Újfent alkotmányellenesnek nyilvánították helyi elöljárók különnyugdíját

Ha a parlament először nem értett a szép szóból, akkor másodszor is elmeszelték a klientúraépítési szándékkal elfogadott tervezetet.
Hirdetés

Ismét az alaptörvénybe ütközőnek nyilvánította az alkotmánybíróság az önkormányzati vezetők extra nyugdíjáról szóló törvényt.
A taláros testület erről szerdai ülésén határozott. A kormány kért normakontrollt, miután a parlament szinte változatlanul fogadta el a jogszabályt az után, hogy az alkotmánybíróság egyszer már alkotmányellenesnek minősítette a törvénytervezetet.
Dacian Cioloş miniszterelnök egy hónappal korábban közölte, nem sok változást észlelt a jogszabály eredeti változatához képest, amely tavaly decemberben bukta el az első normakontrollt.

A törvénytervezet alapján a polgármesterek, megyei tanácselnökök, illetve ezek helyettesei a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kapnának mandátumuk időtartamának függvényében, miután elérik a nyugdíjkorhatárt.

Az alkotmánybíróság decemberben főleg azt kifogásolta, hogy a parlament anélkül vezetett be új költségvetési kiadást, hogy annak forrását meghatározta volna. A törvényhozók úgy kerülték meg a problémát, hogy az önkormányzatokra hárították az extra nyugdíjak kifizetését.

Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke szerint nem elegendő csak az önkormányzati költségvetést megjelölni forrásként, konkrétan meg kell nevezniük, hogy az említett források honnan származnak. Közölte, az alkotmánybíróság a törvényt egészében alkotmányellenesnek nyilvánította, ezért a parlamentnek elölről kellett volna kezdenie a törvényalkotási folyamatot, ami nem történt meg.

A kormányfő korábban figyelmeztetett, hogy hosszú távon az egész romániai nyugdíjrendszer fenntarthatóságát veszélybe sodorják a különböző munkavállalói csoportoknak megszavazott különnyugdíjak, amelyek nem a befizetett hozzájárulásokon alapulnak, hanem az állami költségvetést terhelik.

Hirdetés