Gyalogosítják a Főtér nyugati oldalát

A tervek elkészülte után tíz évvel. Ha majd lejártak a Kolozsvári Magyar Napok.
Hirdetés
Jövőre már el fogunk férni a kolozsvári Főtér nyugati oldali járdáján, mivel a járda szélességének háromnegyedét elfoglaló teraszokat pár méterrel arrébb helyezik a mostani parkolósor helyére. A döntésnél már csak az történelmibb, hogy Emil Boc polgármester ezt az első olyan tanácsülésen jelentette be, amelyet élőben közvetítettek az interneten, a felvétel pedig visszanézhető a városháza honlapján vagy akár itt (nagyjából a 30-44. perc között).
 
A szerkesztőségünk előtti örömteli fejlemény annak köszönhető, hogy végre gyalogosítják a Főtér nyugati oldalát, azaz megszüntetik az autós forgalmat a Diesel klub és a Demmers teázó között, ez a rész összeépül a térrel. A négysávos útszakasz egyébként is inkább csak parkolóként szolgál: egyik sávja legális parkoló, de néha megállnak az autók a következő sávon is, a tér felőli sávon taxik állnak, időnként azok is két sorban, a tényleges autós forgalom pedig 1-2 sávon zajlik.
 
A gyalogosítás tervét az önkormányzat tegnapi ülésén mutatta be Tudor Pănescu, a Planwerk munkatársa. A Planwerk 2006-ban dolgozta ki a Főtér és a Deák Ferenc utca felújításának és sétálóövezetté alakításának tervét, a tervet a helyi tanács 2007-ben fogadta el.
 
Főtér rendezésének új terve
 
A nyugati oldal fent, a keleti oldal lent. A kép kattintásra kinagyul. (Forrás: Actual de Cluj)
 
Hogy frissüljön a köztudatunk, a mostani gyalogosítás tervét közvitára bocsátotta Emil Boc, a következő két hétben meg lehet tekinteni a városházán, illetve a városháza honlapján. Illetve ott ma még nem találtuk meg, de hátha hamarosan feltöltik a Közviták menüponthoz. Az ésszerű javaslatokat nem kizárt, hogy beépítik az új tervbe, ígérte Boc, aki bevallottan így szeretné elkerülni, hogy a tavalyi Szamos-parti botrányhoz hasonló kerekedjen ki a Főtér rendezése körül.
 

A teret viszont nem az eredeti terv szerint alakítják át, 

mert akkor teljesen autómentesíteni kellene a keleti, Bánffy-palota előtti oldalt is. Itt marad az autós forgalom:
  • ide költözik át a taxisor,
  • külön sávon álldogálnak majd azok az autók, amelyek be szeretnének jutni a templom mögötti parkolóba,
  • kiszélesítik a járdát,
  • bringasávot jelölnek ki rajta,
  • és az épületektől távolabb költöztetik a fákat.
Reméljük, nem kell még tíz évet várni a keleti oldal gyalogos zónává alakítására és a tér összekötésére a Deák Ferenc utcával.
 
Külön méltányoljuk, hogy a tervet bemutató építész is hangsúlyozta, kiülős szezonban a gyalogosok mennyire nem férnek el a nyugati oldali járdán a teraszoktól, hisz a New Yorktól az Unió utcáig tartó szakasz jóval nagyobb gyalogos forgalmat bonyolít, mint például a keleti oldali járda.
 
Gyalogosforgalom a Főtér nyugati oldalán
 
Gyalogosforgalom a Főtér nyugati oldalán vakációs délutánon, csúcsidőn kívül
 
Az autós forgalom megszüntetése a nyugati oldalon azzal jár, hogy át kell helyezni a Szent Mihály-templom mögötti parkoló be- és főleg kijáratát, mégpedig az északi oldalra a magyar konzulátussal szemben, bár ez az áthelyezés nem része a Planwerk tervének, mondta Pănescu. 
 
(Nem is csoda, hisz az ő eredeti koncepciójukban és térrendezési tervükben ott nem is parkoló szerepel, hanem buszmegálló, csak a városháza egyelőre nem akarja felszámolni ezt a jó kis bevételi forrást. Ráadásul nem is lesz egyszerű, mert a parkoló melletti útsávot továbbra is meg szeretnék tartani kizárólagos buszsávnak a Monostorról a Mărăști negyedbe tartó buszok és trolik, illetve a kerékpárok számára.)
 
A nyugati oldalra süllyedő oszloppal és korlátozott ideig engednék be azokat a járműveket, amelyekről ellátják az itteni kávézókat, éttermeket.
 
A világítást ugyanolyan LED-es köztéri lámpákkal oldják meg, mint az Unió utcán, az építész szerint éjszaka így több fényt kap majd a Főtér. A térnek ezt a részét is bazaltkockákkal kövezik majd le.
 
A Főtér nyugati oldala napnyugtakor
 
A nyugati oldal napnyugtakor
 
A rövid bemutató után Horváth Anna alpolgármester vetette fel a nagy színpadok kérdését, amelyeket a Főtér nyugati oldalán szoktak felállítani. Ezeket továbbra is ugyanott állítják majd fel, válaszolta Boc, csak a tér közepéhez hat méterrel közelebb. Boc szerint viszont a tér keleti oldalát is kitolják 2-3 méterrel.
 
A munkálatokat a Kolozsvári Magyar Napok után kezdik el, válaszolta Boc Csoma Botond kérdésére, és oldalanként három-három hónapig tartanak majd. Elkövetkező tárgyalásoktól függ, hogy a kivitelező egyszerre dolgozik majd a nyugati és a keleti oldal rendezésén, vagy egymás után. A munkálatokat 7,9 millió lejért a Strabag csoport útjavításokra szakosodott tagja végzi, már szerződést is kötött a városházával – írja az Actual de Cluj.
 

A 39 főtéri fa közül 7 marad meg,

és 33 újat ültetnek, mondta el Eugen Pănescu építész az Actual de Cluj portálnak. A keleti és a nyugati oldalon egyenként 14 új fát ültetnek majd, három marad a déli és szintén három az északi oldalon, valamint megmarad a nagy fa a parkolóban.
 
Hársfákat fognak majd ültetni, az építész szerint jobban mutatnak majd, mint a mostaniak, amelyek koronáját csúnyán megcsonkították, vagy amelyek még ki sem fejlődtek.

Hirdetés