RMDSZ–PNL-megegyezés a többnyelvűségről, konkrétumok nélkül

A két párt koalíciós megállapodást írt alá Kolozsváron és Kolozs megyében.
Hirdetés

Aláírta az RMDSZ és a Nemzeti Liberális Párt (PNL) Kolozs megyei szervezete azt a protokollumot, amelynek értelmében közösen alkotják a többséget a városi és megyei önkormányzatban. A megállapodást Marius Nicoara és Daniel Buda, a PNL két megyei társelnöke, illetve Csoma Botond Kolozs megyei vezetője látta el kézjegyével.

A megállapodás öt nagy témakört foglal magába:

1. Kolozs megye és Kolozsvár nagy infrastrukturális projektjeinek előmozdítása (közlekedési viszonyok javítása, a regionális/megyei sürgősségi kórház megépítése, egy új kiállítás- és konferenciaterem létrehozása);

2. Az etnikai, kulturális és vallási sokféleség előmozdítása (lentebb részletesebben visszatérünk rá);

3. Költségvetési együttműködés, különös tekintettel a kulturális, oktatási, sport- és ifjúsági kiadásokra;

4. A műemlékek és műemlékjellegű épületek restaurálása, gondozása és használata;

5. A fiatal szülők támogatása a gyereknevelésben, a bölcsődei hálózat kiterjesztése, iskolán kívüli programok.

A Kolozs megyei RMDSZ korábban jelezte: nyitott mindkét nagy román politikai párttal (liberálisok, szociáldemokraták) a tárgyalásra, de a megegyezést attól teszi függővé, hogy a leendő koalíciós partner vállalja azoknak a tanácsi határozatoknak az elfogadását, amelyek a 20% alatti magyar közösségek számára is lehetővé teszik, hogy városuk, településük nevét a hivatalos helységnévtáblákon anyanyelvükön is megjeleníthessék.

Hirdetés

A PNL-vel frissen megkötött protokollumban – mint fentebb jeleztük – valóban

szerepel a nyelvi jogok és a többnyelvűség kérdése.

A 2-es alpont bevezetőjében a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Chartájára hivatkoznak a felek, illetve a nemzeti kisebbségek védelméről szóló keretegyezményt elfogadó 1995/33-as törvényre.

A megegyezés része a 2015-ben elfogadott, ötnyelvű felirattal ellátott városkapuk tervének gyakorlatba ültetése. A legfontosabb az a rész, amelyben a felek leszögezik: azokban a helyi önkormányzatokban, ahol a többséget az RMDSZ és a PNL alkotja, olyan határozatokat fogadnak majd el, amelyeknek értelmében a települést jelző táblák három nyelvűek (román, magyar, német) lesznek, függetlenül a nemzeti kisebbségek arányától.

A megegyezés azonban nem tartalmaz semmilyen határidőt

a közös vállalások teljesítésére, így inkább elvi egyezségnek tekinthető.

A megállapodás függelékéből kiderül az is, hogy az RMDSZ – a Kolozs megyei tanács alelnöki és Kolozsvár alpolgármesteri tisztségén kívül – kilenc alpolgármesteri tisztséget kap Kolozs megyében (többek közt Aranyosgyéresen, Bánffyhunyadon vagy Bonchidán).

Hirdetés