Egy pontot szült a román kivárás

Döntetlenre volt elég a felperzselt föld taktikája a román válogatott második mérkőzésén a Franciaországban zajló Európa-bajnokságon.
Hirdetés

Anghel Iordănescu szövetségi kapitány négy helyen is változtatott a kezdőcsapaton a franciák elleni meccshez képest, de a változáok csak részben jöttek be. Prepeliţă teljesen súlytalan volt a középpályán, Torje alig kapott labdát a jobb szélen, Keserü is csak őrlödött a svájci védőfalban. 

Chipciu viszont a maga csetlő-botló, önző akcióival a vártnál jóval hasznosabb volt a bal oldalon, jól használva ki, hogy a svájciak jobbhátvédje, Lichtsteiner gyakran elöl ragad a támadások után. 

Egy ilyen akciónak köszönhetően jött össze a román gól is, Lichtsteiner a mezétől fogva rántotta vissza a keresztbe cselező Chipciut, Bogdan Stancu pedig a román válogatott második büntetőjét is belőtte a tornán, és ezzel át is vette a vezetést a góllövőlistán. Az Eb eddigi érdekessége, hogy

14 találkozón ez volt mindössze a második megítélt 11-es, és mindkettő Románia javára.

A gólt megelőző 18 percben viszont csak a román védelemnek volt dolga, amelyet saját tizenhatosáig szorított be a svájci csapat, de Seferovic – az Albánia elleni meccshez hasonlóan – most is kihagyott két tökéletes helyzetet. A vezetés ugyan kicsit felbátorította a románokat, Săpunaru a kapufát is eltalálta, de a labda így is szinte mindvégig a svájciaknál volt. 

A meccs legjellemzőbb akciója a román védő által blokkolt svájci lövés volt, így Tătăruşanunak a nagy nyomás ellenére kevés dolga volt, bár Schär lövésénél nagyot védett. 

A román védelem csak a második félidő elején, egy szöglet utáni kipattanónál adta meg magát, a gyorsabban reagáló Mehmedi kegyetlenül kilőtte a hosszú sarkot. A pontvesztés fenyegetése azonban semmit sem változtatott Iordănescu stratégiáján, egy életerős, de túl távoli Torje-szabadrúgást leszámítva játékosai nem zavarták meg Sommer nyugalmát. 

 

 

A cserék közül az első kettő elment a sérült Pintilii és Raț pótlására, Andone pedig túl későn jött ahhoz, hogy valamit is változtatni tudjon – igaz, a túloldalon Embolo beállása sem javította fel a svájciak gyenge lövéshatékonyságát. A 19 helvét kísérletből csak 6 talált kaput, Shaqiri például ötből ötször mellé vagy fölé lőtt.

Románia sorsa így az Albánia elleni vasárnap esti meccstől függ, Lyonban már nem lehet kivárásra játszani. A svájciak viszont a 4 pontjukkal viszonylag nyugodtan készülhetnek a franciák ellen.   

 

A csoport, 2. forduló: Románia–Svájc 1-1
Párizs, Parc des Princes-stadion, 43 576 néző. Vezette: Szergej Karaszev (orosz)
Románia: Tătăruşanu – Săpunaru, Chiricheş, Grigore, Raţ (Filip, 62.) – Prepeliţă, Pintilii (Hoban, 46.) – Torje, Stancu (Andone, 83.), Chipciu – Keserü.
Svájc: Sommer – Lichtsteiner, Schär, Djourou, Rodriguez – Xhaka, Behrami – Shaqiri (Tarashaj, 90+1.), Dzemaili (Lang, 83.), Mehmedi – Seferovic (Embolo, 64.). 
Gólszerzők: Stancu (18., 11-esből), illetve Mehmedi (57.)
Sárgalap: Prepeliţă (22.), Chipciu (23.), Keserü (37.), Xhaka (50.), Grigore (75.), Embolo (90+4.)
 

Az utolsó percben tört meg Albánia, továbbmentek a franciák

Egyetlen egyszer, a 90. percben találta el az albán kaput a francia válogatott, ám ez is elég volt a második győzelem behúzásához. A házigazdák sokáig  románok elleni meccs hősétől, Payet-től vártak mindent, ám végül a csereként beállt Griezmann döntött.

Az első félidőben a labdabirtoklást leszámítva semmilyen különbség nem látszott a nagy esélyes házigazda és az európai futball egyik Hamupipőkéje között. A Pogba és Griezmann helyett két fiatal szélsővel kezdő franciák teljesen angolosra vették a stílust: Payet ívelgette a Giroud fejére a labdát. Nem véletlenül volt hét Premier League-játékos a hazaiak kezdőjében. A hórihorgas center azonban az első félidőben kétszer is fölé fejelt, a másodikban pedig egyszer mellé, majd a jobb kapufára. Közben pedig a szünet előtti percekben a francia kapu előtt is akadt izgalom, a kulturáltan  támadgató albánoktól Lenjani, majd Memushaj lövése is csak kevéssel tévesztett célt.     

Szünet után csak annyiban változott a játék képe, hogy Giroud mellett Coman, Koscielny és a végén Gignac is gyarapította a mellé fejelt helyzetek számát, Pogba pedig hat méterről lőtt fölé. Az albánoktól pedig Memushaj térdelte kapufára a labdát, de 89 percen keresztül egyik kapusnak sem akadt védenivalója: a blokkolt, illetve a mellé ment kísérletek száma  egyaránt 10-4 volt a franciák “jaára”. Aztán Rami beadását Griezmann már befejelte a jobb alsó sarokba, a ráadás legvégén pedig Payet egy kontra végén kilőtte a hosszút – a 2-0-ás végeredmény pedig megegyezett a kaput találó lövések számával.  

