Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból

Itt a brit népszavazás végleges eredménye, nyertek a kilépéspártiak.
Hirdetés

Végleges eredmények:

51,9% – kilépés

48,1% – maradás

A kilépés-párti szavazatok nyertek a 382 szavazókörzet közül 263-ban.

Hirdetés

 

Hirdetés
Petícióban kérik Románia kilépését az EU-ból
2016-06-24 19:54:00

Eddig közel kétszázan írtak alá egy online petíciót, amely azt kéri, hogy Románia lépjen ki az EU-ból.

Az indoklás szerzője környezetvédő és energetikai szempontokat hoz fel: maradjanak meg az erdők, kérjük vissza Verespatakot, állítsák le „a nyugati bányászatot”, a földgáz és a kőolaj kitermelése „a nép javára” történjen, energetikai önfenntarthatóságot akarunk. Azt is hozzáteszi a kezdeményező, hogy ne „Bruxel” szabja meg a törvényeket.

A kommentek is hasonló színvonalúak: az EU semmi jót nem hozott nekünk, ne legyünk többé az Unió rabszolgái, az EU a korrupció szponzora, az egész EU csak bűnözők merénylete a román nép ellen, harcolni kell, ébredjen már fel a nép stb.

Esedékes a második skót függetlenségi népszavazás
2016-06-24 17:42:00
Ezt nem más, mint Skócia miniszterelnöke, Nicola Sturgeon jelentette be pénteken a Brexit győzelmére reagálva. Sturgeon szerint demokratikusan elfogadhatatlan, hogy Skócia akarata ellenére kikerüljön az Európai Unióból – írja a BBC.
 
A skót kormány törvényjavaslatot fog kezdeményezni, amely lehetővé teszi a második függetlenségi népszavazás kiírását – mondta Sturgeon.
 
Skóciában 62 százalék szavazott arra, hogy az Egyesült Királyság maradjon az Európai Unióban, és 38 százalék a távozásra.
Amerika továbbra is szereti a briteket
2016-06-24 17:31:00

Barack Obama szerint a Brexit ellenére sem változik az amerikai–brit viszony.

Az amerikai elnök pénteken, helyi idő szerint péntek reggel közleményben hangsúlyozta: az Egyesült Államok tiszteletben tartja az Egyesült Királyságban született döntést. „Az Egyesült Államok és az Egyesült Királyság különleges kapcsolatai tartósak és az Egyesült Királyság NATO-tagsága továbbra is az Egyesült Államok külpolitikájának, biztonságpolitikájának és gazdaságpolitikájának sarokköve marad” – szögezte le az elnök.

Az állásfoglalás hangsúlyozta az Európai Unió és az Egyesült Államok jó kapcsolatát is, amely „sokat tett a stabilitás, a gazdasági növekedés és a demokratikus értékrend és elvek előmozdításáért a kontinensen is és másutt is”. Az amerikai elnök hitet tett amellett is, hogy az Egyesült Királyság és az Európai Unió továbbra is nélkülözhetetlen partnere marad az Egyesült Államoknak, még akkor is, ha most újrakezdik tárgyalásaikat Európa stabilitása, biztonsága és gazdasági felvirágzása további biztosítás érdekében.

A Sinn Féin egyesítené Észak-Írországot Írországgal
2016-06-24 17:16:00
Népszavazást kezdeményez a Sinn Féin Észak-Írországban arról, hogy a Nagy-Britanniához tartozó terület egyesüljön Írországgal - jelentette be a tartomány miniszterelnök-helyettese, Martin McGuinness. A köztársaságpárti Sinn Féin javaslatát elutasította az Egyesült Királyság-párti miniszterelnök, Arlene Foster.
 
A Sinn Féin vezetői korábban már jelezték, nem fogják tűrni, hogy határellenőrzést vezessenek be az EU-tag Írország és Észak-Írország között, amennyiben az utóbbi az EU-ból kilépő Nagy-Britannia tagja marad.
 
Matt Carthy, a Sinn Féin politikusa szerint mivel az észak-írek zöme az EU-ban maradásra szavazott, ezt a mandátumot csak az ír egységgel lehet megvalósítani, míg a brit kormánynak arra nincs felhatalmazása, hogy kirángassa Észak-Írországot az EU-ból. Úgy véli, az Angliában született döntés nagyon árt az ír érdekeknek, és a demokrácia azt parancsolja, hogy írjanak ki népszavazást Észak- és a rendes Írország egyesüléséről. Szerinte ezt az ír kormánynak és mindegyik ír nacionalista pártnak támogatnia kell.
 
