Ügyvéd: Románia 18 millió dollárt kapott a CIA-börtönért

Ezt védence vallomására alapozva jelentette ki a jogász az EJEB bírái előtt.
Hirdetés

Tizennyolcmillió dollárt fizetett az Egyesült Államok Központi Hírszerző Ügynöksége (CIA) a Román Hírszerző Szolgálatnak (SRI) azért, hogy a terrorizmussal gyanúsított foglyok kínzására szolgáló, titkos börtönt hozhasson létre az országban – állította az egyik fogva tartott, Abd al-Rahim Al Nashirim ügyvédje, Amrit Singh szerdán az Emberi Jogok Európai Bíróságán (EJEB) zajló per első, szerdai tárgyalásán Strasbourgban.

Singh szerint védencét megbilincselték, és kínozták: erős fény- és hanghatásoknak vetették alá, nem hagyták aludni, verték, és kényszertáplálásnak vetették alá, amikor 2004-ben a CIA titkos bukaresti börtönében tartották fogva.
Románia képviselője, Catrinel Brumar ugyanakkor – fenntartva az elutasító román álláspontot – spekulációknak nevezte az ezzel kapcsolatos állításokat.

Pedig két éve az amerikai szenátus hírszerzési bizottsága olyan jelentést tett közzé, amely elismeri a titkos CIA-börtönök létét.

A dokumentum azt is megállapítja, hogy a CIA az általa elismertnél „sokkal kegyetlenebb” módszereket alkalmazott az al-Kaida feltételezett tagjaival szemben, a „fokozott vallatások” során, rutinszerűen félrevezette a kormányzatot és a kongresszust, a kínzás ráadásul nem volt hatékony információszerzési eszköz a terrorelhárításban.

Hirdetés

A titkos börtönök kapcsán – amelyek létét Bukarest az évek során mindvégig tagadta – a The Washington Post azt írta: a jelentés szerint a CIA a terrorizmussal gyanúsított személyeket többek között romániai, afganisztáni, thaiföldi, litvániai és lengyelországi helyszíneken tartotta fogva és kínozta.

Az úgynevezett „fekete helyszíneket” (black sites) országonként más-más színkóddal jelölték a titoktartás érdekében, azonban a lap szerint egyéb utalásokból kikövetkeztethető, melyik helyszín hol található – Romániáé a fekete, Lengyelországé a kék, Litvániaié az ibolya szín volt.

Hirdetés