Így szerepeltek a magyar diákok az érettségin

Az egyelőre nem végleges érettségi eredmények az erdélyi magyar oktatásról is kiállítják a bizonyítványt.
Hirdetés

Az érettségi eredmények kifüggesztésének napja nemcsak a vizsgázó diákok, hanem a tanintézmények számára is izgalmas, hiszen az átmenő/megbukó diákok aránya híven tükrözi az illető intézményekben zajló oktatás színvonalát, ugyanakkor általános képet fest az oktatási rendszer minőségéről is.

Nem kell szakértőnek lenni, elég csak egy pillantást vetni az alábbi térképre ahhoz, hogy megállapítsuk, mekkora különbségek vannak iskolák és iskolák, régiók és régiók között az átmenő jegyeket illetően. Hiszen míg Kolozs megyében 83,32% vizsgázott sikeresen, addig például a sokkal kisebb területű Ilfovban ez az arány mindössze 34,15% – hogy csak a két végletet említsük. Fontos ugyanakkor hozzátennünk: az adatok még nem véglegesek, hiszen még hátra van az óvások elbírálása, ami minimálisan még változtathat a mostani eredményeken.

Az edu.ro minisztériumi honlapon közzé tett eredmények számokkal terhelt táblázatai alapján nehéz megállapítani, hogyan szerepeltek a magyar diákok, az értékelésre még a kisebbségi oktatásért felelős államtitkárságnak sem volt alkalma, tekintettel arra, hogy ma (kedden) függesztették ki a nem végleges eredményeket. Ennek ellenére megkértük Nagy Évát, az államtikárság kabinetigazgatóját, emelje ki a fontosabb magyar középiskolák eredményeit, és szolgáljon adatokkal a kisebbségi intézményekre vonatkozóan.

Megtudhattuk, összesen 137 ezer 338 diák érettségizett, közülük 71,23% idén fejezte be tanulmányait, a többiek korábbi évfolyamokon végeztek. 7200-ra tehető a kisebbségi oktatásban részesülő, anyanyelven érettségiző diákok száma. Döntő többségük magyar anyanyelvű, de ugyanide sorolják a német, szlovák, olasz, török, ukrán és szerb nyelvű diákokat is.

A legjobb eredményeket elérő magyar diák a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceum végzettje (9,95-ös átlag), őt követi a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceum érettségizője (9,93-as átlag), illetve a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégium tanulója (9,92-es átlag).

Hirdetés

Ami a nagyobb magyar iskolák eredményét illeti:

  • a kolozsvári János Zsigmond Unitárius Kollégium eredménye a legjobb, mivel itt 100%-os az átmenet, ugyanakkor 9,66 volt a legnagyobb és 7,21 a legkisebb jegy.

A további lista a következőképpen alakul:

  • a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Elméleti Líceumban 212 érettségizőből 208 ment át (98,11%)
  • az Apáczai Csere János Elméleti Líceum 81 vizsgázó diákja közül 79 vizsgázott sikeresen, amely 97,5%-os sikerarányt jelent. Ezzel a magyar líceumok között országos szinten a harmadik a kolozsvári tanintézmény. 
  • a kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban 71 érettségizőből 66 ment át (92,95%)
  • a csíkszeredai Márton Áron Gimnáziumban 176 érettségizőből 162 ment át (92,04%)
  • a sepsiszentgyörgyi Székely Mikó Kollégiumban 109 érettségizőből 98 ment át (89,90%)
  • a szatmárnémeti Kölcsey Ferenc Főgimnáziumban 137 érettségizőből 114 ment át (83,21%)
  • a nagyváradi Ady Endre Elméleti Líceumban 102 érettségizőből 74 ment át (72,54%)

A kevesebb tanulóval működő magyar iskolák, illetve a vegyes tannyelvű iskolákban érettségiző magyar diákok szereplésével kapcsolatosan Nagy Éva kiemelte:

  • a marosvásárhelyi Unirea Nemzeti Kollégiumot, ahol 53 magyarul érettségiző diákból 48 ment át (90,56%)
  • a kolozsvári Református Kollégiumban 40 vizsgázó diákja közül 36 vizsgázott sikeresen, vagyis a sikerarány 90%.
  • a Baczkamadarasi Kis Gergely Református Gimnáziumot, ahol 60 diákból 54-en érettségiztek sikeresen (90%)
  • a szatmárnémeti Hám János Római Katolikus Teológiai Líceumot, ahol 45 érettségizőből 39 ment át (86,66%)
  • a brassói Áprily Lajos Főgimnázium, ahol 106 diákból 86-an érettségiztek sikeresen (81,13%)
  • illetve az aradi Csiky Gergely Főgimnáziumot, ahol 69 diákból 46-an érettségiztek sikeresen (66,66%).

Országos szinten egyébként 66,7 százalékos az átmenési arány, és összesen 56 diák vizsgázott szintízesre. Az oktatási minisztérium közlése szerint  összesen 191 diákot zártak ki az érettségiről puskázás miatt.

Hirdetés