Az érettségizők újraíratnák a román irodalomtörténetet

De miért is ne? A történelmet is átírták. Nem is egyszer. Igaz, nem érettségizők. És nem petíciók útján.
Hirdetés

A tények: július negyedikén lezajlott az érettségi vizsga román nyelvből és irodalomból. A reálosok 3. tétele az volt, hogy írjanak egy két világháború közötti regényről. Eddig minden szép és jó. Viszont sok érettségiző nekiállt, és leírta gondolatait Marin Preda A Moromete család című regényéről.

És itt kezdődtek a gondok. Ugyanis mindenféle meghatározás szerint Preda regénye II. világháború utáni (és társadalmi és objektív és realista). Annak ellenére, hogy a cselekmény a két világháború között zajlik. (Hogy világos legyen: Umberto Eco A rózsa neve című regénye nem középkori regény, annak ellenére, hogy a cselekmény 1327-ben játszódik.)

Persze az érintettek felháborodtak, amikor nem kaptak a tételre egy büdös pontot sem. Botrány! A dühös diákok azonnal online petíciót indítottak annak érdekében, hogy nyilvánítsák Preda regényét két világháború közöttivé. Kábé 4.000 okos ember azonnal alá is írta.

Hát, nincsenek szavaink! Vagy mégis: nyilvánítsák Mihai Eminescut szlemmernek! Sokkal kapósabb lenne, és simán megtanulnák az érettségizők.

Hirdetés