Putyin: Senki se akarja táplálni a gyenge gazdaságokat!
2016-06-24 17:12:00

Az orosz vezér a Shanghaji Együttműködési szervezeti csúcstalálkozóján árulta el a Brexitre vonatkozó véleményét.

„Szerintem teljesen érthető, miért történhetett így. Először is, senki sem akarja fenntartani a gyengébb gazdaságokat, senki sem akar támogatni más államokat, egész nemzeteket. Úgy tűnik, az angol nép elégedetlen a biztonsági szférában jelentkező problémák jelenlegi megoldási módozataival. Ezek a problémák az utóbbi időben fokozódtak, a migrációs folyamatokkal párhuzamosan.”

Ugyanakkor Putyin hangsúlyozta: nem, nem örül a Brexitnek, ezzel utalva David Cameron angol miniszterelnök korábbi kijelentésére, miszerint igenis örülne.

És beindult az anti-brexites petíció-gépezet!
2016-06-24 16:25:00

Alig dőlt el Nagy-Britannia sorsa, máris megszületett az első Brexit-ellenes petíció. Körülbelül 60.000 brit polgár újabb népszavazás kiírását kéri!

A péntek reggel létrehozott online petícióban többek közt ez áll:

„Alulírottak, felhívást intézünk Őfelsége Kormányához: léptessen életbe egy szabályt, miszerint ha az EU-ban maradásra vagy a leválásra vonatkozó népszavazás eredménye nem haladja meg a 60 százalékot, 75 százalékos részvételi aránynál, szervezzenek egy második népszavazást.”

Na mármost, az van, hogy a brit kormány általában minden olyan petícióra válaszol, amelyet legalább 100 ezer polgár aláír. Tehát, ha meglesz a szükséges számú aláírás, a Parlament elemzi a petíciót.

Naná, mert hogy így működik egy igazi demokrácia!

Petition: EU Referendum Rules triggering a 2nd EU Referendum

We the undersigned call upon HM Government to implement a rule that if the remain or leave vote is less than 60% based a turnout less than 75% there should be another referendum.

A Balkán továbbra is csatlakozni szeretne az EU-hoz
2016-06-24 16:17:00

A balkáni régió sajtója szerint a Brexit jelentősége csak a berlini fal leomlásához vagy a Szovjetunió felbomlásához hasonlítható, a népszavazás eredményét pedig történelminek, szomorúnak, tragikusnak, sőt katasztrofálisnak nevezik, amely akár láncreakciót is okozhat más, euroszkepticizmus felé hajló országokban is – írja az MTI. 

 
A balkáni országok újságjainak beszámolói szerint az uniós tagságra vágyó országok a brit döntés miatt nem fognak változtatni európai integráció felé irányuló politikájukon. Hat balkáni ország – Albánia, Bosznia-Hercegovina, Koszovó, Macedónia, Montenegró és Szerbia – szeretne csatlakozni jelenleg az Európai Unióhoz, és ez mintegy 20 millió embert jelent.
 
Szerbiával és Montenegróval már elkezdődtek a csatlakozási tárgyalások, Macedónia 2005 óta, Albánia pedig 2014 óta tagjelölt, Bosznia-Hercegovina februárban nyújtotta be csatlakozási kérelmét, Koszovóval pedig 2015-ben írta alá az Európai Unió a stabilizációs és társulási megállapodást. Brüsszel ugyanakkor bejelentette: 2020 előtt nem várható semmiféle bővítés.
Az első búcsúparti Berlinben: hétfőre válságülést trombitált össze Merkel
2016-06-24 16:08:00

Nem kell gyors végkövetkeztetést levonni a brit népszavazás eredményéből, mondta Angela Merkel német kancellár péntek délben, de azért összehívott egy válságülést hétfőre Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Matteo Renzi olasz miniszterelnök és François Hollande francia elnök részvételével – írja a 444.hu a FAZ-ra hivatkozva.

Angela Merkel megjegyezte, hogy ez a nap jelentős fordulat Európa és az európai egységfolyamat szempontjából is, az Európai Unió viszont elég erős ahhoz, hogy megtalálják a választ a mai napra. Szerinte fontos, hogy a megmaradó 27 tagállam közös döntéseket tudjon hozni.
 
