Gáláztak a németek, megizzadtak a franciák

Mindkét vasárnapi délutáni nyolcaddöntőből az esélyesebb csapat jutott tovább a labdarúgó Európa-bajnokságon, de míg a németek könnyedén elintézték Szlovákiát, a franciák közel egy órán át hátrányban voltak az írek ellen.
Hirdetés

A német válogatott már első perctől kezdve satuba fogta a szlovákokat, és mivel a széleken (főként a balon) könnyedén került a védősor mögé, félórán keresztül fokozatosan növelte is a nyomást. A labdavesztések után azonnal visszatámadva, a labdaszerzések után a labdát azonnal a támadó harmadba visszajuttató német csapat első helyzeténél Kozácik még védte Khedira fejesét, de a szöglet után kifejelt labdát Boateng 20 méterről, kapásból a jobb alsó sarokba bombázta. Gyorsan jöhetett volna a második is, de Özil erőtlenül lőtte a Gomez fellökéséért befújt 11-est, a szlovák kapus pedig eltalálta a sarkot, és védeni tudott.

A szlovákok az egész első félidőben csak kétszer szabadultak ki a német szorításból, de Kucka fejesét Neuer kitolta a léc alól. Közben pedig Draxler sorra dolgozta ki a helyzeteket társainak, azonban Özil és Müller sem talált kaput, a félidő végén viszont Gomez 4 méterről már nem hibázott.

A szünet utáni percekben Kucka egymaga próbált fordítani, de előbb középre lőtt, majd jócskán mellé. A németek pedig ugyan kényelmesebben mentek előre, de egy őjabb szöglet után ismét betaláltak: Hummels felfejelt labdáját a meccs legjobbja, Draxler vágta kapásból a rövid felsőbe. Ez volt a pillanat, amikor a szlovákok is feladták, Joachim Löw pedig kezdte lecserélni húzóembereit, csak az Eb-n eddig a góllövés ellen beoltott Thomas Müller maradt végig a pályán. A nyolcaddöntők eddigi legsimább sikerét arató Németország a legjobb nyolc között a hétfői olasz–spanyol meccs győztesével találkozik.

Németország-Szlovákia 3-0
Lille, Pierre Mauroy-stadion, 44 312 néző. Vezette: Szymon Marciniak (lengyel)
Németország: Neuer – Kimmich, Boateng (Höwedes, 72.), Hummels, Hector – Khedira (Schweinsteiger, 76.), Kroos – Müller, Özil, Draxler (Podolski, 72.) – Gomez.
Szlovákia: Kozácik – Pekárik, Skrtel, Durica, Gyömbér (Saláta, 84.) – Hrosovsky, Skriniar – Kucka, Hamsík, Weiss (Gregus, 46.) – Duris (Sesták, 64.).
Gólszerzők: Boateng (8.), Gomez (43.), Draxler (63.)
Sárgalap: Skrtel (13.), Kimmich (46.) , Hummels (67.), Kucka (90+1.)

 

Megizzadtak, de továbbjutottak a franciák

Az első félidő, és ezen keresztül a meccs képét Írország 2. percben értékesített büntetője határozta meg. A franciák igyekeztek gyorsan labdát szerezni és Pogbán keresztül eljuttatni a szélsőkhöz, vagy a bójánál is bójább centert játszó Giroud-hoz.

Az írek nem bízták a véletlenre a fű tisztaságát, rendszeresen feltörölték a tizenhatosuk előterét valamelyik franciával, így jó pár szabadrúgást lőhettek a gallok, és akadtak nagyon veszélyesek is. Giroud és Griezmann fejjel, Pogba lábbal tesztelte Randolphot, miközben az írek a lábak mellett a játékot is tördelték, minden létező etikus és etikátlan eszközt felhasználva igyekeztek elrontani a franciák játékát, esetenként pedig kontrákból még helyzetecskéig is eljutva.

A Kékek képtelenek voltak beindulni, kidobáskor az írek mintaszerűen zárták a passzsávokat, a többi esetben pedig többnyire kirúgással végződött a támadás. A félidő végén még volt egy óriási helyzetsorozata a franciáknak, de az írek minden lövést hősiesen blokkoltak.

Hirdetés

Szünetben Dechamps nagyon offenzíven cserélt, a védekező középpályás Kanté helyett jött a szélső/csatár Coman. Emiatt (is) nagyon jól indult a második félidő: a védekező ember hiánya miatt az írek könnyebben jutottak kapuig és veszélyeztettek McClean révén, a franciák pedig az extra támadóval gyorsabban tudtak támadni. Ebből végül a hazaiak jöttek ki jobban, Sagna beadását Griezmann fejelte a kapuba (1-1). Három perc múlva óriási hibát vétettek az írek, és Griezmann ajtó-ablak ziccerben megszerezte második gólját is. Ezután ziccer-ziccert követett, majd Duffy a 66. percben hátulról felrúgta Griezmannt, Rizzoli azonnal pirosat adott neki, és a lényegi kérdések ezzel el is dőltek. A franciák lelkesen támadták végig a félidőt, de a befejezések vagy utolsó passzok pontatlansága miatt nem tudták növelni az előnyt, mg az írek becsülettel küzdöttek annak ellenére is, hogy szemmel láthatólag nagyon csúnyán megütötte őket a Les Bleu fordítása.

Az írek csapatjátékát, illetve lelkesedését dicséret illeti, a franciáktól pedig a két gólt szerző Griezmannon kívül Pogbát és Payet-et kell kiemelni. Mindent egybevéve abszolút megérdemelt a francia továbbjutás, a házigazda a hétfő esti Anglia–Izland összecsapás nyertesével mrkőzik majd a négy közé jutásért.

Franciaország–Írország 2-1
Stade de Lyon, 58 279 néző. Vezette: Nicola Rizzoli (olasz)
Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Pogba, Kanté (Coman, 46., Sissoko, 90+3.), Matuidi – Griezmann, Giroud (Gignac, 73.), Payet.
Írország: Randolph – Coleman, Keogh, Duffy, Ward – Brady, McCarthy (Hoolahan, 71.), Hendrick, McClean (O’Shea, 68.) – Long, Murphy (Walters, 65.).
Gólszerző: Griezmann (58., 61.), illetve Brady (2., 11-esből)
Sárgalap: Coleman (25.), Kanté (27.), Hendrick (41.), Rami (44.), Long (72.)
Kiállítva: Duffy (66.)

 

Hirdetés