Nem dzsihadista, hanem „klasszikus” ámokfutó gyilkolt Münchenben

Ott született, ott is nőtt fel a 18 éves fiatalember, aki tetemes „bibliográfiát” tanulmányozott át, mielőtt lövöldözni kezdett.
Hirdetés
A nyomozás első megállapításai alapján „klasszikus ámokfutó” lehetett a péntek este történt müncheni lövöldözés elkövetője – közölte szombaton a müncheni ügyészség illetékese. Thomas Steinkraus-Koch vezető ügyész az eljárás irányítóinak közös sajtótájékoztatóján elmondta, hogy nem találtak semmilyen politikai vonatkozást az ügyben. 
 
A 18 éves elkövető valószínűleg nem volt egészséges, 
 

a „depresszió típusai közé tartozó” pszichés betegségben szenvedhetett.

A bűnügyi nyilvántartások két ügy sértettjeként említik, egy testi sértés és egy lopás sértettjeként.
 
Robert Heinberger, a bajor tartományi bűnügyi hivatal vezetője elmondta: az elkövető szobájában találtak egyebek mellett ámokfutásról szóló újságcikkeket és egy könyvet, amelynek az a címe, hogy Ámokfutás fejben – miért gyilkolnak az iskolások.
 
A fiatalember egy 9 milliméteres, illegálisan tartott fegyverrel lövöldözött a város északi részén fekvő Olympia bevásárlóközpontban és a közelben lévő gyorsétteremben. Kilenc embert agyonlőtt, majd végzett magával. Tüzeltek rá civil ruhás rendőrök, de a boncolás alapján nem sebesítették meg. 300 töltényt találtak nála. A lövöldözésben 27 ember megsebesült, 10-en súlyos állapotban vannak. Lőtt sebesüléssel 4 embert ápolnak.
 
A halálos áldozatok mind Münchenben vagy a város környékén laktak. Többségük kiskorú – három áldozat 14 éves, két áldozat pedig 15 éves volt, a többiek 17, 19, 20, illetve 45 évesek voltak –, de még nem lehet megállapítani, hogy az elkövető vajon szándékosan, előre eltervezett módon kiskorúak életére tört-e.
 
Román állampolgárok nem voltak köztük – jelezte ma a külügyminisztérium. A Reuters pristinai sajtóforrásokra hivatkozva azt állítja, az áldozatok közül hárman Koszovóból származtak.
 

Semmi köze a menekültekhez

A nyomozás alapján egyértelmű, hogy a péntek este történt müncheni lövöldözésnek egyetlen elkövetője volt, és az ügynek „egyáltalán nincs köze a menekültek témájához” – közölte szombaton a bajor tartományi főváros rendőrségének vezetője.
 
Hubertus Andrä müncheni tájékoztatóján elmondta, hogy a 18 éves elkövető Münchenben született és nevelkedett, és nincsenek arra utaló jelek, hogy bármi köze lett volna az Iszlám Állam terrorszervezethez. Viszont az „ámokfutás témájával” behatóan foglalkozott – tette hozzá. A nyomozás előzetes megállapításai alapján röviddel a lövöldözés előtt igyekezett minél több embert a gyorsétterembe csábítani egy közösségi portálon álnéven megjelentetett bejegyzésekkel.
 
Kérdésre válaszolva kézenfekvő feltételezésnek nevezte, hogy az eset összefüggésben lehet a norvégiai utöyai mészárlással és az oslói pokolgépes robbantással, amely napra pontosan a lövöldözés előtt öt évvel történt. Búcsúlevelet nem hagyott, szülei egyelőre nincsenek kihallgatható állapotban – mondta Hubertus Andrä.
 

A szabadság védelmében mindent meg kell tenni a biztonságért, 

mert biztonság nélkül nincs szabadság – mondta Horst Seehofer bajor miniszterelnök szombaton Münchenben. A miniszterelnök a tartományi kormány rendkívüli ülése után tett nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy továbbra is „erős, cselekvőképes” államra van szükség.
 
A „megdöbbenés és a gyász” közepette azt is látni kell, hogy a „támadás megmutatta államunk cselekvőképességét”. A rendőrség gyorsan reagált, példamutatóan szolgált, és jól dolgoztak együtt a bajor állam intézményei – mondta Horst Seehofer.
 
A hatóságok mellett a lakosság is tiszteletet érdemlő magatartást tanúsított a „nehéz órákban” – tette hozzá a tartományi kormányfő, egyben köszöntet mondva Angela Merkel kancellárnak a szövetségi hatóságok együttműködéséért.
 
A bajor kormány és a tartományi gyűlés (Landtag) a jövő héten az áldozatok előtt tisztelgő közös emlékülést tart, nem tartják meg a hétfőn kezdődő Bayreuthi Ünnepi Játékok nyitányán szokásos állami fogadást és a kormány tagjai kegyeletből egy hétig nem vesznek részt semmilyen ünnepségen.
 
A tájékoztató után Horst Seehofer számos magas rangú bajor politikussal, köztük Joachim Herrmann belügyminiszterrel, Barbara Stamm Landtag-elnökkel és Dieter Reiter müncheni főpolgármesterrel koszorút helyezett el a lövöldözés helyszínén.

Hirdetés