Hősi halottá nyilvánítják a négy magyar tűzszerészt

Még nem tudják, mitől robbant fel a 250 kilós repeszromboló bomba, mert a gyújtószerkezetét már korábban eltávolították.
Hirdetés
A hortobágyi volt bombalőtéren balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják – mondta a honvédelmi miniszter péntek esti rendkívüli sajtótájékoztatón Budapesten. Simicskó István közlése szerint sérült társuk állapota súlyos, de nem életveszélyes.
 
A miniszter elmondta, hogy az elhunyt katonákat felterjeszti a honvédelmi miniszter által adható legmagasabb elismerésre, a Hazáért érdemjelre. Közölte, a baleset körülbelül délután kettő órakor történt, amikor felrobbant a 250 kilogrammos repeszromboló bomba.
 
Az elmúlt hetven évben a tűzszerész katonák mintegy 150 ezer hektárnyi területet mentesítettek robbanószerkezetektől. Ez idő alatt több mint 20 millió robbanószerkezetet hatástalanítottak. Évente körülbelül 2500 lakossági bejelentés érkezik a honvédségi tűzszerészekhez, 2015-ben 2612, idén több mint 1200 bejelentés érkezett. Kérdésre válaszolva közölte, a vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.
 
Simicskó István közölte, a megsérült tűzszerészt mentőhelikopterrel vitték kórházba, több műtét vár még rá. A legjobb orvosokat berendelték a kórházba. Megjegyezte azt is, hogy a katona a kórházban megkérte a barátnője kezét.
 
Benkő Tibor és Simicskó István
 
Benkő Tibor és Simicskó István | MTI Fotó: Balogh Zoltán
 
Benkő Tibor vezérkari főnök elmondta: az elhunyt katonák 30-as éveikben jártak, öt gyermeket hagytak maguk után. „Négy kiváló katonát, az I. Hadihajós és Tűzszerész Ezred jól felkészült szakembereit vesztettük el” – emelte ki a vezérezredes.
 
Közölte, egy 250 kilogrammos orosz, a második világháború után készült repeszromboló bombát próbáltak hatástalanítani. A gyújtószerkezetet már eltávolították, amikor bekövetkezett a detonáció. A szakemberek értetlenül állnak a dolog előtt, a meghalt tűzszerészek nem most találkoztak először ilyen bombával, már többször hatástalanítottak és semmisíttettek meg ilyen bombákat. Vezetőjük tíz éves gyakorlati tapasztalattal rendelkezik, első osztályú tűzszerész – tette hozzá.
 
A helyszínen most is tartanak a vizsgálatok az ügyészség és különböző hatóságok bevonásával. Benkő Tibor hozzátette: részletes tényfeltáró vizsgálatot folytatnak le, hogy tisztázzák, mi okozhatta a balesetet.
 
Benkő Tibor elmondta, 2015. január 26. óta ott dolgoznak az érintett területen heti váltásban a katonák, naponta 32-35-en dolgoznak a hét minden napján. Pénteken 32-enttek részt a mentesítési munkálatokban, ebből 15-en tűzszerészek voltak.
 
A lőtér 1940 óta úgynevezett „bombavetőtér”, rendkívül erősen szennyezet terület. Jelenleg is 40 ezer jelölt helyszín van, ahol feltételezhetően bombák és egyéb gránátok találhatóak.

Hirdetés