Apró, de annál szebb régészeti felfedezés Bonchidán

A családi lépcsőről sejtették, hogy létezik, a gyönyörű padlócsempéről nem.
Hirdetés
Régészeti felfedezés villanyozta fel ma a bonchidai Bánffy-kastélyban a felújításon műemlékvédő képzés keretében dolgozó szakembereket: egy olyan lépcsőt tártak fel a romantikus bejárat mögött, amelyet csak a Bánffy-család tagjai használtak, illetve olyan padlócsempe-részletre bukkantak az egyik terem sarkában, amelynek létezését nem is sejtették eddig. A feltárást Csók Zsolt régész vezeti.
 
A csempe világos, vidám, kontrasztos színei olyan pompázatos belső dekorációra utalnak, amely éles ellentétben áll a gyakran tégláig lepusztult falak keltette benyomással – nyilatkozta a Főtér.ro-nak Hegedüs Csilla, a kastélyt kezelő és a felújítást koordináló Transylvania Trust alapítvány ügyvezető igazgatója. Aki természetesen nem titkolta a felfedezés feletti örömét sem.
 
Ma feltárt lépcső a bonchidai Bánffy-kastélyban
 
Fotók: Hegedüs Zsófi
 
Azt eddig is sejtették, mondta, hogy a romantikus homlokzat (pl. ezen a címlapképen) bejárata mögött léteznie kellett valamilyen szintáthidaló megoldásnak, amely bevezetett az épületszárnynak abba a részébe, amelyet kizárólag a család, legutóbb Bánffy Katalin használt, de eddig csak találgatták, hogy hol és mi lehetett az. 
 
Korabeli fotók csak az épületszárny külsejéről készültek, ezek gyönyörű, színes üvegekkel fedett verandát ábrázolnak, ahol a család időnként ebédelt. Ma a képzés régészeti műhelye Csók Zsolt vezetésével megtalálta a romok alatt a sokáig keresett lépcsőt, és így rájöttek, hogyan működött a veranda mögötti belső tér.
 
Az ugyanabban a szárnyban szintén ma feltárt padlócsempe nem olyan régi, valószínűleg a huszadik század elejéről származik, viszont nagyon fontos adalékot jelent a kastély autentikus felújításához – magyarázta a lelet jelentőségét Hegedüs Csilla. Teljes meglepetést és szenzációt jelentett a feltárása, mert nem volt ismert olyan fotó vagy rajz, amely utalt volna a létezésére. A kastélyban eddig ilyet nem, csak kőpadló-részleteket találtak.
 
Padlócsempe-részlet a bonchidai Bánffy-kastélybanA műemlékvédő szerint kész művészet lesz ilyen padlócsempét szerezni az illető belső tér helyreállításához, de eddig sem a felújítás kivitelezése, hanem annak finanszírozása jelentett hatalmas gondot.
 
A Bánffy-kastély megmentése versenyfutás volt az idővel, mondta az alapítvány igazgatója: az volt a tét, hogy tudnak-e elég gyorsan pénzt biztosítani a hatalmas épületek befedésére, a tetőzet megújítására ahhoz, hogy a falak állaga ne romoljon tovább. Az épületek (hamarosan befejeződő) befedése előtt nem igazán volt idejük arra, hogy megnézzék, mi rejtőzik a romok alatt, mert közben azoknak a tereknek a helyreállításán is dolgoztak, ahol a műemlékvédő képzési központ működni tud.
 
Bonchidán 16 éve szervez az alapítvány örökségvédelmi, műemlékvédelmi szakképzést építészek, építőmérnökök, régészek, művészettörténészek, szakmunkások részvételével. A képzés fő célja annak gyakorlati bemutatása, hogyan kell egy műemlék épületet felújítani, járulékos célja pedig a kastély apránkénti megújítása hagyományos technikákkal és hagyományos anyagokkal.
 
Idén 37, román, magyar, görög és brit diák vesz részt jelenleg a képzés különböző műhelyein: a kőműves, a bútorrestaurátor, illetve a szorosan együtt dolgozó művészettörténeti és régészeti műhelyen.
 
A kastély felújításának mintegy tízmillió eurós költségét a Transylvania Trust alapítvány próbálja biztosítani főként pályázatokból, kis részben pedig olyan kolozsvári cégek hozzájárulásából, amelyek tömegrendezvényeket szerveznek a kastély területén, mint például az Electric Castle fesztivál. A 16 év alatt eddig 2,5 millió eurónyi összeget nyertek el és fordítottak képzésre, felújításra.
 
A román állam 14 éve egy banival sem járult hozzá az állami „gondozásban” lepusztult kastély felújításához – hangsúlyozta Hegedüs Csilla, mi több, mintegy másfél hónapja úgy döntött a fejlesztési minisztérium, hogy az alapítvány nem pályázhat a minisztérium kezelte uniós alapokra a felújításhoz. Az indok az, hogy a kastély magántulajdonban van (visszaigényelte és visszakapta Bánffy Katalin, Bánffy Miklós gróf lánya), hiába koncesszionálja az alapítvány, és ad helyet kizárólag közösségi tevékenységeknek 18 éve.
 
Az alapítvány így közvetlenül a brüsszeli Kultúra keretprogramhoz pályázik, amely felújítást nem, képzést, kulturális programokat viszont támogat. A barokk kastély valószínűleg soha nem fog úgy kinézni, mint fénykorában, mondta Hegedüs Csilla, az alapítvány célja az épületegyüttes korhű felújítása, benne pedig korszerűen használható terek kialakítása.

Hirdetés