Elítélték az orvost, aki megalázta a románul nem beszélő kislányt

De nem ezért kapott három év felfüggesztett börtönbüntetést.
Hirdetés

Ioan Dobrescu kolozsvári sebészorvos nevét nemcsak azok jegyezték meg örök életre, akik valamikor a betegei voltak, hanem azok is, akik ez év februárjában a sajtóban olvashattak arról, hogyan alázott porig egy székelyföldi kislányt és családját, csak mert nem beszéltek románul. Bár a közfelháborodást kiváltó diszkriminatív viselkedésének úgy látszik, nem lettek komolyabb következményei, a korrupció vádjában bűnösnek találta a kolozsvári törvényszék.

A gyermekkórház sebészét csúszópénz elfogadása miatt három év felfüggesztett börtönbüntetésre és négy év próbaidőre ítélték. Amennyiben újra rajtakapják, hogy pénzt kér betegeitől, azonnal rácsok mögé csukják. Meglehet, az ítélet enyhének tűnhet tekintettel arra, hogy hányszor vádolták már meg páciensei azzal, hogy csak csúszópénz ellenében volt hajlandó foglalkozni velük.

Néhány évvel ezelőtt tetten érték, amint éppen átvett egy összeget egy kislány karjának megoperálásáért. Dobrescut el is ítélték, de a Legfelsőbb Bíróság végül 2014-ben felmentette. Korábban egy másik hasonló ügyben szintén felmentették. Egyik bíróság sem erősítette meg, hogy az orvos csak pénz ellenében volt hajlandó ellátni pácienseit. Dobrescut orvosi műhiba elkövetésével is vádolták, 2011-ben egy 17 éves lány csontrák okozta szövődményekben halt meg, miután Dobrescu félrekezelte a lány szülei szerint. A szülők akkor felhagytak igazuk keresésével a nagyon bonyolult eljárás miatt.

Hirdetés