A francia válogatott a románok elleni meccshez hasonlóan most sem volt meggyőző, de a végjátékban most is belőtte helyzeteit, és ezzel máris bebiztosította továbbjutását az egyenes kieséses szakaszba.  

A csoport, 2. forduló: Franciaország–Albánia 2-0

Marseille, Stade Vélodrome, 63 670 néző. Vezette: William Collum (skót)

Franciaország: Lloris – Sagna, Rami, Koscielny, Evra – Kanté, Matuidi – Coman (Griezmann, 68.), Payet, Martial (Pogba, 46.) – Giroud (Gignac, 77.).
Albánia: Berisha – Hysaj, Ajeti (Veseli, 85.), Mavraj, Agolli – Lila (Roshi, 71.), Abrashi, Kukeli (Xhaka, 74.), Memushaj, Lenjani – Sadiku.
Gólszerző: Griezmann (90.), Payet (90+5.) 
Sárgalap: Kukeli (55.), Abrashi (82.), Kanté (88.)
A csoport állása: 1. Franciaország 6 pont, 2. Svájc 4, 3. Románia 1, 4. Albánia 0.

 


Medveidomítás szlovák módra

Az oroszok nem tudtak mit kezdeni a kitűnően védekező és kontrázó szlovákokkal.

Ambiciózus, taktikusan védekező, és hatékonyan kontrázó szlovákok, tanácstalan oroszok – erről szólt az Eb B csoportjának szerdai meccse, amelyet megérdemelten nyert meg 2-1 arányban a szlovák válogatott.

Mivel az első körben egyik csapat sem szerepelt igazán jól – a szlovákok kikaptak Walestől, az oroszok pedig csak a hosszabbításban tudtak pontot menteni az angolok ellen – , taktikusan, keményen védekezve játszottak.

Hirdetés

A meccset a szlovákok kezdték határozottabban, de gólig nem jutottak: Hamsik lőtt fölé, de aztán az oroszok lassan elkezdtek támadgatni, és Szmolov, majd Dzuba révén veszélyeztettek.

Közel fél óra elteltével Szmolov juttathatta volna előnyhöz az oroszokat, de húsz méterről leadott lövése kevéssel a kapu mellett süvített el.

Fél óra elteltével enyhe orosz fölény alakult ki, de gólt a szlovákok értek el: az orosz térfél bal oldalán Weiss kapott jó indítást, beszáguldott vele a tizenhatosba, egy visszahúzós csellel két orosz védőt leküldött a trafikba rágóért, majd védhetetlenül kilőtte Akinfejev kapujának hosszú oldalát.

 

 

Az oroszok a bekapott gól után sem lettek veszélyesebbek: próbáltak ugyan támadgatni, de nem bírtak a jól és taktikusan védekező szlovákokkal.

Akik viszont kiváló hatásfokkal kontráztak: az első félidő végén Hamsik kopírozta le Weiss akcióját – annyi különbséggel, hogy ő csak egy orosz védőből csinált majmot, és hogy bombája a bal kapufáról vágódott a kapuba.

 

 

A második félidőben az oroszok egy kicsit aktívabban játszottak, de a jól és masszívan védekező szlovákokon nem tudtak átlépni, Skrtel és társai pedig kontrákból beszélyeztettek.

Az orosz kínlódás aztán a 80. percben lett eredményes: Glusakov fejelt tíz méterről Kozacik hálójába.

 

 

Ezt követően az oroszok turbó fokozatba kapcsoltak, egymás után jöttek a helyzeteik, de ezúttal nem jött össze az egyenlítés, így Oroszország két mérkőzés után egy ponttal, meglehetősen nehéz helyzetben várja a Wales elleni utolsó csoportmeccset.

 

Eredmény, B csoport, 2. forduló:
Szlovákia-Oroszország 2-1 (2-0)
Lille, Stade Pierre Mauroy, 38 989 néző, v.: Damir Skomina (szlovén)
gólszerzők: Weiss (32.), Hamsík (45.), illetve Glusakov (80.)
sárga lap: Durica (46.)

Szlovákia:
Kozácik – Pekarík, Skrtel, Durica, Hubocan – Kucka, Pecovsky, Hamsík – Mak (Duris, 80.), Duda (Nemec, 67.), Weiss (Svento, 72.)
Oroszország:
Akinfejev – Szmolnyikov, Ignasevics, V. Berezuckij, Scsennyikov – Neustädter (Glusakov, a szünetben), Golovin (Mamajev, a szünetben), Kokorin (Sirokov, 75.) – Satov, Szmolov, Dzjuba
csütörtökön:

Anglia-Wales, Lens 15.00

szombaton játszották:
1. forduló:
Wales-Szlovákia 2-1 (1-0)
Anglia-Oroszország 1-1 (0-0)
   
A csoport állása: 1. Wales 3 pont/1 mérkőzés (2-1), 2. Szlovákia 3/2 (3-3), 3. Anglia 1/1 (1-1), 4. Oroszország 1/2 (2-3)

 

 

Hirdetés