Ősszel dönt az EMNP a parlamenti választáson való részvételről

Több forgatókönyv is létezik.
Hirdetés

Az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) választmánya őszre halasztotta a döntést a pártnak az év végén tartandó parlamenti választásokon való részvételéről – mondta az MTI-nek Szilágyi Zsolt pártelnök hétfőn.

Szilágyi Zsolt elmondta, a Székelyszentléleken tartott vasárnapi választmányi ülésen a döntő többség támogatta azt az elvet, hogy az EMNP-nek nem szabad cserbenhagynia szavazóit, támogatóit. „Az a kívánatos, hogy az EMNP jelöltjei jelenjenek meg ezeken a választásokon” – fogalmazott a pártelnök.

Három lehetséges változatot említett: saját jelöltlistát, független jelöltek támogatását és a koalícióban való indulás lehetőségét vizsgálták.

Elmondta: a választmány úgy ítélte meg, a módosított választási törvény megengedi, hogy az EMNP jelöltjei parlamenti mandátumot szerezzenek. Mint említette, a megyei pártlistás szavazást visszaállító törvény értelmében azok a pártok is teljesítik a választási küszöböt, amelyek négy megyében megszerzik a szavazatok 20 százalékát.

Hirdetés

Szilágyi Zsolt a koalíciós lehetőségekre vonatkozó kérdésre elmondta, mind az RMDSZ, mind a Magyar Polgári Párt (MPP) elutasította az EMNP választási együttműködésre vonatkozó tavaly decemberi javaslatát. „A két héttel ezelőtt kiadott nyilatkozatunkban is megerősítettük, hogy továbbra is szorgalmazzuk a magyar pártok közötti párbeszédet, de tudomásul kell vennünk, hogy ők nem kívánnak tárgyalni”.

Az EMNP székelyszentléleki tanácskozásán a párt választmányának elnökévé választották Sándor Lajost, Szentegyháza alpolgármesterét.

Hirdetés