Saját kezűleg esett ki a világbajnok

A futballt ugyan lábbal játsszák, de az Eb második elődöntőjét két kézzel történt labdaérintés döntötte el – a németek kárára. Vasárnap Portugália és Franciaország vívja a döntőt.
Hirdetés
Joachim Löw német szövetségi kapitány a marseille-i elődöntő előtt alighanem újra felütötte az olaszok elleni továbbjutás forgatókönyvét, mert taktikájának sarokpontjai szinte ugyanazok lettek. Ismét letükrözte az ellenfél hadrendjét, az első percekben ismét engedte támadni az ellenfelet, majd fokozatosan átvette a játék irányítását a német csapat, és lehorgonyzott a francia kapu előterében. 
 
A helyzetek azonban kimaradtak, és az első félidő végén jött a forgatókönyv azon pontja, amelyet nagyon nem szeretett volna újra kipipálni a német tréner: pontrúgás utáni felesleges kezezés. Boateng helyett most Schweinsteiger ment bele kézzel egy fejpárbajba Evra ellen, Griezmann pedig köszönte az esélyt, és félmagasan a jobb sarokba vágta a 11-est. 
 
 
Az első félidőben is támadásban a sebességre építő, saját tizenhatosán belül pedig hibátlanul védekező francia csapatot a szünet után sem érdekelte a labdabirtoklás (35 százalékban volt csak náluk), hiszen a német mezőnyfölény miatt éppen elég szabad terület nyílt Payet és Griezmann előtt. Még Giroud előtt is, de a lomha bólyacentert mindig beérték a német védők. 
 
Özilék viszont jóval veszélytelenebbül terelgették a labdát a francia tizenhatos körül, hátul pedig a csapat eddigi legmegbízhatóbb tagja, Neuer kapus is hibázott: erőtlenül kiöklözött labdáját Griezmann lőtte vissza az üresen maradt kapuba. 
 
 
Ezzel pedig nemcsak a döntőbejutás, hanem az Eb gólkirályi címe is alighanem eldőlt, az Atlético Madrid csatára már hatnál tart, a háromgólosok közül pedig csak Cristiano Ronaldo és Nani játszik a döntőben. 
 
A németek végignyomták ugyan becsülettel az utolsó 20 percet, Kimmich lőtt egy hatalmas kapufát, Sané és Höwedes centikkel fejelt mellé-fölé, de Llorisnak csak az utolsó utáni percben kellett védenie, Kimmich fejesénél. 
 
A mindkét tizenhatoson belül rengeteg hibázó német válogatott négy évvel az olaszok elleni kudarc után most is az Eb elődöntőjében esett ki, miközben a franciák a modern korban rendezett összes tornájukon eljutottak a párizsi döntőbe. Végül az 1984-es Eb-t és az 1998-as vb-t is behúzták hazai pályán. Hogy most sikerül-e Portugália ellen, az vasárnap este 22 órától derül ki.        
 
Németország–Franciaország 0-2
Marseille, Stade Vélodrome, 64 078 néző. Vezette: Nicola Rizzoli (olasz)
Németország: Neuer – Kimmich, Boateng (Mustafi, 61.), Höwedes, Hector – Can (Götze, 67.), Schweinsteiger (Sané, 79.) – Özil, Kroos, Draxler – Müller. 
Franciaország: Lloris – Sagna, Koscielny, Umtiti, Evra – Matuidi, Pogba – Sissoko, Griezmann (Cabaye, 90+2.), Payet (Kanté, 71.) – Giroud (Gignac, 78.).
Gólszerző: Griezmann (45+2., 11-esből és 72.)
Sárgalap: Can (36.), Evra (43.), Schweinsteiger (45+1.), Özil (45+1.), Draxler (50.), Kanté (75.) 

Hirdetés