Dicsőséges visszatérés

Magyar győzelemmel kezdődtek meg az F csoport küzdelmei: Dzsudzsákék fegyelmezett és tudatos futballal verték az osztrákokat.
Hirdetés
Harmincöt másodpercnyi megilletődöttség kellett a magyar válogatottnak, hogy felfogja: ott van az Európa-bajnokságon, de Alaba 30 méteres, bal kapufa tövén csattanó lövése tökéletes ébresztő volt. Kleinheisler hamarosan válaszolt, szintén egy távoli kísérlettel, majd újra Alaba találta meg a rést a magyar védelemben, de Király elcsípte a labdát. 
 
Az osztrák letámadás tíz percig működött, azt követően már a magyarok kontrollálták a labdát: többet és jóval pontosabban passzoltak, bár a meccs színvonalát jól mutatja, hogy mindkét passzainak pontossága 70 százalék alatt maradt. A széleket egyik csapat sem tudta megjátszani, az átlövések pedig nem okoztak gondot a kapusoknak, bár Junuzovic lövésénél Király nagyot kellett nyújtozzon. 
 
Tiszta ziccereket csak a félidő végén, félpályás labdaszerzések utáni lerohanásból tudtak kidolgozni a csapatok, de Arnautovic beadásánál Harnik elcsúszott a kapu előtt, a másik oldalon pedig Dzsudzsák jobbal nagyon a hosszú sarok mellé lőtt.
  
A második félidő is távoli magyar lövésekkel indult, az osztrákok ellenben nem tudtak helyzetig jutni, bár többször is bevitték a tizenhatosba a labdát. Aztán egy Kleinheisler-Szalai összjáték tökéletes helyzetbe hozta a magyar centert, aki estében eltette a kapus mellett a labdát, megszerezve a vezetést.
 
 
 
Három perc múlva Klein is belőtte a hálóba, ám közben Dragovic legyalulta Kádárt, így gól helyett piros lapot kaptak az osztrákok. 
 
Koller szövetségi kapitány kockáztatott, nem hozott be friss védőt, így a szellős védelem tálcán kínálta a magyar kontralehetőségeket. És bár többet is túlbonyolítottak Fioláék, a legvégén Gera indításával Stieber félpályáról mehetett egyedül kapura, és elegánsan átemelte Almert.
 
Magyarország 30 évvel a Kanada elleni 2-0 után nyert ismét meccset világversenyen úgy, hogy szinte minden statisztikai mutatóban jobb volt ellenfelénél: 52 százalékos labdabirtoklás, 8-3 a kaput eltaláló lövések száma. 
 
 
 
F csoport, 1. forduló: Ausztria-Magyarország 0-2
Stade de Bordeaux, vezette: Clément Turpin (francia)
Ausztria: Almer – Klein, Hinteregger, Dragovic, Fuchs – Baumgartlinger, Alaba – Harnik (Schöpf, 78.), Junuzovic (Sabitzer, 59.), Arnautovic – Janko (Okotie, 65.)
Magyarország: Király – Fiola, Guzmics, Lang, Kádár – Nagy, Gera – Dzsudzsák, Kleinheisler (Stieber, 79.), Németh (Pintér, 89.) – Szalai (Priskin, 69.). 
Gólszerző: Szalai (62.), Stieber (87.)
Sárgalap: Dragovic (33), Németh (80.)
Kiállítva: Dragovic (66.)

Hirdetés