Marad, amit öregkorukban is a tejbe aprítsanak | Fotó: pressalert.ro
Pénzes állás
szabot
2016. június 22. szerda, 21:28
Túllépheti az idénre vállalat 3 százalékot az államháztartási hiány, ha nagyobb nyugdíj jár a polgármestereknek, mint amelyekért ők anno befizettek.
Románia túllépheti az idénre vállalt 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, miután a bukaresti szenátus megszavazta az önkormányzati vezetők extra nyugdíját - véli Dragos Pîslaru munkaügyi miniszter.
 
A tárcavezető szerdán egy nyilatkozatában felelőtlennek nevezte a szenátorok döntését, akik előző nap megszavazták, hogy a polgármesterek és helyetteseik, valamint a megyei tanácselnökök és helyetteseik a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kapnak mandátumuk időtartama függvényében, miután elérik a nyugdíjkorhatárt. 
 
Ezt a jogszabályt Klaus Iohannis államelnöknek kell még kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen. Pîslaru szerint az extra nyugdíjaknál nem veszik figyelembe, hogy ki mennyivel járult hozzá a nyugdíjalaphoz, ezért a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlanná válik. Úgy vélte, hogy 

az extra nyugdíjak tönkreteszik a román állami nyugdíjrendszert, felborítva annak egyensúlyát.

A 2008 és 2012 között kormányzó Emil Boc miniszterelnök mandátuma idején vezették be az úgynevezett egységes nyugdíjrendszert, amely szem előtt tartotta, hogy egy személy mennyi pénzt fizetett be dolgozó évei alatt a nyugdíjalapba. Románia azt követően kényszerült ennek elfogadására, hogy gazdaságát erőteljesen sújtotta a 2008-as nemzetközi gazdasági válság.
 
A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a parlament asztalán van még két törvénytervezet, amelyek a katonáknak, valamint a volt szövetkezeti dolgozóknak biztosít nagyobb nyugdíjat.
 
Szerdán a parlament legnagyobb frakcióját adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea kijelentette: pártja továbbra is támogatja a nyugdíjjárulék 5 százalékpontos csökkentéséről szóló módosító indítványt, amelyet a szenátus múlt héten szavazott meg. A végső döntést a képviselőháznak kell meghoznia. Dragnea elmondta, pártja szerint van elég pénz a járulékcsökkentésre. 
 
Anca Dragu pénzügyminiszter a szenátusi szavazás után ugyanakkor kijelentette, hogy  

a költségvetés nem bírja el az újabb bevételkiesést. 

A tervek szerint a munkáltatók által fizetendő nyugdíjjárulékot két százalékponttal mérsékelik, a dolgozókét 3 százalékkal. 
 
Tavaly és idén több lépésben csökkent az áfa, amelyet 2017 januárjától további egy százalékponttal, 19 százalékra mérsékelnek. Emellett az orvosok és a tanárok béreit megnövelték 25 százalékkal, májustól pedig csaknem 20 százalékkal nőtt a minimálbér. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15842
Ma még pompásan virítanak a gesztenyefák virágbugái a kolozsvári nemzeti színház oldalán. Október végén! De holnap már jön a hideg meg a zimankó. És az őszi tavasznak vége.
Ceaușescu a magyarok bőrén építgette a román nacionálkommunizmust, és reformok helyett szélsőséges nacionalizmussal takarózott, ahogy komolyabb válsághelyzetbe került.
Van remény? Erdély, a Partium és a Bánság szövetséget köt, hogy fejlesztési stratégiák terén bár, de leváljon a bukaresti bojárkormányról.
És ezzel még szinte semmit nem mondtunk a lesújtó kutatási eredményekről.
Ha tetszik, a mioritikus haza példásan bizonyított, már ami a rossz tanuló státust illeti. És a jelek szerint a tasli nem is fog soká késlekedni.
Határ a csillagos ég, persze, de itt az alapszükségletekről van szó.
Ötszáz éve is orvoshiány volt Erdélyben, nem csak ma.
Noha rém egyszerű forgatókönyv szerint zajlik ez a horrorfilm, elég sok pénzbe kerül. És alaposan ránk tud ijeszteni. Ja, és nem csak egy film.
Elvileg. Mert úgy lett kitalálva, hogy nem igazán ellenőrzi senki.
A román tudás fellegvárának lakói kábé csak a nacionalista hőbörgés szintjén fejtik ki tevékenységüket. Amúgy köszönik, jól élnek, és szarnak az utókorra. Sabin Gherman írása.
Még december elsején átadnák, ha már egyszer Centenáriumi híd a neve.
Érdekes, hogy miközben Romániában drasztikusan csökkent a EU iránti bizalom, Magyarországon éppen most mutat növekedést.
Kisebbség-kisebbség, nem mindegy, hogy melyik? – gondolhatták az illetékesek.
Aztán jól megfenyegették pénzbírsággal az oktatási tárcát. Most biztos átgondolják.