Így látták a győztes Eb-meccset a magyar válogatott tagjai

Nem szállt el magától a csapat csak azért, mert harminc év után ismét győzött egy nemzetközi tornán.
Hirdetés

Bernd Storck szövetségi kapitány szerint most térült meg a magyar labdarúgó-válogatott számára, hogy az Európa-bajnoki felkészülés során olyan erős ellenfelekkel mérkőzött meg, mint a világbajnok német és az Afrika-bajnok elefántcsontparti csapat.

„Az összeállítás alapján egyértelmű melyik együttes volt a favorit, de sokat dolgoztunk az elmúlt három hétben és ez látszott ma” – mondta Storck, aki kiemelte, a játékosok ezalatt „kitolták saját határaikat.”

Arra kérdésre, hogy néhány idősebb játékosa bírni fogja-e azt a terhelést, hogy négynaponta pályára kell lépniük, úgy válaszolt, nem fiatal vagy öreg, hanem jó futballistái vannak a keretben.

„A futballban mindig mindenre van lehetőség, ha mindenki százszázalékosan teszi a dolgát, akár a második győzelmet is meg lehet szerezni”

– jelentette ki a német szakember, aki viszont a továbbjutás esélyével egyelőre nem kívánt foglalkozni, mivel szerinte csak a következő meccs számít, azaz most az Izland elleni találkozó, amelyet szombaton rendeznek Marseille-ben.

Storck beszélt a meccs legjobbjának választott Kleinheisler Lászlóról is, akit még U20-asként ismert meg, és nagyszerű tehetségnek tartja.

„A csapat érdeme volt ez a győzelem. Mindenki teljesítette, amit a kapitány kért, mindenki hozzátett ehhez a csodálatos sikerhez” – jelentette ki a Werder Bremen játékosa, aki hozzátette, rendkívül büszkék most magukra, de kiemelte, ez a siker nem jöhetett volna létre a szurkolók nélkül, akiknek köszönetet mondott, akár a helyszínen drukkoltak, akár a tévék előtt.

Gera Zoltán kijelentette,

megjött a csapat étvágya

azok után, hogy a magyar labdarúgó-válogatott 2-0-ra legyőzte Ausztriát a franciaországi Európa-bajnokság F csoportjának keddi nyitómérkőzésén.

„A meccs után nem arról volt szó az öltözőben, hogy nyertünk, akkor ezzel el is végeztük a dolgunkat és már boldogan mehetünk haza. Megjött az étvágyunk” – mondta a Ferencváros középpályása, aki arra a kérdésre, hogy bírni fogják-e azt a fizikális terhelést, hogy négynaponta játszaniuk kell, nevetve csak annyit válaszolt a maga 37 évével, hogy persze, hisz fiatalok mindannyian.

Gera szerint jó csapatot vertek meg annak köszönhetően, hogy középen jól zártak, de a pálya minden területén partiban voltak a riválissal.

„Az első percben örülhettünk, hogy nem 1-0 volt oda. Nagyon nagy tempóban kezdtek, kellett öt perc amíg felvettük a ritmust, de utána már nem volt gondunk. A félidőben az hangzott el, hogy ne adjunk több területet az osztrákoknak, a lehetőségeink ugyanúgy meglesznek a folytatásban is, csak ki kell használni őket” – értékelt Gera Zoltán, aki elismerte, a vezető gól után a kiállítás jelentősen befolyásolta a meccset.

Szalai Ádám több mint másfél év után talált ismét kapuba tétmérkőzésen, ezzel kapcsolatban kifejtette, nagyon kemény időszakon van túl, de a sok munka most kifizetődött.

Hirdetés

„Csak magamnak sikerült bizonyítanom, mert a kritika a sport része, azt el kell fogadni” – mondta a Németországban légióskodó csatár, aki elmondta,

azt szeretik a szurkolók, aki gólt rúg,

öt perccel korábban még nem szerették, de szerinte ilyen a profi világ, nincs ezzel baja.

Dzsudzsák Balázs csapatkapitány szerint ettől a győzelemtől nem lett esélyes Magyarország, de szeretnék most kiélvezni ezt a pillanatot, ugyanakkor szerdától ugyanúgy készülnek tovább Izland ellen.

„Elszámolták magukat a letámadás terén, azt hitték, hogy három-négy emberrel be tudnak csapdázni minket és megzavarodunk hátul, de ezt gyakoroltuk folyamatosan, hogyan hozzuk ki a labdát ilyen helyzetben” – válaszolt a győzelem kulcsát firtató kérdésre a Bursaspor szélsője, aki szerint tőlük játékosoktól az a legkevesebb, hogy ilyen alázattal és akarattal játszó csapatot láttak a szurkolók. Kiemelte még, hogy kapják a videókat otthonról, ami óriási élmény számukra, látják, mekkora örömet sikerült szerezniük az embereknek, de ezt még fel kell dolgozniuk.

A második gólt szerző Stieber Zoltán arról beszélt a meccs után, hogy biztos volt a sikerben a találata után, a csapat játékával kapcsolatban pedig azt emelte ki, hogy élményszámba ment, ahogy társai kihozták a labdát hátul az osztrákok folyamatos letámadása ellenére is.

„Az egység az erényünk, akik nem kezdők, azok is készen állnak, ha be kell szállniuk”

– mondta Stieber, aki elárulta, mostani gólját előrébb helyezi a sorban, mint a selejtezők során lőtt finnországi találatát, noha az győztes gól volt.

„Jobbak voltunk, nemcsak az eredményben, hanem játékban is. Gyorsabbak voltunk, jobban játszottuk be az üres területeket és átjátszottuk a középpályájukat” – jelentette ki Lang Ádám, aki mesélt arról is, hogy amikor kijöttek a pályára, akkor majd felrobbant a stadion a hangorkántól, s ő az ilyen élményekért kezdett el futballozni.

A 44 év után Eb-résztvevő magyar válogatott sikerével reális esélyt teremtett arra, hogy továbbjusson a csoportjából, de erről egyelőre egyik játékos sem akart beszélni.

A magyarok legközelebb szombaton Izlanddal találkoznak Marseille-ben, majd négy nappal később Portugália lesz az ellenfelük Lyonban. A hat négyesből az első és második helyezetteken túl a négy legjobb harmadik is nyolcaddöntőbe jut.
 

Hirdetés