Gomez továbblőtte a magyarokat is

A világbajnok lemosta a drukkerei miatt szimpatikus észak-íreket a pályáról. Az ukránok is a lengyeleket, mégis ők mennek haza rúgott gól nélkül.
Hirdetés
Németország és Lengyelország is egygólos győzelemmel, kapott gól nélkül jutott a labdarúgó Európa-bajnokság egyenes kieséses szakaszába, ám a világbajnok győzelme egyben az is jelenti, hogy a magyar válogatott is ott lesz a legjobb 16 között.  
 
Egyoldalú meccsre volt kilátás Németország és Észak-Írország összecsapásán, és nem is kellett csalódniuk a világbajnok drukkereinek. Már az első 15-20 perc után világossá vált, hogy a németek (csoportot) nyerni mentek Párizsba: 65-70 százalékos labdabirtoklás, több mint féltucat lövés (amelyeknek több mint fele a kaput is eltalálta) és direkt előrejáték jellemezte játékukat. 
 
Az észak-írek a 26. percig nem kínálták meg Neuert, akkor is csak csemegesörrel.
 
Thomas Müller gyakorlatilag be volt oltva gól ellen, hét percen belül előbb fejelt, majd lőtt egy kapufát, sőt a 29. percben előtte adódott lehetőség a vezetés megszerzésére, de végül összezártak a védők, ezért okosan lepasszolta a bogyót Gomeznek, aki 12 méterről belőtte.  
 
 
A németek ötször annyit passzoltak az első félidőben, mint ellenfelük, végig hihetetlen fölényben játszottak az észak-írek zárt 4-5-1-es rendszere ellen: Özil zseniális passzaival úgy mentek át rajta, mint a két csapat szurkolói a sörmaratonon. A zöldek számára hízelgő volt a 0-1 az első félidő végén, nyugodtan lehetett volna három is közte.
 
A második félidő is úgy kezdődött, ahogy az első befejeződött: 

nyomasztó német fölény, de Götze egy percen belül kétszer is kihagyta a kihagyhatatlant. 

Löw elvesztette a türelmét, a lengyelek vezető gólja után pár perccel hozta is a helyére Schürrlét. Amikor pedig a fehérek kicsit visszavettek a tempóból, és ennek hatására kinyíltak némileg az észak-írek, egyből jöttek a német kontrák, amelyek általában egy passzon múltak, vagy Gomez kihagyta őket. 
 
Kimmich kiválóan játszott a jobb szélen, a másik oldalon viszont  Hector ipari mennyiségben rontotta el a beadásokat. Újabb szekérderéknyi német helyzet maradt ki, miközben az észak-írek kirándulni is alig jártak a másik térfélre, sokatmondó 75-25 százalékos volt a labdabirtoklás. 
 
A németek teljesen megérdemelt, ám arányaiban csalóka győzelmet arattak, amellyel nemcsak saját helyüket biztosították be a legjobb 16 között, hanem a magyar és a szlovák válogatottét is, ők ugyanis már mindenképp ott vannak a legjobb négy harmadik helyezett között. A magyar csapat a holnapi, portugálok elleni mérkőzés függvényében még természetesen lehet csoportelső és -második is.
 
Észak-Írország–Németország 0-1
Párizs, Parc des Princes-stadion, 44 125 néző. Vezette: Clément Turpin (francia)
Észak-Írország: McGovern – Hughes, McAuley, Cathcart, J. Evans – Ward (Magennis, 70.), C. Evans (McGinn, 84.), Davis, Norwood, Dallas – Washington (Lafferty, 59.)
Németország:  Neuer – Kimmich, Boateng (Höwedes, 76.), Hummels, Hector – Kroos, Khedira (Schweinsteiger, 69.) – Müller, Özil, Götze (Schürrle, 55.) – Gomez. 
Gólszerző: Gomez (29.) 
 
 

A már kiesett ukránok lefutballozták a pályáról a lengyeleket,

 
ám két korábbi meccsükhöz hasonlóan most is képtelenek voltak gólt szerezni. A lengyelek selejtezőben félelmetesen gólerős Milik–Lewandowski csatársora ezzel szemben kevés támogatást kapott kizárólag a védekezéssel törödő társaitól, a Nawalka szövetségi kapitány után felforgatott középpálya alárendelt szerepet játszott az első félidőben. 
 
A lengyelek szerencséjére azonban Jarmolenko, Zozulja és Konopljanka körbelőtte a lengyel kaput, a norvég biró pedig nagyvonalúan elnézte, amint Jędrzejczyk a tizenhatoson belül elhúzza Konopljanka lábát. 
 
A lengyelek csak szünet után kapcsoltak rá, és Milik mélységi passzából a csereként beállt Blaszczykowski egy csel után szépen felcsavarta a labdát a hosszú sarokba. A gól után pedig visszaállt védekezni a lengyel csapat, amelynek ezúttal Zincsenko kegyelmezett meg kétszer is, majd a hajrában Fabianski kapus fogta meg az első igazán veszélyes, Rotan által eleresztett ukrán lövést.
 
 
A lengyel válogatott minimalista futballal ment tovább az egyenes kieséses szakaszba, miközben Ukrajna bátor focija ellenére rúgott gól és pont nélkül megy haza. Az észak-írek pedig holnapig reménykedhetnek, hogy talán kerül még egy náluk gyengébb harmadik, mert az albánokat már sikerült megelőzniük ebben az összevetésben.
 
C csoport, 3. forduló: Ukrajna–Lengyelország 0-1
Marseille, Stade Vélodrome, 58 874 néző. Vezette: Svein Oddvar Moen (norvég)
Ukrajna: Pjatov – Fedeckij, Hacseridi, Kucser, Butko – Rotan, Sztepanenko – Jarmolenko, Zincsenko (Kovalenko, 73.), Konopljanka – Zozulja (Timoscsuk, 90+2.)
Lengyelország: Fabianski – Cionek, Glik, Pazdan, Jędrzejczyk – Zielinski (Blaszczykowski, 46.), Jodlowiecz, Krychowiak, Kapustka (Grosicki, 71.) – Milik (Starzynski, 90+3.), Lewandowski
Gólszerző: Blaszczykowski (54.)
Sárgalap: Rotan (25.), Kucser (38.), Kapustka (60.)
A csoport végeredménye: 1. Németország 7 pont (3-0), 2. Lengyelország 7 (2-0), 3. Észak-Írország 3, 4. Ukrjana 0. 

Hirdetés