Elkészült az EMNT és az SZNT nyelvi jogokról szóló árnyékjelentése

El is küldték Strasbourgnak.
Hirdetés

Elküldte június 30-án az illetékes strasbourgi testületnek a Kisebbségi és Regionális Nyelvek Európai Kartája romániai alkalmazásáról szóló közös árnyékjelentést az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT).

A román kormány az év elején küldte el jelentését a Karta romániai alkalmazásáról, az EMNT és az SZNT ahhoz fűz megjegyzéseket. Hasonló árnyékjelentésen dolgozik a marosvásárhelyi központú Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) is.

Az árnyékjelentés elkészítését az EMNT április elején jelezte az Európa Tanács illetékes ellenőrző bizottságánál, melynek tagjai már májusban látogatást tettek Romániában, és az általános gyakorlattal ellentétben nem keresték fel mindazon szervezeteket, melyek árnyékjelentést készítenek.

Miért kell árnyékjelentést készíteni? Mi a probléma a román jelentéssel? Olvassa el korábbi cikkünkben!

Az EMNT és az SZNT hetven oldalas angol nyelvű dokumentuma a bevezető jellegű fejezeteket követően a Nyelvi Karta 9. és 10. – az anyanyelv igazságszolgáltatásban és közigazgatásban használatával kapcsolatos – cikkének romániai alkalmazásáról nyújt részletes, kutatáson alapuló elemzést. A jogi keret ismertetésén túl megjegyzéseket fűz ahhoz, hogy a hatóságok miképpen alkalmazzák a nyelvi jogokra vonatkozó rendelkezéseket, majd esettanulmányokat ismertet. Ez utóbbiak arra szolgálnak, hogy bebizonyítsák az Európa Tanács szakértőinek, hogy a kisebbségi nyelvek használata terén nem létezik jól átgondolt, világos végrehajtási normákon, büntetési lehetőségeken és központi költségvetési támogatáson alapuló keret és ennek hiánya teret enged a hatóságok kisebbségellenes megnyilvánulásainak, hiszen sok esetben a hatóságok nem védik, hanem ők maguk sértik ezeket a jogokat.

Hirdetés

Az árnyékjelentést Toró Tibor, a Sapientia – Erdélyi Magyar Tudományegyetem oktatója és Árus Zsolt, készítették, azonban annak írása alatt folyamatos kapcsolatban álltak más árnyékjelentést készítő szervezetek képviselőivel: Szigeti Enikővel, a Cemo vezetőjével és Bethlendi Andrással, a Muszáj-Musai mozgalom civil aktivistájával.

Az ellenőrző bizottság tagjainak elküldött árnyékjelentésre az első visszajelzés Vesna Crnić-Grotić asszonytól, a Nyelvi Karta szakértői bizottságának elnökétől érkezett, aki arról tájékoztatta az EMNT-t, hogy a Nyelvi Karta értelmében a jelentést figyelembe vehetik a romániai jelentés elemzésénél a felügyelő bizottság novemberi ülésén.

Hirdetés