Halálágra küldték a címvédőt a horvátok

Egyenrangú ellenfelekként, gyönyörű mozdulatokkal verték meg az addig gólt sem kapó spanyolokat.
Hirdetés
Szinte napra pontosan 12 év után vesztett ismét Európa-bajnoki mérkőzést a 2008-as és 2012-es bajnok spanyol válogatott, így már a nyolcaddöntőben megismétlődik az előző kiírás döntője. És azon az ágon van a német, francia és angol válogatott is – ötből csak egy juthat a döntőbe. 
 
A horvátok kezdőjéből ugyan a sérüléssel bajlódó Modrić és Mandzukić mellett az összes sárgalapos játékos is kimaradt, mivel a délutáni német győzelem az ő továbbjutásukat is bebiztosította. Ennek ellenére teljesen egyenrangú ellenfelei voltak a spanyol válogatottnak, amely ugyan szokása szerint a meccs nagy részében dédelgette a labdát, de a kaput – főleg a gyorsan megszerzett vezetés után – ritkán támadta. 
 
A horvátok viszont a széleken megtalálták a spanyol védelem gyenge pontját, jobbról Rakitić, balról Perišić lerohanásai jóval többször jutottak el kapuig, mint korábban a cseh vagy török támadások. 
 
Rakitić felsőlécre emelt labdája már nem sokkal Morata gólja után jelezte, hogy a horvátok nem adják fel, az első félidő végén pedig Perišić beadásából a Ramost megelőző Kalinić felugrásból, sarokkal talált be. 
 
 
A spanyol kapitány vesszőfutása pedig a második félidőben teljesedett be, bár azt még megúszta, hogy 11-est kapjanak a horvátok, amikor Pjacát buktatta. Hat perc múlva a másik oldalon Vrsaljko rohant bele Silvába, ez már büntetőt ér Kuipersnél, de Ramos középre lőtt labdáját Subašić előreugorva kiütötte. A Real-játékosoknak nagyon nem mennek a 11-esek ezen a tornán…
 
A döntetlen ugyan még jó volt a spanyoloknak, de a Kalinić-Perišić páros a második félidő végén is lecsapott. Ezúttal a center indításából a balszélső tört kapura, és lőtt a rövid sarokba. 
 
 
A horvátok ezzel meglepetésre megnyerték a sorsoláskor legkeményebbnek tartott D csoportot, és ellenfelük a magyarok négyesében harmadik helyen végző válogatott lesz. 
 
D csoport, 3. forduló: Horvátország–Spanyolország 2-1
Stade de Bordeaux, 37 245 néző. Vezette: Björn Kuipers (holland)
Horvátország: Subasić – Srna, Corluka, Jedvaj, Vrsaljko – Rog (Kovacic, 82.), Badelj – Pjaca (Cop, 90+2.), Rakitić, Perišić (Kramarić, 90+4.) – Kalinić.
Spanyolország: De Gea – Juanfran, Piqué, Ramos, Jordi Alba – Fabregas (Alcántara, 84.), Busquets, Iniesta – Silva, Morata (Aduriz, 67.), Nolito (Soriano, 60.).
Gólszerzők: Kalinić (45.), Perišić (87.), illetve Morata (7.)
Sárgalap: Rog (29.), Vrsajko (70.), Srna (70.), Perišić (88.)
 
 

Tovább élnek a török remények

 
„Mindent vagy semmit” lehetett a török és a cseh csapat mottója is az egymás elleni meccs előtt, hiszen győzelem nélkül egyiknek sem volt szemernyi esélye sem a továbbjutásra. 
 
Ennek megfelelően kezdtek a csapatok, az első félidőre nemcsak a parázs, de még a lángoló kifejezés is illik. A csehek stratégiáját borította a korai török gól, a védelem által az ötösön üresen hagyott Burak Yilmaz egy mintaszerű kontra végén talált be.
 
 
A csehek ezután szinte ész nélkül támadtak, Sivok kapufát fejelt, de az egyenlítő találat nem akart megszületni. A törökök állták a nyomást, és kontrákra rendezkedtek be, amelyekből nem egyszer négy a négy ellen támadtak, de komoly helyzet kialakításához pontatlanok voltak a passzok és keresztlabdák, mert rendre ütemet vesztettek az átadásoknál.
 
A félholdasok a második félidőt már-már durvaságba hajló fizikális védekezésre és kontrákra alapozták, ennek egyik eredménye a bő két perces ápolás, amikor Gökhan Gönül felszakadt homloka miatt állt a játék. 
 
A találkozó lényegében a 65. percben dőlt el, amikor egy baloldali szabadrúgás után nem tudtak tisztázni a cseh védők, és Tufan éles szögből, 7-8 méterről Čech mellett a rövid sarokba lőtt. Vita nélkül benne volt a kapus. A gól megtörte a cseheket, muszájból, becsületből mentek még előre, de valódi erő már nem volt a támadásaikban.
 
 
Ezen az Eb-n a török válogatott először játszott az elvárások szintjén, de szélsőséges esetben akár elég is lehet a továbbjutáshoz: amennyiben a svédek és az írek nem nyernek Belgium, illetve Olaszország ellen, valamint a magyar válogatott nem kap ki Portugáliától és az Izland-Ausztria meccs döntetlen lesz. Egyelőre viszont a többi harmadik közül továbbjuttatták Észak-Írországot, és kiejtették Albániát. 
 
Csehország–Törökország 0-2 
Lens, Stade Bollaert-Delelis, 32 836 néző. Vezette: William Collum (skót) 
Csehország: Čech – Kadeřábek, Sivok, Hubník, Pudil – Pavelka (Škoda, 57.), Plasil (Kolár, 90.) – Dočkal (Šural, 71.), Krejčí, Darida – Necid.
Törökország: Babacan – Gönül, Topal, Balta, Koybasi – Tufan, Inan – Mor (Sahan, 69.), Turan, Sen (Özyakup, 61.) – Yilmaz (Tosun, 90.).  
Gólszerző: Yilmaz (10.), Tufan (65.)
Sárgalap: Koybasi (34.), Plasil (36.), Pavelka (39.), Balta (50.)
A csoport végeredménye: 1. Horvátország 7 pont, 2. Spanyolország 6, 3. Törökország 3, 4. Csehország 1.

Hirdetés