Hangsúlyozta, hogy most több éves tárgyalások következnek, és ezalatt Nagy-Britannia továbbra is az EU tagja. Hozzátette, a cél az, hogy a britekkel a jövőben is szoros és partneri maradhasson a kapcsolatuk.
Orbán: a migráció a hibás!
2016-06-24 15:58:00

Mármint a Brexit miatt. A magyar miniszterelnök a Kossuth Rádióban többek közt arról is beszélt, hogy minden nemzetnek joga van dönteni a saját sorsáról. (Érdekes, ebben a vonatkozásban nagyjából mindenki egyetért.)

Ami a Brexit okait illeti, Orbán Viktor szerint a legfontosabb a migránsválság volt. A britek számára fontos kérdésnek bizonyult, hogyan tudják magukat megvédeni a migránsokkal szemben. Brüsszelnek meg kell hallania az emberek hangját, jelentette ki a miniszterelnök.

Ellentétben Dacian Cioloș román miniszterelnökkel, aki sietett nyugtatgatni a Nagy-Britanniában dolgozó román állampolgárokat (csak ő tudja, milyen alapon), Orbán Viktor szerint erről a kérdésről még túl korai lenne beszélni.

A pápa nagyjából egyetért Szergej Lavrovval Brexit-ügyben.
2016-06-24 15:33:00

Ferenc pápa ama repülőgép fedélzetén reflektált a britek kiválására, amely éppen Örményországba röpítette.

Ez a nép akarata, jelentette ki a katolikus egyház feje. (Az orosz külügyminiszter pont ugyanezt mondta.) 

Ez az esemény hatalmas felelősséget ró mindnyájunkra, folytatta Ferenc pápa. Egyrészt vigyáznunk kell a brit nép jólétére, másrészt viszont ugyanez a feladatunk, ami az európai jólétet és együttélést illeti.

Úgy legyen, Szentséges Atyánk!

EU: Cameron most már ne húzza az időt!
2016-06-24 15:30:00

Az Európai Unióból való kilépési szándékának mielőbbi hivatalos bejelentésére szólították fel Nagy-Britanniát pénteken az uniós intézmények vezetői.

„Akármennyire is fájdalmas ez, bármilyen késlekedés szükségtelenül meghosszabbítja a bizonytalanság időszakát”

- írta közös közleményében Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság, Donald Tusk, az Európai Tanács és Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke, illetve Mark Rutte, az Európai Unió soros elnökségét jelenleg betöltő Hollandia kormányfője.

Mint írták, az uniós intézmények készen állnak arra, hogy zökkenőmentesen, azonnal elindítsák a kiválási tárgyalásokat Nagy-Britanniával, amelynek során a felek megegyeznek a kilépés feltételeiben.

E folyamat lezárultáig azonban a szigetország továbbra is az Európai Unió teljes jogú tagjának számít, annak minden jogával és kötelezettségével. A közösségi jogot Nagy-Britanniának teljes mértékben alkalmaznia kell mindaddig, amíg az ország hivatalosan ki nem lép az unióból - olvasható a dokumentumban.

A nyilatkozatban hangsúlyozták, hogy a Nagy-Britannia távozása után bennmaradó tagországok továbbra is elkötelezettek az unió egységének megőrzése mellett. „Az unió a kerete a közös politikai jövőnknek. Összeköt minket a történelem, a földrajz és a közös érdekek, s ezek alapján fogjuk fejleszteni az együttműködésünket” - írták az uniós intézmények vezetői. Sajtótájékoztatóján Jean-Claude Juncker leszögezte, hogy

a brit reformigényekről létrejött februári megállapodás a népszavazás végeredményére való tekintettel nem lép hatályba, megszűnik létezni.

Juncker a nyilatkozatot ismertetve abbéli reményét fejezte ki, hogy Nagy-Britannia a jövőben is közeli partnere lesz az Európai Uniónak. Mint mondta, a kilépési egyezménynek mindkét fél érdekeit tükröznie kell, kiegyensúlyozottnak kell lennie.

A brit művészvilágot kiakasztotta a Brexit
2016-06-24 15:01:00

J. K. Rowling, a Harry Potter-könyvek szerzője a szavazás végeredményének kihirdetését követően kijelentette: „Azt hiszem, soha életemben nem kívántam ennyire, hogy létezzen mágia.” Ám a valóság, úgy tűnik, nincs tekintettel a munkanélküliből sztáríróvá avanzsált Rowling vágyaira.

