Németország megtörte az olasz átkot

Kilencedik tétmérkőzésén sem tudott győzni a német labdarúgó-válogatott Olaszország ellen, de az első továbbjutást mégis kipipálta, miután 11-esekkel megnyerte az Európa-bajnokság harmadik negyeddöntőjét.
Hirdetés

A bordeaux-i mérkőzés leginkább egy olasz bajnoki meccs taktikai állóháborúját idézte, mert a két edző közül Joachim Löw alkalmazkodott az ellenfélhez, és letükrözve az olasz játékrendszert, szintén 1-3-5-2-es felállásban küldte pályára a német válogatottat. Emiatt kimaradt a szlovákok elleni meccs legjobbja, Draxler, és visszakerült Höwedes, aki végre kedvenc posztján, belső védőt játszott.

A két azonos rendszer és stílus azonban kioltotta egymást, az ellenfél tizenhatosáig történő letámadással egyik csapat sem engedte kibontakozni. Az első percekben ez az olaszoknak ment jobban, de miután a németek megtalálták az áttörési pontot a jobb oldalon, ők birtokolták többet a labdát.

Az olaszok viszont azt könyvelhették el sikerként, hogy lelassították ellenfelüket, a németek a pálya széthúzásával is hiába kísérleteztek. Khedira sérülése miatt gyorsan cserélnie is kellett Löwnek, Schweinsteiger beállásával még jobban jobbra tolódott a támadások súlypontja. A 32 évesen a csapat veteránjának számító középpályás fejelt is egy gólt, ám közben ellökte De Scigliót, így Kassai nem adta meg a találatot.

Ezt leszámítva azonban csak a félidő végén lazultak fel annyira a védelmek, hogy komoly helyzet alakuljon ki: alig két percen belül Gomez fejelt fölé, Müller lőtt Buffon kezébe, majd Sturaro bombája pattant mellé.  

A második félidőben egyre nőtt a német nyomás, de Müller lövését Florenzi kisarkazta a kapu torkában. Végül egy Gomez-Hector akció találta meg a rést az oalsz védőfalon, és a balhátvéd megpattanó beadását Özil lőtte a hálóba. Három perc múlva a Gomez elöl mentő Chiellini lövésénél Buffon mentette meg az olaszokat, akik lassan éledeztek a kapott pofonból. Egyenlítésük pedig szinte a semmiből jött, a Chiellinivel csatázó Boateng kezezése miatt kaptak egy 11-est, amelyet Bonucci lőtt a bal alsóba.

Innen kezdve visszaállt az állóháború, a németek újra körbepasszolták az itáliai tizenhatost, de a hosszabbításban is csak egy komoly helyzetük volt: a csereként beállt Draxler ollózott közelről fölé. A 11-eseknél pedig sorra hibáztak a csapatok, az első tízből csak négy ment be, miközben a kapusoknak csak kettőt védtek ki. A hatodik, hetedik és nyolcadik körben viszont senki sem hibázott, végül a kilencedikben Darmian lövését kitolta Neuer, Hector pedig továbblőtte Németországot.

Hirdetés

 

 

A német csapat világ- vagy Európa-bajnokságon először tudott egyenes kieséses párharcból továbbjutni Olaszország ellen, a korábbi négyet (1970-es vb-elődöntő, 1982-es vb-döntő, 2006-os vb-elődöntő és a 2012-es Eb-elődöntő) egyaránt elbukta, ráadásul csoportmeccseken is csak döntetlenekre futotta erejéből. Ugyanakkor a 11-es párbajok továbbra is jól mennek a németeknek: zsinórban a hatodikat nyerték meg a Csehszlovákia elleni 1976-os Eb-döntő elvesztése óta.  

Németország–Olaszország 1-1 – 11-esekkel 6-5

Stade de Bordeaux, 38 764 néző. Vezette: Kassai Viktor (magyar)

Németország: Neuer – Höwedes, Boateng, Hummels– Kimmich, Khedira (Schweinsteiger, 16.), Kroos, Özil, Hector – Müller, Gomez (Draxler, 72.).
Olaszország: Buffon – Barzagli, Bonucci, Chiellini (Zaza, 120+1.)– Florenzi (Darmian, 86.), Sturaro, Parolo, Giaccherini, De Sciglio – Pellé, Éder (Insigne, 108.).
Gólszerzők: Özil (65.), illetve Bonucci (78., 11-esből)
11-esek: Insigne (0-1), Kroos (1-1), Zaza (fölé), Müller (védte Buffon), Barzagli (1-2), Özil (kapufa), Pellé (mellé), Draxler (2-2), Bonucci (védte Neuer), Schweinsteiger (fölé), Giaccherini (2-3), Hummels (3-3), Parolo (3-4), Kimmich (4-4), De Sciglio (4-5), Boateng (5-5), Darmian (védte Neuer), Hector (6-5)
Sárgalapok: Sturaro (56.), De Sciglio (57.), Parolo (59.), Hummels (90.), Pellé (92.), Giaccherini (103.), Schweintsteiger (112.)

Hirdetés