Marad, amit öregkorukban is a tejbe aprítsanak | Fotó: pressalert.ro
Pénzes állás
szabot
2016. június 22. szerda, 21:28
Túllépheti az idénre vállalat 3 százalékot az államháztartási hiány, ha nagyobb nyugdíj jár a polgármestereknek, mint amelyekért ők anno befizettek.
Románia túllépheti az idénre vállalt 3 százalékos GDP-arányos államháztartási hiányt, miután a bukaresti szenátus megszavazta az önkormányzati vezetők extra nyugdíját - véli Dragos Pîslaru munkaügyi miniszter.
 
A tárcavezető szerdán egy nyilatkozatában felelőtlennek nevezte a szenátorok döntését, akik előző nap megszavazták, hogy a polgármesterek és helyetteseik, valamint a megyei tanácselnökök és helyetteseik a tisztségért járó munkabér 26-79 százalékának megfelelő nyugdíj-kiegészítést kapnak mandátumuk időtartama függvényében, miután elérik a nyugdíjkorhatárt. 
 
Ezt a jogszabályt Klaus Iohannis államelnöknek kell még kihirdetnie ahhoz, hogy hatályba lépjen. Pîslaru szerint az extra nyugdíjaknál nem veszik figyelembe, hogy ki mennyivel járult hozzá a nyugdíjalaphoz, ezért a nyugdíjrendszer hosszú távon fenntarthatatlanná válik. Úgy vélte, hogy 

az extra nyugdíjak tönkreteszik a román állami nyugdíjrendszert, felborítva annak egyensúlyát.

A 2008 és 2012 között kormányzó Emil Boc miniszterelnök mandátuma idején vezették be az úgynevezett egységes nyugdíjrendszert, amely szem előtt tartotta, hogy egy személy mennyi pénzt fizetett be dolgozó évei alatt a nyugdíjalapba. Románia azt követően kényszerült ennek elfogadására, hogy gazdaságát erőteljesen sújtotta a 2008-as nemzetközi gazdasági válság.
 
A miniszter felhívta a figyelmet, hogy a parlament asztalán van még két törvénytervezet, amelyek a katonáknak, valamint a volt szövetkezeti dolgozóknak biztosít nagyobb nyugdíjat.
 
Szerdán a parlament legnagyobb frakcióját adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Liviu Dragnea kijelentette: pártja továbbra is támogatja a nyugdíjjárulék 5 százalékpontos csökkentéséről szóló módosító indítványt, amelyet a szenátus múlt héten szavazott meg. A végső döntést a képviselőháznak kell meghoznia. Dragnea elmondta, pártja szerint van elég pénz a járulékcsökkentésre. 
 
Anca Dragu pénzügyminiszter a szenátusi szavazás után ugyanakkor kijelentette, hogy  

a költségvetés nem bírja el az újabb bevételkiesést. 

A tervek szerint a munkáltatók által fizetendő nyugdíjjárulékot két százalékponttal mérsékelik, a dolgozókét 3 százalékkal. 
 
Tavaly és idén több lépésben csökkent az áfa, amelyet 2017 januárjától további egy százalékponttal, 19 százalékra mérsékelnek. Emellett az orvosok és a tanárok béreit megnövelték 25 százalékkal, májustól pedig csaknem 20 százalékkal nőtt a minimálbér. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/15842
Áram és víz nélkül maradt vasárnap teljes Lugos. Temes megyében 45 ezer ember hiányolja a 20. század civilizatorikus vívmányát, a villanyt.
Ma jelentette be, hogy jövőre újra indul, és semmi kétségünk afelől, hogy meg is választják.
Alig egynapos, de már emlékművet kapott.
Százak próbálják kiásni Temesvárt a hóból, míg Robuék dísztanácsüléseznek. De hát mit tegyenek, ha most van az évforduló?
Januárban Kolozsváron tapsolhatunk a USNK-nak.
Az új alakulat a MRI helyét veszi át.
Ha mindenki olyan hitelesen és érdekesen beszélne a függőségről, mint Kalóz János pszichológus-addiktológus, lehet, hogy kevesebb szerhasználó lenne. Megtudtuk, mitől lesz függő valakiből és hogyan lehet ebből kimászni.
146 éve született a magyar színjátszás meghatározó alakja, a kolozsvári Hollywood atyja.
Elkezdődött a harc az erdélyi és bánsági városok által képviselt sikeres fejlődési modell és a bukaresti atyuska modellje között.
Annak idején nem csak a magyaroknak, sok románnak sem fűlt a foga a nagy egyesüléshez. Főleg, miután látták, hogy jár el az új főváros Erdéllyel szemben.
Mutatjuk, hogyan alussza téli álmát az Europa Nostra-díjas település.
Szigorítják a csendháborítással járó bírságokat.
Mi is a helyzet a Nyugati Szövetséggel? Sabin Gherman sorra veszi a dolgokat, hogy ne szenvedjenek tovább a habzószájú nacionalisták.
Úgyhogy hagyjuk a hazaáruló dumát az erdélyi Svájcról, kedves Cristian Tudor Popescu, kedves álújságírók. Mondja a nemzeti lánggal lobogó szerző.