Brutális pénzbírság a székely zászló felvonásáért

Tőke Ervint be nem jelentett rendezvény megtartásáért, illetve a zászlófelvonásért büntették.
Hirdetés

Két, összesen 11 ezer lejes pénzbírság megfizetésére kötelezték Tőke Ervint, az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) csíkszéki elnökét amiatt, hogy június 3-án Csíkszeredában felvonta a székely zászlót – írta a Székelyföld.ma.

Tőke pénteki sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az egyik, ezer lejes bírságot be nem jelentett rendezvény megtartása miatt szabta ki a csendőrség. Az EMNP politikusa állítása szerint csak pár órával az esemény előtt tudta meg, hogy végül mégsem kapott engedélyt, így már nem tudta a médián keresztül lefújni a meghirdetett rendezvényt, viszont a helyszínen tájékoztatta erről az egybegyűlteket.

Tőke június 3-án felvonta a zászlót arra a zászlórúdra, amelyet az önkormányzatról törvényesen bérelt területen, építkezési engedéllyel állítottak fel korábban. A rendőrség azonnal leszedette a zászlót.

A második pénzbírságot a helyi zászlók kihelyezését szabályozó 2015/141-es törvény alapján szabták ki, a tízezer lej a jogszabályban szereplő maximális büntetés. Csakhogy a törvény „a közigazgatási egységek zászlóiról rendelkezik, én viszont nem egyik vagy másik jelenlegi közigazgatási egység zászlaját vontam fel, hanem a székely nép lobogóját” – mondta Tőke.

Azt is elmondta, hogy mindkét jegyzőkönyvet megfellebbezték, és ha Romániában nem sikerül igazságtételt szerezni, mennek tovább az európai bíróságra.

Hirdetés