Feltörték a lengyelek az északír bunkert

A szigetországiak végig keményen védekeztek, de Miliknek elég volt az északír védelem egyetlen kihagyása.
Hirdetés

A bunkerfoci találkozása a viszonylag kreatív támadójátékkal: nagyjából így jellemezhető a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság C csoportjának első, vasárnapi mérkőzése, amelyen az északírek csaptak össze a lengyelekkel. A mindent a védekezésre föltevő szigetországiaknak végül nem jött be a taktika: Lewandoeskiék, ha nehezen is, de egyszer föltörték a kelta riglit.

A mérkőzést a lengyelek kezdték aktívabban, a labda az első percekben alig jutott át a lengyel térfélre. Ez azonban nem jelentette azt, hogy az északír kapu komoly veszélyben forgott volna.

A lengyelek beszorították a szigetországiakat, azok azonban hősiesen, és ami a lényeg, hatékonyan védekeztek. Ha meg nem, a lengyelek hibáztak: Milik a tizenegyes ponton rúgott jókora luftot, igaz, a labda eléggé mögé érkezett, majd egy bal oldalról érkező beadást pöckölt a kapu mellé.

Az északírek – akiket jól ismerhetünk, hiszen a magyarokat és a románokat is felvonultató selejtezőcsoportból jutottak ki, ráadásul az első helyen – a legkevésbé sem forszírozták a támadófutballt, védekezésben viszont kimondottam jók voltak: a Bayern München lengyel sztárját, Lewandowskit egyszerűen „levették” a pályáról, és a többi lengyel előtt sem hagytak alkalmat a gólszerzésre.

A játék képe nagyjából a következőképpen festett: a labda az északír tizenhatos előterében tartózkodott, a mezőny 75 százaléka – az északír csapatnak konkrétan 99 – pedig valahol a tizenhatos vonalán tömörült. A szigetországiak védekezése annyira hatékony volt, hogy a lengyelek sem átívelni, sem átlőni, sem átcselezni nem tudták.

Laffertyék először a 27. percben jutottak olyan helyzetbe, hogy a lengyel kapu felületére lőhették a labdát, de a meglehetősen gyönge beívelés Szczesny kesztyűi között landolt.
Lewandowskinak aztán sikerült átlőnie az északír védelmet, de lövését McGowern, ha némileg bizonytalankodva is, de megfogta.

Az első komoly helyzet egyáltalán nem meglepő módon a lengyelek előtt adódott: Piszczek tartotta meg ügyesen a labdát a jobb oldalon, becselezte megát, majd középre adott Milikhez, aki azonban addig tolta a lasztit, amíg annyira kisodródott, hogy az elvetődő McGovern fölött a kapu fölé lőtt. Az északír kapusnak aztán már nem csak a szerencsére kellett hagyatkoznia: a sokadik lengyel szöglet urán Kapustka lövését kellett fölé tolnia.

Talán senkit sem lep meg, hogy a játék képe a második félidőben sem változott. A lengyelek a labdát tartották, az északírek meg az eredményt.

Erre azonban csupán az 51. percig voltak képesek: egy támadás végén Blaszczykowski futott el a jobb oldalon, középre gurított, Milik pedig ezúttal nem hibázott, és 15 méterről, középről a kapuba lőtte a labdát.

Hirdetés

 

 

A gól csak egy egészen picit rázta fel a szigetországi válogatottat, ugyanis a továbbiakban is arról szólt a játék, hogy a lengyelek nyomasztó fölényben futballoztak, és egymás után vezették támadásaikat, amelyek aztán menetrendszerűen elhaltak az északír védelemben. Aztán a lengyelek taktikát váltottak: a támadást annyira már nem erőltették, ehelyett inkább a labdatartásra koncentráltak, ami alapvetően működött is.

Az északírek Connor Washington becserélésével pörgették volna föl támadójátékukat, de érdemi helyzet ezt követően is Blaszczykowski előtt adódott, aki azonban McGovern kapuja mellé lőtt.
Aztán Washington mégiscsak megmutatta, miért is küldték pályára: egy ellentámadás után egy az egyben mehetett szembe Szczesnyvel, de a párbajt végül a lengyel hálóőr nyerte.

A végére az északírek mindent megpróbáltak az egyenlítés érdekében, Davis lövése erőtlen volt, aztán a másik oldalon Krychowiak jóval nagyobb helyzetbe került, de mellé lőtte. Az eredmény ezt követően már nem változott, a győzelmet sokkal jobban akaró lengyelek nyögvenyelősen, de megérdemelten győztek, az északírek pedig megpróbálhatják tudatosítani magukban, hogy támadás nélkül nehéz gólt szerezni.

C csoport, 1. forduló:
Lengyelország – Észak-Írország 1-0 (0-0)
Nizza, Stade de Nice, 33 742 néző, v: Ovidiu Hategan (román)
gólszerző: Milik (51.)
sárga lap: Kapustka (65.), Piszczek (89.), illetve Cathcart (69.)

Lengyelország:
Szczesny – Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk – Blaszczykowski (Grosicki, 80.), Krychowiak, Maczynski (Jodlowiec, 78.), Kapustka (Peszko, 88.) – Milik – Lewandowski

Észak-Írország:
McGovern – McLaughlin, Cathcart, Evans, McAuley – McNair (Dallas, a szünetben), Norwood, Davis, Baird (Ward, 76.), Ferguson (Washington, 66.) – Lafferty
   

 

Hirdetés