Az EP is rászólt Nagy-Britanniára, hogy ne tököljön

Történelem és indulatok, azaz ÉLET az Európai Parlamentben. A kiszakadást ünneplő Farage-t lehurrogták. VIDEÓK
Hirdetés
Az Európai Unióból való kilépési szándékának azonnali hivatalos bejelentésére szólította fel Nagy-Britanniát az Európai Parlament (EP) a keddi rendkívüli plenáris ülésen elfogadott állásfoglalásában.
 
Az EP néppárti, szocialista, liberális és zöld frakciói által közösen benyújtott állásfoglalási indítványban felszólították David Cameron brit miniszterelnököt, hogy az uniós állam-, illetve kormányfők keddi csúcstalálkozóján jelentse be országa kilépési szándékát, azaz aktiválja a távozási folyamatra kidolgozott szerződéses cikkelyt.
 
Mint írták, a „kiválási eljárás gyors és következetes végrehajtása biztosítja a brit szavazók akaratának tiszteletben tartását”, a „mielőbbi hivatalos bejelentés a mindenki számára káros bizonytalanság megelőzése és az Európai Unió integritásának védelme érdekében szükséges”. A nem kötelező érvényű állásfoglalásban azt is hangsúlyozták, hogy a jelenlegi kihívások 
 

szükségessé teszik a gondolkodást az unió jövőjéről. 

Kiemelték, szükség van reformokra, hogy olyan Európai Unió jöhessen létre, amely teljesíti az állampolgárok elvárásait. A képviselők leszögezték, hogy bár egyes tagországok választhatják a lassabb vagy kisebb mértékű integrációt, az unió magját meg kell erősíteni.
 
Az uniós parlament plenáris ülése 395 igen szavazattal, 200 ellenében, 71 tartózkodás mellett fogadta el a dokumentumot.
 
 
Bennfentes források szerint az Európai Néppárt eleinte nem támogatta az állásfoglalást, Manfred Weber, a képviselőcsoport vezetője azonban végül meggyőzte a frakció tagjait, hogy egységes kiállásra van szükség a populista erők ellen és a piacok megnyugtatása érdekében.
 
Az ülésen Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke is részt vett, aki felszólalásában kitért rá, sem hivatalos, sem informális tárgyalásokról nem lehet szó, amíg Nagy-Britannia nem aktiválja az Európai Unió Lisszaboni Szerződésének a tagországok kilépését szabályozó 50. cikkelyét. Hozzátette, a referendumot követően levélben figyelmeztette az uniós biztosokat és a bizottság főigazgatóit, hogy 
 

nem kerülhet sor titkos tárgyalásokra.

Juncker emellett a helyzet mielőbbi tisztázásra szólította fel Londont. „Nem engedhetjük meg magunknak ezt a bizonytalanságot” – figyelmeztetett a bizottság elnöke, hozzátéve, hogy rendkívül szomorú a brit népszavazás eredménye miatt, de azt tiszteletben kell tartani.
 
Gianni Pittella, a szociáldemokrata képviselőcsoport vezetője azt hangoztatta, hogy „semmilyen referendum nem törheti meg a történelmi, kulturális és világnézeti kapcsolatot a brit nép és Európa között”. Az EP liberális frakcióját vezető Guy Verhofstadt pedig a kilépést támogató brit erők kampányáról beszélt, és úgy vélekedett, hogy leginkább a félelem atmoszférája, a negatív érzelmek felkorbácsolása a sokkoló, nem pedig az, hogy miként döntöttek a brit választók.
 
Az EP rendkívüli brüsszeli ülését az uniós tagságról kiírt brit népszavazás eredménye miatt hívták össze pénteken. Nagy-Britanniában csütörtökön tartottak népszavazást arról, hogy a szigetország továbbra is az Európai Unió tagja maradjon-e. A hivatalos végeredmény szerint a szavazáson részt vett brit választók 52 százaléka voksolt a kilépésre, 48 százaléka pedig a bennmaradásra.
 
 
Nigel Farage, az Európai Uniót ellenző legnagyobb brit párt, az Egyesült Királyság Függetlenség Pártjának (UKIP) elnöke, a Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európája (EFDD) nevű euroszkeptikus EP-képviselőcsoport brit szónoka felszólalásában megjegyezte, hogy most nem nagyon nevetnek azok, akik 17 éve, amikor ő az EP-ben kezdett dolgozni még nevettek azon, hogy bejelentette: a kilépésért fog kampányolni.
 
A képviselő azt jósolta, hogy nem Nagy-Britannia lesz az utolsó ország, amely kilép az EU-ból. Arra figyelmeztetett, hogy ha az unió elutasítja, hogy értelmes kereskedelmi megállapodást kössön, akkor annak következményei sokkal rosszabbak lesznek magára az EU-ra nézve.
 
„Még ha nincs megállapodás, az is jobb, mint a mostani rothadó megállapodás” – fogalmazott. Kijelentette, hogy az Egyesült Királyságban „egész jól mennek a dolgok, csak némi politikai felfordulás van” a miniszterelnök és a brit uniós biztos lemondása miatt. Ha a szavazás elsöpri az angol politikai osztály egy részét, „ám legyen” – fogalmazott Farage, hozzátéve, hogy június 23-át a Függetlenség Napjaként fogja ünnepelni.
 
 

No exit from Brexit

Ha a népet arra kérik, hogy mondjon véleményt, és a nép véleményt mond, akkor a döntést nem lehet semmibe venni, a Brexitből nincs kiút, „no exit from Brexit” – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke Brüsszelben, az unió állam- és kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozója előtt.
 
Az uniós parlament elnöke kifejtette, az uniónak nincs kötelező érvényű szabályozása és eszköze arra, hogy a kikényszerítse az Európai Unióból való brit kilépést a múlt heti népszavazás eredménye szerint. Személy szerint sajnálja, hogy ez lett a népszavazás eredménye, de tiszteletben tartja a brit polgárok döntését – tette hozzá. 
 
Az uniós tagság szabad választáson alapul. Aki nem akar maradni, azt el kell engedni, de tegye meg a lehető leghamarabb. „A kilépés kilépést jelent” – hangsúlyozta. „Ezt a szakadást nagyon komolyan kell venni” – fogalmazott, hozzátéve: a kilépési tárgyalások során nem szabad megfeledkezni azokról, akik családjuk, munkájuk, jövőjük érdekében az Európa szívében maradás mellett tették le voksukat.
 
A brit referendum eredményének bejelentésével és a kilépési tárgyalások megkezdésével kapcsolatban újságírói kérdésre elmondta: Londonnak néhány hétnyi időre szüksége lehet a népszavazás eredményének kiértékelésére és a menetrend felállítására.

Hirdetés