből 195-öt találtak meg nála a decemberi házkutatáskor.

Beke Istvánt december 1., Szőcs Zoltánt december 29. óta tartották vizsgálati fogságban. Ügyvédeik rendszeresen kérték szabadlábra helyezésüket, ennek nyomán július elején házi őrizetbe helyezték őket.
 

Hirdetés