 

 

Akadtak olyanok is, akik keményebben fejezték ki magukat. Ed Simmons, a brit Chemical Brothers zenekar tagja így nyilatkozott a Twitteren: „Nem hiszem el. Szomorú, ijedt és dühös vagyok… Nem tudom megemészteni az infót… Hihetetlen, hogy öreg és ostoba emberek győzelemről beszélnek, miközben a megtakarításaik, nyugdíjaik és vagyonuk tönkremegy. Idióták.”

Az igaz, hogy a 18 és 24 év közötti brit polgárok nagy része (75%) az Európai Unióban való maradás mellett voksolt. A 65 év feletti korosztály képviselői viszont csak 39%-ban szavaztak a maradás mellett.

Donald Trump: Irtó boldog vagyok
2016-06-24 14:44:00

Az AEÁ republikánus elnökjelöltje lelkendezve fogadta a Brexit hírét. Rendkívüli dolog történt, egy döbbenetes, történelmi jelentőségű népszavazás ez. A britek visszavették az országukat.

Arra a kérdésre, hogy miért döntöttek a britek a kilépés mellett Trump kijelentette: Az emberek dühösek. Szerte a világon.

Le Pen: a Brexit után jön a Frexit
2016-06-24 14:36:00

A francia szélsőjobboldali Nemzeti Front a brit népszavazás után hasonló akciót követel Franciaországban is. A népszavazás tárgya természetesen Franciaország EU-tagsága.

Marine Le Pen, a Nemzeti Front vezetője kijelentette, hogy a britek jobban fognak élni most, hogy megszabadultak az egyre antidemokratikusabb és brutálisabb Európai Uniótól.

Cioloș: Nem kell félnetek jó lesz
2016-06-24 14:24:00

Dacian Cioloș román miniszterelnök pénteki nyilatkozatában hangsúlyozta, sajnálattal vette tudomásul a brit népszavazás eredményét, viszont ez a britek döntése, így tiszteletben kell azt tartani.

Ami Romániát illeti, a miniszterelnök kijelentette, az ország halad tovább a közös európai úton, ahogy eddig. Cioloș megjegyezte, nem kell félteni Romániát, ugyanis a Brexit semmilyen jelentősebb azonnali hatással nem jár a hazai gazdaságra nézve.

A miniszterelnök külön kitért a Nagy-Britanniában dolgozó román állampolgárok félelmeire, és mindenkit megnyugtatott mondván, hogy a közeljövőben semmiféle joguk nem fog csorbulni. Ez természetesen érvényes a kötelezettségeikre is.

Szergej Lavrov a vállát vonogatja a Brexitre
2016-06-24 14:15:00

A népszavazás és annak eredményei a brit nép belügye, jelentette ki az orosz külügyér. Ez a nép akarata, ezt mutatják a számok, így döntött a nép, fejtette ki a továbbiakban. Lavrov mellesleg nem volt hajlandó kommentálni azokat a híreszteléseket, miszerint Oroszországnak borzasztóan kapóra jön a Brexit.

Donald Tusk: lehet gondolkodni Európa jövőjéről
2016-06-24 11:29:00

A Nagy-Britannia távozása után bennmaradó tagországok továbbra is elkötelezettek az Európai Unió egységének megőrzése mellett – hangsúlyozta péntek reggel Donald Tusk, az uniós állam- és kormányfőket tömörítő Európai Tanács elnöke, miután telefonon beszélt a tagállamok, illetve az uniós intézmények vezetőivel.

Brüsszeli sajtótájékoztatóján Donald Tusk elmondta, az európai uniós állam-, illetve kormányfők jövő heti csúcstalálkozójának alkalmából sort fognak keríteni a bennmaradó „huszonhetek” informális tanácskozására is.

A tanács elnöke javasolta, hogy az uniós vezetők kezdjenek el gondolkodni a kontinens jövőjéről.

Tusk szerint az uniós tagságról kiírt brit népszavazás végeredménye beláthatatlan politikai következményekkel jár. Mint mondta, ez drámai pillanat, különösen Nagy-Britannia számára.

Leszögezte, hogy bár más eredményre számítottak, az Európai Unió felkészült erre a „negatív forgatókönyvre” is.

