Tüntetett az Új Jobboldal a Bucharest Pride előtt

A Sokszínűség menetén több mint 2500-an vettek részt, az ellenzők százan voltak.
Hirdetés

Több mint 2500 résztvevővel zajlott szombaton Bukarestben a Sokszínűség menete, amely a leszbikus, meleg, biszexuális és transznemű személyek jogairól és kultúrájáról szóló egyhetes Bucharest Pride című rendezvényt zárta.

Az LGBT-közösség tagjai és támogatói a diszkrimináció és az intolerancia ellen, az egyenlő jogokért vonultak fel szivárványszínű zászlókkal, transzparensekkel.

A felvonuláson részt vett többek között Michael Roth, Németország kormányának európai ügyekért felelős minisztere, Carla Delgado, aki az első transznemű személy, akit Spanyolországban parlamenti képviselővé választottak, Paul Brummell, Nagy-Britannia bukaresti nagykövete, Dean Thompson, az amerikai nagykövetség képviselője, valamit Violeta Alexandru, a román kormány társadalmi párbeszédért felelős minisztere is.

A rendezvényről nem hiányoztak az incidensek sem, több járókelő sértő megjegyzéseket tett a felvonulókra, egy férfit pedig igazoltatott a csendőrség, mivel homofób jelszavakat kiabált.

 

 

Hirdetés

A Sokszínűség menete előtt a korábbi évekhez hasonlóan ellentüntetést szervezett a szélsőjobb, neolegionárius Új Jobbodal Párt. A Normalitás menetének nevezett rendezvény mintegy száz résztvevője a hagyományos családmodell, a keresztény értékek mellett demonstrált, de kiálltak egy Nagy-Britanniában élő román család mellett is, amelynek a gyerekeit a hatóságok egy homoszexuális párnak adták örökbe. A felvonuláson a csendőrség vigyázott a közrendre.

 

 

Hirdetés