Erdély is képviseli magát az őshonos kisebbségek Eb-jén

Vasárnap délután játsszák az első mérkőzésüket Dél-Tirolban. Lehet szurkolni.
Hirdetés

Az európai őshonos kisebbségek labdarúgó bajnokságát nyitotta meg a 2000 m magasan fekvő Kronplatzon, majd a brünecki főtéren Arno Kompatscher, Dél-Tirol autonóm tartomány kormányzója, Vincze Loránt FUEN-elnök és Martha Stocker dél-tiroli miniszter. A szombat délutáni eseményen többek közt részt vettek az anyaországok tisztviselői, az európai kisebbségi régiók vezetői, valamint a csapatok képviselői.

Az erdélyi magyar közösség képviseletében Tamás Sándor, Kovászna Megye Tanácsának elnöke mondott köszöntőt, valamint Borboly Csaba, Hargita megye tanácselnökének üzenetét Berei István tolmácsolta. A huszonnégy férfi válogatott között van egy erdélyi magyar férfi válogatott is, amelyet Bodor László, az RMDSZ programokért felelős ügyvezető alelnöke vezet, edzője pedig Könczei Soma.

Az Europeadát,  az őshonos európai kisebbségek labdarúgó bajnokságát harmadik alkalommal szervezi meg az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). Ezúttal Dél-Tirol a rendezvény házigazdája, hiszen a helyi labdarugó csapat volt a 2012-es bauzeni torna bajnoka.

A csoportmérkőzésekre a hét első felében, a döntőkre és a díjkiosztó gálára a hét második felében kerül sor. A mérkőzéseket hat férfi csoportban és két női csoportban, két felvonásban rendezik meg, a köztes szerdai napon pedig kulturális pihenőt tartanak a St. Martin de Tor-i Ladin Múzeumban.

Az erdélyi magyar csapat a különböző régiókat képviselő játékosokból állt össze. Első mérkőzésük vasárnap, június 19-én délután három órától San Martin de Torban lesz a helyi ladin válogatottal. A ladinok a dél-tiroli autonómián osztozó közösségek egyike, a rétoromán nyelvcsaládhoz tartozó ladint beszélik – írja az RMDSZ hírlevele.

Hirdetés