Az Európai Tanács elnöke biztosított afelől, hogy nem alakul ki jogi vákuum addig sem, amíg hivatalosan le nem zárul Nagy-Britannia távozása az Európai Unióból. Mint mondta, a kiválási tárgyalások végéig nem szűnnek meg a szerződéses kötelezettségek a szigetországra vonatkozóan.

„Ami nem öl meg, az erősebbé tesz” – hangoztatta végezetül Tusk, aki szerint az utóbbiak voltak az unió fennállásának legnehezebb évei.

Hány román állampolgár dolgozik Nagy-Britanniában?
2016-06-24 11:17:00

Hivatalosan mintegy 200 ezer román állampolgár dolgozik és adózik Nagy-Britanniában, 30 ezren az építőiparban, 27 ezren a vendéglátásban, 18 ezren a pénzügyi szektorban, 11 ezren az egészségügyben. London többszöri halasztás után 2014-től volt kénytelen megnyitni előttük – és a bolgárok előtt – a brit munkaerőpiacot. Egyes bulvárlapok már egy évvel korábban azzal riogatták a szigetország lakosságát, hogy románok százezrei érkeznek majd, hogy a városaik utcáin kolduljanak és a brit szociális rendszer szolgáltatásain élősködjenek.

Nem tudni, hány román állampolgár dolgozik feketén, él bűnözésből, vagy koldul Nagy-Britanniában, szociális segélyt azonban mindössze 3400-an kértek, ezzel az Európai Unió államaiból érkezett segélyigénylések sorában a 13. helyen állnak a lengyelek, írek, portugálok, vagy akár németek és lettek után.

Válságtanácskozást hívott össze Iohannis
2016-06-24 11:14:00

Klaus Iohannis állam konzultációra hívta pénteken hivatalába a jegybank kormányzóját, Dacian Cioloş miniszterelnököt és a pártvezetőket, miután a brit népszavazáson a választók az Európai Unióból történő kilépésről döntöttek.

A találkozó után a román miniszterelnök is tanácskozni fog helyetteseivel és a román diplomácia vezetőjével a kialakult helyzetről.

Elsőként a nemzeti bank szóvivője lépett a nyilvánosság elé: Dan Suciu szerint a jegybank felkészült a Brexitre, a román a lej árfolyama is megsínylette a brit kilépés hírét, de az értékvesztés elmondása szerint egyelőre mérsékelt, fele akkora, mint a többi közép-kelet-európai valuta esetében. A román bankközi piacon a reggeli órákban 0,6 százalékkal gyengült a lej az euróhoz képest.

Brexit: lemond David Cameron
2016-06-24 11:08:00

Bejelentette lemondását David Cameron brit miniszterelnök, miután a csütörtöki népszavazáson a résztvevők közel 52 százaléka voksolt arra, hogy Nagy-Britannia lépjen ki az Európai Unióból.

A referendum végleges eredményének közzététele után Cameron a Downing Street-i miniszterelnöki hivatal előtt azt mondta: a britek akaratát tiszteletben kell tartani, de nem lenne helyes, ha ő lenne a kapitány, aki az új irányba kormányozza az országot.

Mint mondta, még egy darabig ő lesz a miniszterelnök, de a Konzervatív Párt októberi kongresszusáig új vezetője lesz a brit kormánynak.

Eldőlt: Brexit lesz
2016-06-24 08:30:00

Noha a közvélemény-kutatások azt mutatták, hogy a britek az EU-ban maradás mellett foglalnak állást a csütörtöki népszavazáson, a szavazatok 75 százalékos százalékos feldolgozottsága nyomán az eredmény 52%-48% a kilépés javára.

Ez az eredmény azt követően alakult ki, hogy az összesen 382 szavazókörzetből 319 esetében számolták meg a szavazatokat.

A részvételi arány igen magas, 72,2 százalékos volt, erre 1992 óta nem volt példa.

A Brexit-pártiak győzelmének hírére az angol font hatalmasat, közel 10 százalékot zuhant a dollárhoz képest.

Nagy-Britannia 43 éve, 1973-ban csatlakozott az Európai Unió elődszervezetéhez, a Európai Gazdasági Közösséghez. Két évvel később is tartottak egy népszavazást arról, hogy Nagy-Britannia az EGK tagja maradjon-e, de akkor a brit választók kétharmada a bennmaradásra voksolt.

Nigel Farage, az euroszkeptikus UKIP vezetője, aki az elmúlt húsz évben az EU-ból való kilépés mellett kampányolt, péntek hajnalban azt mondta: ez az egyszerű, tisztességes emberek győzelme, június 23-a pedig a függetlenség napjaként fog bevonulni a történelembe.

Farage azonnali lemondásra szólította fel az ellentábor vezetőjét, az EU-ban maradás mellett kampányoló David Cameron kormányfőt. Ezzel szemben olyan Brexit-párti nagyágyúk, mint Boris Johnson volt londoni polgármester és Michael Gove igazságügyi miniszter levelet írtak Cameronnak és arra biztatták, hogy az eredményektől függetlenül maradjon tisztségében.

Skócia függetlenedik?

A Brexit-tábor győzelme felveti az újabb skóciai függetlenségi népszavazás lehetőségét is, miután Skóciában a 32 választókörzet mindegyikében a bennmaradás hívei kerültek többségbe.

Nicola Sturgeon skót miniszterelnök, a Skóciát kormányzó Skót Nemzeti Párt (SNP) vezetője pénteken már alig burkolt utalást is tett erre, kijelentve: az eredményekből egyértelmű, hogy Skócia népe az Európai Unióban látja országa jövőjét.

Nem azonnali a kilépés

A népszavazási eredmény nem jelenti azt, hogy Nagy-Britannia azonnal kilép az Európai Unióból. A lisszaboni szerződés vonatkozó cikkelye két évig terjedő tárgyalási folyamatot irányoz elő ilyen esetekre a kilépési feltételekről, és ez meghosszabbítható, ha ebbe az összes EU-tagállam beleegyezik.

A referendum előtt a brit kormány visszatérő érve volt a bennmaradás mellett, hogy Brexit esetén akár egy évtizedig elhúzódó tárgyalássorozat és az ezzel járó bizonytalanság várhat Nagy-Britanniára.

Sturgeon elődje, Alex Salmond – aki a 2014 szeptemberében tartott, az elszakadást ellenző tábor győzelmével végződött első függetlenségi népszavazás után adta át helyét a jelenlegi skót kormányfőnek, és most a brit parlament alsóházában képviseli skóciai választókörzetét – a minap már az új függetlenségi referendum lehetséges időpontjára is egyenes utalást tett. Az EU-népszavazás kampányának egyik televíziós vitaműsorában kijelentette: Brexit esetén már a kilépés feltételeiről szóló tárgyalások két évben megszabott időszaka alatt meg kellene rendezni az újabb skóciai függetlenségi népszavazást.

Salmond véleménye szerint ha Skóciát „akarata ellenére kirángatnák az EU-ból”, akkor az újabb függetlenségi referendumon a skótok többsége már megszavazná az elszakadást Nagy-Britanniától.

A Sinn Féin, az Észak-Írországot kormányzó koalíció második legnagyobb pártja, a britellenes katolikus mozgalom vezető politikai ereje szintén népszavazást helyezett kilátásba „az ír sziget egyesítéséről”, miután Észak-Írországban 56 százalékos többségbe kerültek az EU-tagság hívei.

Jóval nehezebb lehet a munkavállalás Nagy-Britanniában

A Brexit-párti kampány vezetői által a népszavazás előtt felvetett tervek alapján ha Nagy-Britannia kilép az Európai Unióból, az ausztráliai elbírálási rendszerhez hasonló, pontozásos módszerre alapuló bevándorlási szabályozást kellene meghonosítania az EU-tagállamokból érkező munkavállalókkal szemben.

Ezt a tervet Boris Johnson volt londoni polgármester és a Brexit-párti kampánytábor másik frontembere, Michael Gove igazságügyi miniszter terjesztette elő június elején. Az elképzelés alapján Nagy-Britannia 2020-ra, a következő brit parlamenti választások idejére honosítaná meg az új bevándorlási mechanizmust, amely különböző kritériumok alapján, pontozásos rendszerrel bírálná el a letelepülési és munkavállalási kérelmeket a külföldi EU-tagállamokból érkezők esetében is.

A tervezett kritériumok között szerepel az angol nyelv magas szintű ismeretének megkövetelése, és annak előírása, hogy minden külföldi jelentkezőnek az adott munkakör betöltéséhez szükséges szakképesítése legyen.

Ha ez a terv megvalósul, az véget vetne az uniós állampolgárok jelenlegi szabad nagy-britanniai munkavállalásának, jóllehet a már Nagy-Britanniában élő és dolgozó külföldi EU-munkavállalókra visszamenőlegesen az új szabályozás nem vonatkozna.